back to top
27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ν. Βέττας: Eπόμενο στοίχημα, η περαιτέρω διεύρυνση της ελληνικής οικονομίας για τη βιωσιμότητά της

Διαβάστε επίσης

Τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ανέλυσε στον Αθήνα 984, ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ και Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκος Βέττας. 

Μιλώντας στην Αθηνά Κορλίρα και στον Γιάννη Παπαγεωργίου χτύπησε καμπανάκι για την ανάγκη συστηματικής ενίσχυσης των κλάδων υψηλής τεχνολογίας, αναφέρθηκε στον ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης, επισήμανε τις νέες προκλήσεις  και σχολίασε την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, σε ένα περιβάλλον που πιέζεται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, το αυξανόμενο κόστος χρήματος, την αβεβαιότητα και με το κέντρο βάρους της οικονομίας να μετακινείται εκτός Ευρώπης.

Ο κ Βέττας απέδωσε την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας  στην επίπονη προσπάθεια που προηγήθηκε και ανέδειξε το στοίχημα για τον επόμενο στάδιο«Ζητούμενο πλέον είναι  όχι μόνον να διατηρηθούν, αλλά να διευρυνθούν οι θετικές προοπτικές της εθνικής οικονομίας, ώστε να γίνει περισσότερο συστηματική και βιώσιμη.»

Ως προς τα κυβερνητικά πεπραγμένα, ο κ Βέττας αξιολόγησε επίσης θετικά την πρόσφατη, σημαντική αύξηση στον ρυθμό οικονομικής  μεγένθυσης, πέραν του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Γεγονός που κατά τον ίδιο «αποδεικνύει την ανάκαμψη και τη σταθερότητα που επιτεύχθηκαν στον απόηχο της κρίσης χρέους και της πανδημίας.»  Πρόσθεσε δε ότι «στην ανοδική τροχιά της ελληνικής οικονομίας συνέβαλαν και οι πόροι από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η πραγματική ευημερία για τους πολίτες περνά μέσα από την περαιτέρω επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων», ενώ σημείωσε ότι «η επόμενη διετία θα έχει καθαρό ορίζοντα, χωρίς εμπόδια, με την έννοια ότι όταν οι επενδύσεις είναι χαμηλές μπορούν να αυξηθούν πιο εύκολα από μια πολύ χαμηλή βάση».

Εδώ, όμως αναφύεται το ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα της ελληνικής οικονομίας να παράγει προϊόντα υψηλής αξίας, σε ένα περιβάλλον κανονικότητας με μειωμένη ανεργία. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο επικεφαλής του ΙΟΒΕ διέγνωσε ύπαρξη μεγάλου επενδυτικού κενού στις υποδομές, στις πόλεις μας και κυρίως στις επιχειρήσεις, που μόλις φέτος, όπως είπε, κάλυψαν τις αποσβέσεις του προηγούμενου κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τον κ Βέτα, αποτελεί μονόδρομο για τις ελληνικές επενδύσεις η ενσωμάτωση της υψηλής τεχνολογίας, αφού στο εξής πρέπει να βγουν στις αγορές απολύτως ανταγωνιστικά  προϊόντα και υπηρεσίες, με όρους πρωταθλητισμού. Γιατί «μόνον μέσα από αυτές τις δράσεις θα αποκτηθούν υψηλά εισοδήματα και όχι ακολουθώντας ό,τι κάνουν όλοι οι άλλοι.»

Επίσης, καίρια προϋπόθεση προκειμένου να αλλάξει πίστα η εγχώρια επιχειρηματικότητα, συνιστά και η επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο. Κάτι που έχει να κάνει με την εργασία και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού, το οποίο βαίνει διαρκώς μειούμενο, δεδομένης της δημογραφικής μείωσης.

«Το φυσικό ισοζύγιο και το μεταναστευτικό είναι αρνητικές συνιστώσες. Συνεπώς εάν θέλουμε υψηλά εισοδήματα συνολικά στη χώρα, θα πρέπει καθένας να επιτυγχάνει υψηλή παραγωγικότητα» εξήγησε ο Πανεπιστημιακός καθηγητής.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα