back to top
23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.4 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Στα άκρα η σχέση Τουρκίας-Ισραήλ – Εγκατέλειψαν Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι Ισραηλινοί διπλωμάτες

Διαβάστε επίσης

Η δραματική επιδείνωση της ισραηλοπαλαιστινικής σύγκρουσης έχει οδηγήσει εκ νέου τον Τουρκο Πρόεδρο Ερντογάν σε ακραία αντιδυτική ρητορική με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να βρίσκονται καθημερινά στο στόχαστρο πολεμικών δηλώσεων εκ μέρους της Άγκυρας . Η επιδείνωση των σχέσεων Τουρκίας – Ισραήλ οδήγησε χθες στην ανάκληση της ισραηλινής διπλωματικής αποστολής απο την Τουρκία . Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του Τελ Αβιβ προς τους Ισραηλινούς που ζουν η ταξιδεύουν στην Τουρκία να εγκαταλέιψουν τη χωρα διότι η ασφάλεια τους βρίσκεται σε κίνδυνο .

Το Ισραήλ ανακάλεσε τους διπλωμάτες του από την Τουρκία ως προληπτικό μέτρο ασφαλείας, ενώ το εβραϊκό κράτος έχει ήδη συστήσει στους πολίτες του να φύγουν.”Πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμο”, δήλωσε η πηγή, η οποία αρνήθηκε να αναφερθεί ονομαστικά. Από το βράδυ της Τρίτης το Ισραηλινό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας κάλεσε όλους τους Ισραηλινούς που βρίσκονται στην Τουρκία να φύγουν “το συντομότερο δυνατό”. Στο πλαίσιο αυτό το Ισραήλ οργάνωσε πτήσεις εκκένωσης για τον επαναπατρισμό πολιτών από την Τουρκία, ενώ εξέδωσε ταξιδιωτική προειδοποίηση για το υψηλότερο επίπεδο απειλής στη χώρα.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε και πάλι το βράδυ της Πέμπτης ευθέως το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Αλ Αχλι Αράμπ στη Γάζα , κάνοντας λόγο για «τιμωρία» του παλαιστινιακού λαού και για γενοκτονία κατά του λαού της Γάζας, ενώ ο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν αναφέρθηκε στο Ισραήλ ως «κατοχική δύναμη».

Τις περασμένες ημέρες οι διαδηλώσεις έξω από το προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και την πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα ήταν συνεχείς ακολουθώντας την έκκληση της Χαμάς προς τον απανταχού μουσουλμανικό πληθυσμό να διαδηλώσει έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ολόκληρο τον κόσμο. «Η στήριξη των ΗΠΑ στους Σιωνιστές δεν θα καταφέρει να τους σώσει ούτε να τους βοηθήσει», δήλωσε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Αμπού Ουμπάιντ, εκπρόσωπος του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς. Μάλιστα διαδηλωτές καταφέραν το βράδυ της Τετάρτης να εισβάλουν στο κτίριο του Ισραηλινού Προξενείου στην Κωνσταντινούπολη.

Η Άγκυρα επιφυλάσει ιδιαίτερο μένος κατά των ΗΠΑ καθώς αξιωματούχοι της κυβέρνησης επιτίθενται στην Ουάσιγκτον για την αποστολή στην περιοχή των αεροπλανοφόρων «USS Gerald R. Ford» και «USS Dwight D. Eisenhower» στη Μεσόγειο η οποία «διαταράσσει τις προσπάθειες να διασφαλιστεί η ειρήνη».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα