back to top
20.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

20.3 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Το τελευταίο αντίο είπαν συγγενείς και φίλοι στον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, συγκυβερνήτη του μοιραίου Canadair

Διαβάστε επίσης

Το τελευταίο «αντίο» είπαν συγγενείς, συνάδελφοι και φίλοι στον ήρωα ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, τον συγκυβερνήτη του μοιραίου Canadair.

Ο 27χρονος ανθυποσμηναγός έχασε τη ζωή του την περασμένη Τρίτη, όταν το Canadair CL-215 συνετρίβη στο χωριό Πλατανιστός, κοντά στην Κάρυστο, την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς που έκαιγε από την περασμένη Κυριακή στην περιοχή.

Η εξόδιος ακολουθία του πιλότου ξεκίνησε στις 5 το απόγευμα στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Παλιού Αγιονερίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια.

Στην εκκλησία βρίσκονταν συγγενείς και φίλοι του ανθυποσμηναγού, κρατώντας λίγα λουλούδια και φωτογραφίες του 27χρονου πιλότου.

Λίγο πριν από τις 16:20 έφτασε στην εκκλησία το φέρετρο με τη σορό του Περικλή Στεφανίδη, τυλιγμένο με τη γαλανόλευκη.

Το πρωί φόρο τιμής στους δύο πιλότους, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους στην Εύβοια, απέδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε ειδική τελετή, απονέμοντάς τους τον βαθμό του αντιπτεράρχου.

Τη σχετική απόφαση έλαβε το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, κατόπιν εισήγησης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου.

Το παρών έδωσαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Έγινε τιμητική έπαρση της Ελληνικής Σημαίας, η οποία θα κυματίζει μεσίστια λόγω του τριήμερου πένθους και επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών τους, στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στο στρατόπεδο «Παπάγου».

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε εκ νέου τα συλλυπητήρια εκ μέρους της κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους. «Η Ελλάδα πενθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δένδια:

«Βρέθηκα σήμερα μαζί με την πολιτική και την φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην έπαρση της σημαίας σε μεσίστια θέση λόγω του τριήμερου πένθους των Ενόπλων Δυνάμεων για την απώλεια των δύο αξιωματικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Ο Σμηναγός Χρήστος Μουλάς και ο Ανθυποσμηναγός Περικλής Στεφανίδης έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος στην Εύβοια. Θα ήθελα να εκφράσω για μία ακόμη φορά τα συλλυπητήρια εκ μέρους της Κυβέρνησης και όλων των Ελλήνων στις οικογένειες και στους συναδέλφους τους. Η Ελλάδα πενθεί. Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και κατόπιν εισήγησης του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στους δύο αξιωματικούς απονέμεται ο βαθμός του Αντιπτεράρχου. Ακολούθως παραβρεθήκαμε σε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της ανάπαυσης των ψυχών τους στο ναό της Παναγίας του Στρατοπέδου Παπάγου. Η μνήμη τους θα παραμείνει ζωντανή μαζί με τη μνήμη όσων ιπταμένων έχουν χάσει τη ζωή τους επιδεικνύοντας αυταπάρνηση εν ώρα υπηρεσίας στη διαρκή μάχη για την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας, της ζωής, της περιουσίας των Ελλήνων και του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας. Θα ήθελα να επαναλάβω το αυτονόητο: Ουδέν πτητικό μέσο επιχειρεί χωρίς προηγούμενο τεχνικό έλεγχο. Θα ήθελα να ευχαριστήσω λοιπόν τους τεχνικούς της Πολεμικής μας Αεροπορίας, γιατί χάρη στον συνεχή μόχθο και την προσπάθειά τους έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν τα πυροσβεστικά εναέρια μέσα και πάλι. Ειλικρινή, βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων μας και στην μεγάλη οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας και των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδας μας».

Το όνομα του ανθυποσμηναγού Περικλή Στεφανίδη, που έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο της Καρύστου, πρόκειται να δοθεί στο 16ο Λύκειο Θεσσαλονίκης, στο οποίο φοίτησε, όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

“Ο Περικλής Στεφανίδης με την αυτοθυσία του τίμησε τον όρκο του προς την Πατρίδα, υπενθυμίζοντας σε όλους μας τι σημαίνει να αγωνίζεσαι μέχρι τελευταίας ρανίδας για το κοινωνικό σύνολο. Ας είναι ο τελευταίος πιλότος που χάνεται σε καιρό ειρήνης. Δεν θα τον ξεχάσουμε. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης θα τιμήσει στο πρόσωπό του την αυτοθυσία των Ελλήνων πιλότων, δίνοντας το όνομά του στο 16ο Λύκειο, το σχολείο από το οποίο ο ίδιος ξεκίνησε να κάνει όνειρα για τους ελληνικούς ουρανούς. Αιώνια του η μνήμη”, σημείωσε ο κ. Ζέρβας. Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης παρέστη στην εξόδιο ακολουθία για τον ανθυποσμηναγό Περικλή Στεφανίδη, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, Παλαιού Αγιονερίου Κιλκίς

Newsroom Αθήνα 9.84, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα