back to top
22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

22.8 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Bloomberg: Σφοδρότερο κύμα καύσωνα θα πλήξει τη Μεσόγειο τον Αύγουστο – Ρεκόρ όλων των εποχών

Διαβάστε επίσης

Η Μεσόγειος πρόκειται να πληγεί από νέες θερμοκρασίες-ρεκόρ αργότερα τον Αύγουστο, μετά από μια σύντομη ανάπαυλα από την καυτή ζέστη και τις πυρκαγιές του Ιουλίου αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά του το Bloomberg.

Μεγάλο μέρος της ηπειρωτικής Ευρώπης θα είναι υγρό και θυελλώδες τον Αύγουστο, με θερμοκρασίες κάτω από το κανονικό επίπεδο. Ωστόσο, το δεύτερο μισό του μήνα θα δει την επιστροφή της ζέστης πάνω από το μέσο όρο στην Ισπανία, τη νότια Ιταλία και την Ελλάδα, φέρνοντας το ενδεχόμενο για υψηλά όλων των εποχών, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.  Κατά το πρόσφατο πλήγμα του καύσωνα στη Νότιο Ευρώπη, θυμίζει το διεθνές πρακτορείο,  η Ρώμη και η Καταλονία σημείωσαν θερμοκρασίες ρεκόρ τον περασμένο μήνα, ενώ η Σαρδηνία ισοφάρισε το ευρωπαϊκό υψηλό του Ιουλίου των 48C (118,4F).

«Ο Αύγουστος είναι ο θερμότερος μήνας του έτους με τις υψηλότερες θερμοκρασίες τόσο στην ξηρά, όσο και στους ωκεανούς του βόρειου ημισφαιρίου, επομένως υπάρχει πιθανότητα να δούμε νέα κύματα καύσωνα τον Αύγουστο», δήλωσε στο Bloomberg η Σαμάνθα Μπέργκς αναπληρώτρια διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Copernicus.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα ενισχυτικό  της πιθανότητας αύξησης των θερμοκρασιών είναι η αλληλεπίδραση τροπικών καταιγίδων με τον «αεροχείμαρο» του Βόρειο Ατλαντικού (jet-stream) πιθανώς να εντείνει τον κίνδυνο αυξημένων θερμοκρασιών μέσα στον μήνα.

Το Bloomberg κάνει ειδική αναφορά στις πλημμύρες που καταγράφηκαν στην Ινδία και τις ΗΠΑ, αλλά στις πυρκαγιές στην Ελλάδα και τον Καναδά, ως ακραία παραδείγματα των συνεπειών της κλιματικής κρίσης. Αντιθέτως βόρειες χώρες , συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, πολλών περιοχών της Γαλλίας αλλά και των σκανδιναβικών χωρών αναμένεται να βιώσουν θερμοκρασίες χαμηλότερες από τις συνηθισμένες. Η εξέλιξη αυτή  μπορεί ωστόσο  να μην αρκέσει ώστε να αντισταθμιστεί πλήρως η ζημιά που προκλήθηκε από τη ζέστη και την ξηρασία που «χτύπησαν» πολλές περιοχές νωρίτερα το καλοκαίρι, με τη μονάδα παρακολούθησης καλλιεργειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρούει το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Όσον αφορά δε, τις πυρκαγιές στη Μεσόγειο κατέκαψαν σε μικρό χρονικό διάστημα χιλιάδες στρέμματα γης και όπως σημειώνει το Bloomberg οι ξηρότερες από τις συνηθισμένες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν σε περιοχές της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τον κίνδυνο πυρκαγιάς να παραμένει υψηλός.

Πηγή:Bloomberg

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα