back to top
30.7 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

30.7 C
Athens
Σάββατο, 24 Αυγούστου, 2024

Θάνατος Πριγκόζιν: Η πρώτη αντίδραση Πούτιν – Διασκορπισμένα σε μεγάλη απόσταση τα συντρίμμια

Διαβάστε επίσης

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαιρέτισε σήμερα τη “συνεισφορά” του αρχηγού της Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν στην “ειδική στρατιωτική επιχείρηση” – όπως χαρακτηρίζει το Κρεμλίνο την εισβολή στην Ουκρανία – παρά τα “λάθη” που υπογράμμισε ότι διέπραξε. Παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα “φθάσει μέχρι το τέλος” η έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους του.

“Ήταν ένας άνδρας με δύσκολο πεπρωμένο, ο οποίος διέπραξε σοβαρά λάθη στη ζωή του αλλά αποσπούσε τα αποτελέσματα που χρειάζονταν”, δήλωσε ο Πούτιν εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς του Πριγκόζιν και των άλλων εννέα θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διορισμένο από τη Μόσχα επικεφαλής της διοίκησης του Ντονέτσκ, Ντενίς Πουσίλιν, που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

“Πρόκειται για ανθρώπους που συνέβαλαν σημαντικά στην κοινή μας προσπάθεια” στην Ουκρανία, όπου η Ρωσία διεξάγει στρατιωτική επιχείρηση από τον Φεβρουάριο του 2022, συνέχισε ο Πούτιν.

Αναφερόμενος στην έρευνα για τα αίτια της συντριβής, την οποία άρχισαν οι ρωσικές αρχές, ο Πούτιν υποσχέθηκε ότι αυτή θα “διεξαχθεί στο σύνολό της και θα καταλήξει σε ένα πόρισμα”.

“Θα δούμε αυτά που θα πουν οι ερευνητές προσεχώς. Η πραγματογνωμοσύνη είναι σε εξέλιξη, σε ό,τι αφορά το τεχνικό επίπεδο και την ταυτοποίηση γενετικού υλικού. Αυτή θα πάρει κάποιο χρόνο”, τόνισε.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν παρουσιάσει επί του παρόντος κανένα στοιχείο για να εξηγήσουν τη συντριβή, χθες το βράδυ, του ιδιωτικού αεροσκάφους που σύμφωνα με την ρωσική πολιτική αεροπορία μετέφερε τον Πριγκόζιν, το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν και άλλους αξιωματούχους της Βάγκνερ.

Στο αεροπορικό δυστύχημα, το οποίο ενίσχυσε τις φήμες για τη δολοφονία του Πριγκόζιν, ο οποίος έγινε εχθρός του Κρεμλίνου μετά την αποτυχημένη εξέγερσή του, σκοτώθηκαν και οι 10 επιβαίνοντες στο αεροπλάνο, σύμφωνα με τις αρχές.

Ο Πριγκόζιν, τον οποίο ο Πούτιν είπε ότι “γνώριζε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990”, είχε χαρακτηριστεί “προδότης” από τον Ρώσο πρόεδρο κατά τη διάρκεια της ανταρσίας της 23ης-24ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, ο Πριγκόζιν είχε “επιστρέψει από την Αφρική” την ημέρα της συντριβής του αεροσκάφους.

Πριν από δύο μήνες ο Πριγκόζιν είχε υποκινήσει μια ανταρσία κατά της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας. Το παρασκήνιο της εξέγερσης που κράτησε μόλις μια ημέρα και η συμφωνία για τον τερματισμό της παραμένουν ασαφή.

Τι είπαν οι αυτόπτες μάρτυρες

Οι κάτοικοι του χωριού που βρίσκεται κοντά στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους κατά την οποία θεωρείται ότι σκοτώθηκε ο αρχηγός της μισθοφορικής εταιρείας Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν δήλωσαν ότι άκουσαν έναν κρότο και στην συνέχεια είδαν το αεροπλάνο να συντρίβεται στο έδαφος.

Το αεροπλάνο, ένα ιδιωτικό τζετ Embraer Legacy 600, συνετρίβη χθες κοντά στο χωριό Κουζένκινο στην περιοχή Τβερ κατά την πτήση από την Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη σκοτώνοντας και τους 10 επιβαίνοντες, επτά επιβάτες και τρία μέλη πληρώματος.

Δεν έχει υπάρξει επίσημο σχόλιο από το Κρεμλίνο ή το ρωσικό υπουργείο Αμυνας για την τύχη του Πριγκόζιν, αλλά το κανάλι του Telegram Grey Zone που συνδέεται με την Wagner επιβεβαίωσε τον θάνατό του.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρέθηκε στον τόπο της συντριβής σήμερα νωρίς το πρωί είδε ανθρώπους να μεταφέρουν σακούλες πτωμάτων σε φορεία.

Τμήμα της ουράς του αεροπλάνου και συντρίμμια είναι ορατά στο έδαφος κοντά σε δασώδη περιοχή.

Ιατροδικαστική ομάδα έχει στήσει στο σημείο σκηνή και προβολείς.

Ο Βιτάλι Στέπενοκ, 72 ετών, κάτοικος του Κουζένκινο, δήλωσε στο Reuters: «Ακούω μια έκρηξη ή ένα μπαμ. Συνήθως, αν γίνει έκρηξη στο έδαφος υπάρχει ηχώ, αλλά ήταν μόνο ένα μπαμ και κοίταξα ψηλά και είδα άσπρο καπνό».

«Ενα φτερό έφυγε προς τη μία κατεύθυνση και η άτρακτος έπεσε έτσι», είπε χειρονομώντας για να δείξει πώς έπεσε στο έδαφος το αεροπλάνο.

«Και μετά σύρθηκε με το φτερό. Δεν καρφώθηκε με τη μύτη, γλιστρούσε».

Ο Βιτάλι Στέπενοκ είπε ότι φοβήθηκε ότι το αεροπλάνο θα έπεφτε στα σπίτια του χωριού.

«Ημουν εδώ. Πήδηξα στο ποδήλατό μου και βρέθηκα εκεί σε 20 λεπτά. Ολα φλέγονταν. Ανθρωποι βάδιζαν γύρω γύρω. Τράβηξαν κάποιον έξω, τα υπολείμματα…Δεν μπόρεσα να διακρίνω. Είδα μόνο τον αριθμό του αεροπλάνου, τους τον είπα, και αυτό ήταν».

Αλλος κάτοικος του χωριού που παρουσιάσθηκε ως Ανατόλι είπε: «Γι’αυτό που συνέβη θα πω απλώς αυτό: δεν ήταν σαν βροντή, ήταν ένας μεταλλικός κρότος-ας το πούμε έτσι. Εχω ακούσει τέτοιους και στο παρελθόν».

Οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ξεκίνησαν έρευνα. Μη κατονομαζόμενες πηγές δήλωσαν στα ρωσικά μέσα ότι πιστεύουν πως το αεροπλάνο καταρρίφθηκε από έναν ή περισσότερους πυραύλους εδάφους-αέρος.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους του Πριγκόζιν διασκορπίσθηκαν σε μεγάλη απόσταση

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους, το οποίο συνετρίβη στην περιοχή Τβερ και στο οποίο θεωρείται ότι επέβαινε ο αρχηγός της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Βάγκνερ, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, και το δεξί του χέρι, ο Ντμίτρι Ούτκιν, βρέθηκαν σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους.

Έτσι η άτρακτος και οι κινητήρες έπεσαν στην περιοχή του αγροτικού οικισμού Κουζένκινσκογε, ενώ το πτερύγιο της ουράς κοντά στον οικισμό Κουζένκινο. Η απόσταση μεταξύ των δύο σημείων πτώσης είναι περίπου 2,5 χιλιόμετρα.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η καταστροφή του αεροσκάφους άρχισε ενώ βρισκόταν στον αέρα.

 

Βαγγέλης Σαρακινός, ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα