back to top
23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Φορολογικό νομοσχέδιο: «Κόφτες» στις υψηλές εκπτώσεις φόρου για ανακαινίσεις κτιρίων

Διαβάστε επίσης

«Κόφτες» που περιορίζουν σημαντικά τις υψηλές φορο-εκπτώσεις που προβλέπονταν αρχικά,σε διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, για λειτουργικές και αισθητικές αναβαθμίσεις κτιρίων βάζει το υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες πριν την κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου για ψήφιση στη Βουλή.

Κι αυτό μετά τις ενστάσεις, λόγω υψηλού δημοσιονομικού κόστους, που διατύπωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τις παρεχόμενες μεγάλες εκπτώσεις φόρου στους ιδιοκτήτες κτιρίων οι οποίες θα παρέχονταν σε ποσοστό 100% επί των δαπανών ανακαίνισης ων κτιρίων (εργατικά και αγορά υλικών) έως συνολικού κόστους 16.000 ευρώ.Η έκπτωση του φόρου θα επιμεριζόταν ανά έτος σε βάθος 5 ετών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανακαίνισης του κτιρίου.

Η επίμαχη διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου αλλάζει εν τέλει μορφή και περιορίζει σημαντικά το ποσοστό της έκπτωσης φόρου που θα χορηγείται σε όσους ιδιοκτήτες κτιρίων προχωρούν σε λειτουργικές και αισθητικές ανακαινίσεις κτιρίων.Ειδικότερα θα προβλέπει ότι το κόστος των εργατικών θα μετρά στο 100%, αλλά το κόστος των υλικών που θα αναγνωρίζεται δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 1/3 της δαπάνης. Για παράδειγμα, αν ένα πακέτο αγοράς υλικών για την ανακαίνιση ενός κτιρίου κοστίζει 9.000 ευρώ, το κόστος των υλικών που θα αναγνωρίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που η συνολική δαπάνη ανακαίνισης ενός κτιρίου φτάνει τα 7.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 4.000 ευρώ είναι τα εργατικά και 3.000 ευρώ είναι το ποσό της δαπάνης που θα εκπίπτει από την αγορά των υλικών , αυτό θα οδηγεί σε μείωση φόρου 1.400 ευρώ για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια.

Τα παραπάνω θα τελούν υπό την προϋπόθεση, όπως ίσχυε και αρχικά, πως όλες οι δαπάνες ανακαίνισης ενός κτιρίου θα πραγματοποιούνται με τη χρήση πλαστικού χρήματος ή μέσω τραπεζών.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα