back to top
26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

26.6 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Νέος κύκλος αίματος στη Μ. Ανατολή – Φόβοι για ανεξέλεγκτη επιδείνωση της κρίσης

Διαβάστε επίσης

Σε εκτροχιασμό των διπλωματικών προσπαθειών που καταβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες και την ακύρωσητης τετραμερούς διάσκεψης κορυφής στην Ιορδανία οδήγησε το πολύνεκρο πλήγμα στο νοσοκομείο al-Ahli al-Arabi της Γάζας. Τον αποτροπιασμό για το πλήγμα, που φέρεται να έχει προκαλέσει  500 νεκρούς, διαδέχονται οι αλληλοκατηγορίες, οι  προειδοποιήσεις για τιμωρητικά πλήγματα και οι βίαιες διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ και των δυτικών χωρών, σε ολόκληρο τον Αραβικό κόσμο.

Οι ηγέτες των περισσότερων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένου του Τούρκου προέδρου, έχουν σπεύσει να καταδικάσουν το Ισραήλ και να ζητήσουν την παραδειγματική του τιμωρία, ενώ οι χώρες του αραβικού κόσμου μοιάζουν και πάλι με μπαρουταποθήκη. Ιδιαιτέρως επικίνδυνη η κατάσταση για τις φιλοδυτικές αραβικές ηγεσίες και για τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούτ Αμπάς που επρόκειτο να συναντηθεί με τον Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έφθασε στο Ισραήλ ματαίωσε την  επίσκεψη που σχεδίαζε να κάνει αμέσως μετά στην Ιορδανία, όπου είχε προαναγγελθεί η τετραμερής σύνοδος κορυφής του Τζο Μπαιντεν με τον Ιορδανό μονάρχη Αμπντάλα Β΄, τον Αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς. Η τετραμερής σύνοδος  αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ανακοίνωσε ο ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Λωρίδα της Γάζας. Η σύνοδος θα διεξαχθεί «όταν ληφθεί η απόφαση να σταματήσει ο πόλεμος και να τερματιστούν οι σφαγές», τόνισε ο επικεφαλής της ιορδανικής διπλωματίας Αϊμάν Σαφάντι.

Η πολύνεκρη έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας πυροδοτεί οργισμένες διαδηλώσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο και όχι μόνο. Μαζικές διαδηλώσεις ξέσπασαν στο Λίβανο, τη Λιβύη, την Ιορδανία, την Τουρκία και τη Δυτική Όχθη μετά την έκρηξη στο νοσοκομείο αλ-Αχλί αλ-Αράμπι.

Η Χαμάς κατηγόρησε για την έκρηξη τις ισραηλινες αεροπορικές επιδρομές, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι το νοσοκομείο επλήγη από πυρά ρουκετών που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Ισλαμική Τζιχάντ. Η Ισλαμική Τζιχάντ την ευθύνη.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ του Λιβάνου κάλεσε σε μια “ημέρα οργής” που θα συμπέσει με την άφιξη του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην περιοχή.

Μετά το κάλεσμα της Χεζμπολάχ, εκατοντάδες διαδηλωτές συνεπλάκησαν με τις λιβανέζικες δυνάμεις ασφαλείας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο προάστιο Άουκαρ, έξω από τη Βηρυτό, όπου οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έβαλαν φωτιά σε ένα κοντινό κτίριο, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η αστυνομία έριξε αρκετές φορές δακρυγόνα για να διαλύσει τους διαδηλωτές, ενώ γιατροί περιέθαλψαν ανθρώπους που επλήγησαν από τα δακρυγόνα. Το AFP μετέδωσε ότι οι διαδηλωτές φώναζαν “θάνατος στην Αμερική” και “θάνατος στο Ισραήλ”.

Εκατοντάδες συγκεντρώθηκαν επίσης στη γαλλική πρεσβεία στη Βηρυτό, υψώνοντας σημαίες της Χεζμπολάχ και πετώντας επίσης πέτρες που συσσωρεύτηκαν στην κύρια είσοδο της πρεσβείας.

Οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν κανόνι νερού για να κρατήσουν μακριά τους διαδηλωτές κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βηρυτό του Λιβάνου. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η έκρηξη στο νοσοκομείο της Γάζας ήταν “το τελευταίο παράδειγμα ισραηλινών επιθέσεων που στερούνται των πιο βασικών ανθρώπινων αξιών”, ενώ μεγάλα πλήθη διαδηλωτών συγκεντρώθηκαν έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Άγκυρα και το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Νωρίς την Τετάρτη, το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αύξησε τον ταξιδιωτικό συναγερμό για τον Λίβανο σε “μην ταξιδεύετε”, ενώ επέτρεψε την εθελοντική, προσωρινή αναχώρηση των μελών των οικογενειών του προσωπικού της αμερικανικής κυβέρνησης.

Στην πρωτεύουσα της Ιορδανίας, το Αμμάν, διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στην ισραηλινή πρεσβεία. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να διαλύσει αρκετές χιλιάδες διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της Χαμάς και απαιτούσαν από την κυβέρνηση να κλείσει την πρεσβεία και να καταργήσει τη συνθήκη ειρήνης με το Ισραήλ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παρέμεινε στην πόλη την Τρίτη ηγούμενος των αμερικανικών διπλωματικών προσπαθειών.

Στην Τεχεράνη, εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τη βρετανική και τη γαλλική πρεσβεία τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. “Θάνατος στη Γαλλία και την Αγγλία”, φώναζαν οι διαδηλωτές, πετώντας αυγά στους τοίχους του συγκροτήματος της γαλλικής πρεσβείας στην ιρανική πρωτεύουσα.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν επίσης στην πλατεία Παλαιστίνης στο κέντρο της Τεχεράνης για να εκφράσουν την οργή τους, σύμφωνα με φωτογράφο του AFP.

Εκατοντάδες συμμετείχαν σε συγκεντρωση διαμαρτυρίας έξω από το ισραηλινό προξενείο για να δείξουν αλληλεγγύη στους Παλαιστίνιους, στην Κωνσταντινούπολη.

Στη Λιβύη, εκατοντάδες διαδηλωτές όλων των ηλικιών, που κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και ορισμένοι κάλυπταν τα πρόσωπά τους με παλαιστινιακά κεφίγια, διέσχισαν τους δρόμους της Τρίπολης πριν συγκεντρωθούν στην πλατεία Μαρτύρων. Φώναζαν συνθήματα υποστήριξης προς τους κατοίκους της Γάζας.

Τηλεπτικά πλάνα μεταφέρουν εικόνες από τις διαδηλώσεις στη νοτιοδυτική πόλη Ταζ της Υεμένης, καθώς και στην πρωτεύουσα του Μαρόκου Ραμπάτ και στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Αργά την Τρίτη, συγκρούσεις με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν σε πολλές πόλεις της Δυτικής Όχθης, η οποία διοικείται από την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ). Οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας στη Ραμάλα έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης για να διαλύσουν διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και φώναζαν εναντίον του προέδρου της ΠΑ Μαχμούντ Αμπάς. Ο Αμπάς επέστρεφε στη Δυτική Όχθη αφού ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση στην Ιορδανία με τον Μπάιντεν.

Εκατοντάδες διαδηλωτές διαδήλωσαν στην κεντρική πλατεία Μανάρα της Ραμάλα, με ορισμένους να υποστηρίζουν τους μαχητικούς ηγέτες της Χαμάς.
Συγκρούσεις με τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας φέρεται επίσης να ξέσπασαν στις πόλεις της Δυτικής Όχθης Ναμπλούς, Τούμπας και Τζενίν, μια βόρεια πόλη που βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων νωρίτερα φέτος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ξέσπασμα των διαδηλώσεων στη Δυτική Όχθη υπογράμμισε την επί μακρόν υποβόσκουσα παλαιστινιακή οργή κατά του Αμπάς, ο οποίος εδώ και καιρό δέχεται επικρίσεις για τον συντονισμό με το Ισραήλ όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Σαουδική Αραβία καταδίκασε έντονα το “στυγερό έγκλημα” που διέπραξαν οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζοντας το νοσοκομείο Αλ Αχλί στη Γάζα, προκαλώντας εκατοντάδες θανάτους, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης το υπουργείο Εξωτερικών του βασιλείου, σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Πρόεδρος του Ιράν: «Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» θα «καταβροχθίσουν» το Ισραήλ

Ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί καταδίκασε σήμερα τον πολύνεκρο βομβαρδισμό χθες Τρίτη το βράδυ νοσοκομείου στην πόλη της Γάζας , κρίνοντας πως «οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών» σύντομα πρόκειται «να καταβροχθίσουν» το Ισραήλ.

«Οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο αλ Μουαμντάνι στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές», δήλωσε ο κ. Ραϊσί, σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μαχμούντ Αμπάς: Αυτή η «ειδεχθής σφαγή» δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου Αλ Αχλί στη Γάζα ήταν «ειδεχθής σφαγή» που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή και πρόσθεσε πως πλέον θεωρεί ότι οι συνομιλίες για οτιδήποτε άλλο πέρα από τον τερματισμό του πολέμου είναι απαράδεκτες.

«Το Ισραήλ παραβίασε όλες τις κόκκινες γραμμές» και «δεν θα αφήσουμε ούτε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από εκεί», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι υγειονομικές αρχές στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου κυβερνά η Χαμάς, ανέφεραν ότι το νοσοκομείο χτυπήθηκε από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Ο στρατός του Ισραήλ έκανε λόγο για πλήγμα κατά λάθος από τον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ με ρουκέτες.

Πηγή: Reuters, The Guardian

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα