back to top
23.4 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, 2024

Η Κίνα αρνήθηκε βίζα σε τρεις Ινδούς αθλητές για γεωπολιτικούς λόγους

Διαβάστε επίσης

Τρεις αθλητές πολεμικών τεχνών από μια περιοχή της Ινδίας που διεκδικεί η Κίνα, αναγκάσθηκαν να αποσυρθούν από τους Ασιατικούς Αγώνες της Χανγκζού, αφού δεν κατάφεραν να λάβουν διαπίστευση από την χώρα υποδοχής, όπως αναφέρουν σχετικά δημοσιεύματα.

Οι εν λόγω αθλητές, προέρχονται από την πολιτεία Αρουνατσάλ Πραντές, που βρίσκεται στα βορειοανατολικά της Ινδίας, μια περιοχή που σχεδόν εξ ολοκλήρου διεκδικείται από το Πεκίνο ως «Νότιο Θιβέτ».

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Hindustan Times», η οργανωτική επιτροπή των Ασιατικών Αγώνων, επέτρεψε την συμμετοχή των αθλητών, αλλά δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν κάρτες διαπίστευσης που χρησιμεύουν ως βίζα για την είσοδο στην Κίνα.

Η υπόλοιπη ομάδα, αποτελούμενη από 10 μέλη, καθώς και οι προπονητές τους, αναχώρησαν την Τετάρτη για να συμμετάσχουν στους Αγώνες που αρχίσουν το Σάββατο, προστίθεται στο δημοσίευμα.

Ούτε η Ινδική Ολυμπιακή Ένωση ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας ανταποκρίθηκαν αμέσως στα αιτήματα του Γαλλικού Πρακτορείου, για κάποιο σχόλιο.

Τον περασμένο Ιούλιο, η ινδική ομάδα πολεμικών τεχνών δεν ταξίδεψε στην κινεζική πόλη Τσενγκντού όπου διεξήχθησαν οι Παγκόσμιοι Πανεπιστημιακοί Αγώνες, με τους ίδιους τρεις αθλητές πολεμικών τεχνών να λάμβαναν να μην εξασφαλίζουν βίζα, σε μία ενέργεια που σηματοδότησε ότι το Πεκίνο δεν αναγνωρίζει το Αρουνατσάλ Πραντές ως ινδικό έδαφος.

Η κίνηση πυροδότησε οργή στην Ινδία, με το υπουργείο Εξωτερικών να την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη».

Το Αρουνατσάλ Πραντές, βρίσκεται στην άλλη πλευρά των Ιμαλαΐων από το Θιβέτ και μοιράζεται μια βουδιστική πολιτιστική κληρονομιά με τον βόρειο γείτονά του.

Νωρίτερα εφέτος, η Ινδία αντέδρασε έντονα αφού η Κίνα μετονόμασε ένδεκα τοποθεσίες στην αμφισβητούμενη περιοχή, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτεία «είναι, ήταν και θα είναι πάντα αναπόσπαστο και αναπαλλοτρίωτο μέρος της Ινδίας».

Το Πεκίνο κατέλαβε για λίγο το μεγαλύτερο μέρος των αμφισβητούμενων εδαφών σε μια αιματηρή σύγκρουση το 1962 προτού υποχωρήσει.

Ο Δαλάι Λάμα έφυγε από το Θιβέτ το 1959 μετά από μια αποτυχημένη εξέγερση κατά της κινεζικής κυριαρχίας στην πατρίδα του και έκτοτε βρήκε καταφύγιο στην Ινδία.

πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα