back to top
28.1 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

28.1 C
Athens
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024

Στην Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων

Διαβάστε επίσης

Ευρεία πλειοψηφία που θα ξεπεράσει το όριο των 200 ψήφων που θέτει το Σύνταγμα, αναμένεται να συγκεντρώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, των Ελλήνων του εξωτερικού.

Το νομοσχέδιο που εισάγεται σήμερα προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, αναμένεται να στηριχθεί εκτός από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ. και από τους 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,τους 12 των Σπαρτιατών και τους 8 της Πλεύσης Ελευθερίας. Κλειστά τα χαρτιά τους, κρατούν ακόμη η Ελληνική Λύση και η Νίκη, ενώ θα το καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

«Το νομοθέτημα επιχειρεί να βάλει τέλος σε μια εκκρεμότητα 48 ετών, σε έναν παραλογισμό που δεν άφηνε τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα,βάζοντας συνεχώς εμπόδια», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, η οποία παρουσίασε το νομοσχέδιο.

Όπως είπε,με τις προωθούμενες διατάξεις αποκαθίσταται μία στρέβλωση, καθώς διευκολύνουμε τους Έλληνες του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι «επιχειρείται αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος», εξήγησε ότι με το νομοσχέδιο δεν δίνεται δικαίωμα ψήφου σε κάποιον που δεν το έχει σήμερα.

«Το νομοσχέδιο αυτό υπερβαίνει κόμματα και ανταγωνισμούς, δεν είναι δεξιό,αριστερό ή
κεντρώο,είναι εθνικό», υπογράμμισε η κ. Κεραμέως, καλώντας όλες τις πολιτικές δυνάμεις να κάνουν το άλμα και να το ψηφίσουν,ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή διακομματική συναίνεση.

Για παιχνίδι εντυπώσεων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόφιλος Ξανθόπουλος, λέγοντας ότι «αντιμετωπίζει τους απόδημους ως εκλογικό κοινό, υποτιμώντας την αγάπη τους προς την πατρίδα». Ανέφερε δε, ότι οι fast track διαδικασίες που επέλεξε η κυβέρνηση για να φέρει το νομοσχέδιο,υπονομεύουν τη συναίνεση και καταστρατηγούν το πνεύμα του Συντάγματος.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, οπότε αναμένεται να λάβουν το λόγο και οι πολιτικοί αρχηγοί.

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα