back to top
27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μeteo: Η Αθήνα αύριο και μεθαύριο σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 – Σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία

Διαβάστε επίσης

Στο ύψιστο επίπεδο επικινδυνότητας θα βρεθεί αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή η Αθήνα, καθώς ο καύσωνας Κλέων προκαλεί αιφνίδια εκτίναξη της θερμοκρασίας σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η ακραία ζέστη του καύσωνα σύμφωνα με τους ειδικούς της μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), θα γίνει πιο αισθητή την Παρασκευή 14/7 και το Σάββατο 15/7, ενώ δεν αποκλείεται ο υδράργυρος να πλησιάσει τους 45 βαθμούς.

Η διαβάθμιση της επικινδυνότητας γίνεται από τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), σε συνεργασία με την επιστημονική επιτροπή του Arsht-Rock Resilience Center του ιδρύματος Atlantic Council και αφορά την κατηγοριοποίηση των ημερών με υψηλές θερμοκρασίες για 6 μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Ιωάννινα, Πάτρα και Ηράκλειο, ενώ στην ομάδα εργασίας συμμετέχει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και το ελληνικό γραφείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου (IFRC).

Το σύστημα κατηγοριοποίησης βασίζεται σε έναν αλγόριθμο πρόγνωσης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες με βάση εκτός από την θερμοκρασία, και άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν την ανθρώπινη θερμική αίσθηση, όπως η υγρασία και ο άνεμος. Η κατηγοριοποίηση περιλαμβάνει τέσσερις κατηγορίες ταξινόμησης (0-1-2-3).

Με βάση αυτή την κατηγοριοποίηση αύριο Πέμπτη 13/07 αναμένεται η Αθήνα να βρεθεί σε επίπεδο επικινδυνότητας 3 δηλαδή σε ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία, η Θεσσαλονίκη και η Λάρισα στην κατηγορία 2 με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και η Πάτρα στην κατηγορία 1 με πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Την Παρασκευή 14/07 αναμένουμε επίπεδο επικινδυνότητας 3 (ακραίες θερμοκρασίες με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία) σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Λάρισα, 2 (εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες) στην Πάτρα και 1 (πολύ υψηλές θερμοκρασίες) στα Ιωάννινα.

Ακόμη σοβαρότατο θα είναι το πρόβλημα που θα προκληθεί, από τις συνθήκες αυτές στις δασικές και περιαστικές δασικές περιοχές όπου θα αυξηθεί πολύ η ευφλεκτότητα των νεκρών δασικών καυσίμων, τις επόμενες ημέρες εξαιτίας της σταδιακής επικράτησης πολύ θερμών και ξηρών συνθηκών. Κάτω από αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες (θερμός και ξηρός καιρός), τα νεκρά δασικά καύσιμα αποβάλουν υγρασία, ξεραίνονται και τελικά διευκολύνουν την έναρξη και την εξάπλωση της φωτιάς.

Πηγή: Meteo

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα