back to top
22.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

22.1 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Η ΕΔΕ για τις εκρήξεις στην 111 ΠΜ – Παραβίαση των κανόνων αποθήκευσης πυρομαχικών

Διαβάστε επίσης

Ολοκληρώνεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για την καταστροφή στην αποθήκη πυρομαχικών της 111ης Πτέρυγας Μάχης, που αποφασίστηκε από τον υπουργό Εθνικής Αμύνης Νίκο Δένδια.

Από τις καταθέσεις των αξιωματικών, την αυτοψία που πραγματοποίησαν οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.), αλλά και από το οπτικό υλικό που κατέγραψαν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου HERON, προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:

Οι εκρήξεις οφείλονται στις βόμβες αέρος-εδάφους, παλαιού τύπου, που δεν ήταν αποθηκευμένες όπως προβλέπουν οι προδιαγραφές ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένες στο θερμικό φορτίο και έτσι να προκληθεί αυτανάφλεξη. Γενικά διαπιστώθηκαν παραβάσεις των κανόνων αποθήκευσης πεπαλαιωμένων πυρομαχικών.

Η αντίδραση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας (Π.Υ.), δεν ήταν η αναμενόμενη, για την αντιμετώπιση έγκαιρα μιας κρίσιμης κατάστασης σε Αεροπορική Βάση.

Το ΠΟΡΙΣΜΑ της ΕΔΕ, που μάλλον δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, θα αξιοποιηθεί κεντρικά από την Κυβέρνηση, για την αναθεώρηση των κανόνων πυροπροστασίας των στρατοπέδων και γενικότερα, για την επικαιροποίηση, όχι μόνο των κανόνων πυρασφάλειας τους, αλλά και της ασφάλειας των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, με σύγχρονα μέσα επιτήρησης και άμεσης επέμβασης.

Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα