back to top
23.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Οι τρεις προτεραιότητες του ΥΠΟΙΚ από το Φθινόπωρο – Πρώτο στην ατζέντα το φορολογικό νομοσχέδιο

Διαβάστε επίσης

Στο πλαίσιο των τριών προτεραιοτήτων το υπουργείο Οικονομικών δρομολογεί από το φθινόπωρο τα εξής νομοθετήματα: Πρώτον την κατάθεση στη Βουλή φορολογικού νομοσχεδίου με βασικό στόχο την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνεχίζεται απτόητη στη χώρα μας και όπως έδειξαν οι έλεγχοι των εφοριακών σε τουριστικούς προορισμούς όπως στη Μύκονο,την Πάρο και την Άνδρο έχει «χτυπήσει ταβάνι».

Μάλλον θα πρέπει να θεσπιστεί βραβείο ευσυνείδητου επαγγελματία ή επιχειρηματία που κόβει αποδείξεις για όλες τις συναλλαγές του καθώς η συντριπτική τους πλειονότητα επιδίδεται στο σπορ της φοροδιαφυγής αφήνοντας τα κορόιδα, μισθωτούς και συνταξιούχους, να επωμίζονται τα φορολογικά βάρη. Στη χώρα μας η παραοικονομία ξεπερνά το 40% του ΑΕΠ όπως είπε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Τι θα προβλέπει ως μέτρα εντοπισμού της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής το φορολογικό νομοσχέδιο;

*Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης τερματικών μηχανημάτων POS σχεδόν σε όλα τα επαγγέλματα.

*την υποχρέωση διαβίβασης των φορολογικών στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ (Από τις βραχυχρόνιες μισθωσεις τύπου Airbnb έως τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που παρέχονται από ιστότοπους ηλεκτρονικών καταστημάστων μέσω διαδικτύου).

*την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών σε ποσοστό 50%. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα μισά από τα 4 δισ. ευρώ που δίνει το κράτος ετησίως ως προνοιακά επιδόματα (όπως αναπηρίας,απόρων κλπ) ή το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης ή το επίδομα τέκνων ή στέγασης θα δίνονται στους δικαιούχους μέσω προπληρωμένων καρτών από τις τράπεζες άρα θα κάνουν αγορές με πλαστικό χρήμα και όχι με μετρητά.

*την αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών

* την εισαγωγή κυρώσεων για τη μη διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

*και τον υπερδιπλασιασμό των φορολογικών ελέγχων.

-Δεύτερη προτεραιότητα για το υπουργείο Οικονομικών θα είναι η κατάθεση και ψήφιση κώδικα δεοντολογίας, όπως ισχύει για τις τράπεζες και για τους servicers δηλαδή των διαχειριστές πάσης φύσεων δανείων και πιστώσεων για λογαριασμό των funds και των τραπεζών.
Η νομοθετική ρύθμιση για τους servicers θα ορίζει ένα πλαίσιο κανόνων και υποχρεώσεων απέναντι στους δανειολήπτες . Θα έχουν υποχρέωση να τηρούν και να παρέχουν προσωποποιημένη πληροφόρηση προς τους οφειλέτες για το σύνολο της οφειλής τους, τις οφειλόμενες δόσεις, το επιτόκιο και άλλες συναφείς πληροφορίες. Θα τους επιβάλλονται ποινές και κυρώσεις όταν δεν τηρουν τον κώδικα δεοντολογίας των τραπεζων και όταν δεν παρέχουν σαφή και έγκαιρη ενημέρωση στους οφειλέτες.

– Τρίτη προτεραιότητα θα αποτελέσει το τραπεζικό σύστημα, με μία από τις κυριότερες προκλήσεις να είναι η αντιμετώπιση της “ψαλίδας” μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων, τα “κοκκινα” δάνεια που διατηρούν οι τράπεζες, ενώ μελετώνται και νέες βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών , ώστε να γίνει πιο αποδοτικός για όσους έχουν οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες με τακτοποίηση των χρεών τους με διαγραφή ενός ποσού και με την εξόφληση σε πολλές μηνιαίες δόσεις .Ο εξωδικαστικός μηχανισμός απευθύνεται σε οφειλέτες που χρωστούν άνω των 10.000 ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα