back to top
22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Πορτογαλία: Έρευνες για διαφθορά σε υπουργεία και στην κατοικία του πρωθυπουργού

Διαβάστε επίσης

Έρευνες σε υπουργεία, σε κατοικίες πολιτικών προσώπων και στην επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού, έγιναν με παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών στο πλαίσιο πολύκροτης υπόθεσης διαφθοράς, που βαρύνει τη σοσιαλιστική κυβέρνηση.

«Επιβεβαιώνουμε πως διεξήχθησαν έρευνες στο γραφείο του προσωπάρχη» του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, «όμως δεν σχολιάζουμε τις ενέργειες της δικαιοσύνης», ανέφερε το γραφείο Τύπου του σοσιαλιστή πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος της χώρας, ο συντηρητικός Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, συνομίλησε για λίγο με τον Κόστα, διευκρίνισε από την πλευρά του εκπρόσωπος του προέδρου, τον οποίο επικαλείται επίσης το Lusa.

Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης, οι επιχειρήσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο μιας έρευνας για υποψίες αθέμιτης επιρροής και διαφθοράς σε συμβόλαια που συνδέονται με το πράσινο υδρογόνο και με την εξόρυξη λιθίου, ενός μετάλλου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών και είναι ουσιώδους σημασίας για την ενεργειακή μετάβαση.

Οι έρευνες, στις οποίες παίρνουν μέρος περίπου 140 αστυνομικοί, αφορούν επίσης το υπουργείο Περιβάλλοντος και Υποδομών, σύμφωνα με την εφημερίδα Publico.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβεβαίωσε επίσης τις έρευνες αυτές, διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο γίνονται.

Μεταξύ αυτών που εμπλέκονται είναι ο υπουργός υποδομών Ζοάο Γκαλάμπα , ο πρώην υπουργός περιβάλλοντος/ενεργειακής μετάβασης  Ζοάο Πέντρο Μάτος Φερνάντεζ , ο Ντουάρτε Κορντέιρο  νυν υπουργός περιβάλλοντος/ενεργειακής μετάβασης, ο “προσωπάρχης” του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα Εσκάρια και ο Νούνο Μασκαρένας.

Αναφέρθηκε επίσης ότι ο “καλύτερος φίλος” του πρωθυπουργού, ο επιχειρηματίας  Ντιόγκο Λακέρντα Ματσάντο  συνελήφθη, μαζί με άλλα δύο στελέχη της εταιρείας τους  Ρούι Ολιβέιρα Νέβες και Αφόνσο Σαλέμα  

Σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα  ακύρωσε μια συνάντηση με τον πρόεδρο Μαρσέλο για να συζητήσουν τι συμβαίνει και, ενδεχομένως, το πιο σημαντικό, τι πρέπει να γίνει στη συνέχεια.

Πηγή: AΠΕ ΜΠΕ , Portugal Resident

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα