back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Π. Χρηστίδης: Εμφανής η έλλειψη στρατηγικού πλαισίου σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών

Διαβάστε επίσης

Την κατάσταση στα μέτωπα των πυρκαγιών στη χώρα καθώς και τους χειρισμούς εκ μέρους της κυβέρνησης, σχολίασε ο Παύλος Χρηστίδης βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ στον Νότιο Τομέα της Αθήνας και Τομεάρχης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Μεταναστατευτικής Πολιτικής.

«Είναι πλέον εμφανής η έλλειψη ενός στρατηγικού πλαισίου σε επίπεδο Πολιτικής Προστασίας και αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Πρέπει να μας προβληματίσει έντονα η εικόνα των τελευταίων ημερών με τις φωτιές που ξέσπασαν σε διάφορές περιοχές της χώρας .

Το χθεσινό τραγικό δυστύχημα με την πτώση του Canadair και τον θάνατο των δύο πιλότων, μας έχει σημαδέψει όλους και έρχεται να καταδείξει ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το ελάχιστο που έχει να κάνει το κράτος, πέρα και πάνω από κυβερνήσεις, είναι να αναγνωρίσει το έργο τους και να προχωρήσει επιτέλους στις απαραίτητες αλλαγές.

Δεν γίνεται να σπαταλά η κυβέρνηση 1,5 εκατ. ευρώ το μήνα για την πανεπιστημιακή αστυνομία η οποία τελικά δεν λειτούργησε ποτέ και να μην παρέχει τα αυτονόητα σε αυτούς τους ανθρώπους», ανέφερε μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Νίκο Καρούτζο.

Σύμφωνα με τον κ. Χρηστίδη, το επιτελικό κράτος απέτυχε για μια ακόμα χρονιά να καθαρίσει τα δάση και να φτιάξει αντιπυρικές ζώνες ενώ αναρωτήθηκε τι έγιναν τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την Πολιτική Προστασία αλλά και αν αξιοποιήθηκαν οι κρατικοί πόροι από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

«Πρέπει κάποια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης να μας πει με γενναιότητα τι δεν έχει πάει καλά και η Ρόδος καίγεται επί εννέα ημέρες. Είναι ανάγκη να μάθουμε τι ακριβώς έχει υλοποιηθεί και τι όχι από το εθνικό σχέδιο Πολιτικής Προστασίας ύψους 2 δισ. ευρώ», σχολίασε.

Επίσης, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει καταθέσει ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών το οποίο άπτεται ενός διαφορετικού μοντέλου δασοπροστασίας και θέτει το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και της Κλιματικής Αλλαγής σε πρώτο πλάνο.

«Είναι σημαντικό ενόψει και των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών να δούμε τι πρεσβεύει η κάθε παράταξη και ο κάθε υποψήφιος δήμαρχος ως προς το ζήτημα της Πολιτικής Προστασίας και της κλιματικής αλλαγής. Άλλωστε, οι φωτιές είναι πλέον περιαστικές. Πρέπει γενικότερα να υπάρξει πλήρης ενεργοποίηση της δημόσιας πολιτικής πρόληψης των δασικών πυρκαγιών και σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο να ερωτώνται τα πολιτικά κόμματα για τις θέσεις τους επί αυτών των ζητημάτων και αυτές να αποτελούν πεδίο δημιουργικής συζήτησης και αντιπαράθεσης», συμπλήρωσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα