back to top
28.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

28.9 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Τουρκία: Στο «στόχαστρο» των συντηρητικών οι διακρίσεις σε αθλητισμό και πολιτισμό

Διαβάστε επίσης

Όταν η Μερβέ Ντιζντάρ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας στις Κάννες στα τέλη Μαΐου, αλλά και όταν οι Τουρκάλες βολεϊμπολίστριες κατέκτησαν πρόσφατα το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, προκάλεσαν υπερηφάνεια στην πλειονότητα του τουρκικού λαού και μίσος στο συντηρητικό κομμάτι της τουρκικής κοινωνίας, που τις στοχοποίησαν.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι «Σουλτάνες του διχτυού», όπως είναι το προσωνύμιο των παικτριών της εθνικής ομάδας βόλεϊ της Τουρκίας, κατέκτησαν τον πρώτο τίτλο που κατέκτησε ποτέ εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας.

Ωστόσο, η κρατική τηλεόραση αρνείται να πάρει συνέντευξη από την Εμπράρ Καρακούρτ, από τα βασικά στελέχη της ομάδας, προφανώς επειδή έχει εκφράσει δημοσίως τον σεξουαλικό προσανατολισμό της.

Η παίκτρια με τους ξυρισμένους κροτάφους, που έχει δηλώσει πως είναι ομοφυλόφιλη, έχει στοχοποιηθεί στο παρελθόν από τον συντηρητικό Τύπο, ενώ αποδοκιμάσθηκε ακόμη και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επειδή υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των LGBTQI+.

Τρεις μήνες νωρίτερα, μπροστά σε ένα κοινό αστέρων και εκατομμυρίων θεατών, η Τουρκάλα ηθοποιός, Μερβέ Ντιζντάρ, βραβευμένη για το ρόλο της στο «Dried Herbs» του σκηνοθέτη Νούρι Μπιλγκέ Τσεϊλάν, αφιέρωσε το βραβείο της σε «όλες τις Τουρκάλες αδελφές της, ονειρευόμενη ένα καλύτερο μέλλον».

Η τοποθέτηση της, που έγινε την παραμονή του δεύτερου γύρου των τουρκικών προεδρικών εκλογών, προκάλεσε την άμεση αντίδραση και κριτική των συντηρητικών κύκλων της Τουρκίας και μάλιστα δέχθηκε προειδοποίηση από τον αντιπρόεδρο της τουρκικής ρυθμιστικής αρχής οπτικοακουστικών μέσων, ενός φορέα που υποστηρίζεται από τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Θα μάθετε να σέβεστε τη χώρα σας», ανέφερε σε ένα μήνυμα στο X (πρώην Twitter) ως συγχαρητήρια.

Αυτές οι δύο μεγάλες επιτυχίες, που θα μπορούσαν να έχουν πυροδοτήσει θετικά την κοινωνία σε μια χώρα σε κρίση, τροφοδότησαν τελικά διχασμό και δυσπιστία μέσα σε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, μεταξύ συντηρητικών και θρησκευόμενων από τη μια πλευρά και φιλελεύθερων και κοσμικών από την άλλη.

«Η πόλωση της κοινωνίας έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που όλοι βρίσκουν δικαιολογίες για την οργή, και η τέχνη και ο αθλητισμός δεν αποτελούν εξαίρεση», εξηγεί ο Οζέρ Σενκάρ, ιδρυτής και διευθυντής του ινστιτούτου δημοσκοπήσεων MetroPOLL.

Για τον Ντογκάν Γκιουρπινάρ, καθηγητή Ιστορίας στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο αθλητισμός και ο πολιτισμός θα μπορούσαν να γίνουν νέοι τομείς πάλης για τους αντιπάλους του Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία για δύο δεκαετίες και επανεξελέγη για πέντε χρόνια, στα τέλη Μαΐου.

«Οι κοσμικοί κύκλοι στρέφονται περισσότερο προς τον πολιτισμό και τον αθλητισμό μετά την ήττα τους στις εκλογές», επισημαίνει ο καθηγητής.

Ωστόσο, ισχυροί παραμένουν οι συντηρητικοί, όπως φάνηκε και κατά την διάρκεια του Euro-2023 στο βόλεϊ γυναικών, με τους χρήστες του Διαδικτύου να στοχεύουν την Καρακούρτ, με σαφή ομοφοβικά μηνύματα.

«Δεν θέλουμε λεσβίες» («lezbiyen istemiyoruz»), ήταν ένα από τα κυρίαρχα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από την συγκεκριμένη πλευρά της κοινωνίας.

Παράλληλα, οι κληρικοί έκαναν κηρύγματα καλώντας τους πιστούς να μην υποστηρίξουν την ομάδα, απηχώντας τα λόγια του Ερντογάν, ο οποίος, στο εσωτερικό της εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου, στοχοποιούσε σχεδόν καθημερινά την LGBTQI+ κοινότητα.

Μετά την κατάκτηση του τροπαίου, ο Τούρκος πρόεδρος κατέληξε να συγχαρεί τις παίκτριες, προτρέποντας μάλιστα τους Τούρκους να μην μετατρέψουν τον «πολιτισμό, τις τέχνες και τον αθλητισμό… σε εργαλεία διχασμού».

Την ίδια στιγμή, η Εμπράρ Καρακούρτ μοιράσθηκε με τους περισσότερους από δύο εκατομμύρια συνδρομητές της στο Instagram και στο X, μια φωτογραφία που δείχνει τα χέρια της ορθάνοιχτα μπροστά σε ένα πλήθος υποστηρικτών.

«Έτσι αγκαλιάζω τους πάντες. Θα κερδίσουμε ενώνοντας, όχι διχάζοντας», ήταν το σχόλιο της.

Για τον ιστορικό Ντογκάν Γκιουρπινάρ, η γυναικεία ομάδα βόλεϊ «συγχώνευσε για λίγο τη γυναικεία απελευθέρωση και την εθνική υπερηφάνεια» και διέλυσε την συντηρητική αντίληψη ότι τα αθλήματα είναι σχεδιασμένα για άνδρες».

«Είναι κάτι που προσβάλλει σοβαρά τα συναισθήματα των συντηρητικών και πατριαρχικών τμημάτων», εκτιμά ο Σενκάρ, ενώ η απάντηση της Καρακούρτ στα μηνύματα μίσους, δείχνει πώς τα άτομα LGBTQI+ δεν νιώθουν πλέον εκφοβισμένα, σύμφωνα με τον Γιλντίρ Ταρ, συντονιστή του προγράμματος επικοινωνίας στην ένωση Kaos GL, μια από τις κύριες οργανώσεις για τα δικαιώματα της κοινότητας LGBTQI+ στην Τουρκία, ο οποίος τονίζει πως «αυτό, είναι κάτι που ενοχλεί ακόμη περισσότερο τους συντηρητικούς κύκλους».

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα