back to top
23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 17:00

Διαβάστε επίσης

Τον μετασχηματισμό του Πόρου στο επόμενο “πράσινο” νησί, μετά την Αστυπάλαια και τη Χάλκη, σε συνεργασία με την εταιρεία Masdar, ενός παγκοσμίου ηγέτη στην ενεργειακή μετάβαση, εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια εκδήλωσης της Ελλάδας, στο πλαίσιο της 28ης Διάσκεψης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, στο Ντουμπάι. Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός παραχώρησε συνέντευξη στο Bloomberg, κατά την οποία, ερωτηθείς, ανέφερε ότι “θέλω να αφήσω πίσω μου το ατυχές περιστατικό με τον κ. Σούνακ”. “Ωστόσο”, πρόσθεσε, “χρειάζονται δύο στο τανγκό”. Τόνισε, επίσης, ότι θέλει να διατηρηθούν οι καλές σχέσεις με τη Μ. Βρετανία και δεν θέλει να εμπλακεί “στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα της χώρας”.

Σταθερός στη θέση του υπέρ της παραμονής των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε εκ νέου, την ίδια ώρα, ο Ρίσι Σούνακ. Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο αεροσκάφος προς τη Σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι, παρέπεμψε στον νόμο του 1963, που απαγορεύει τη μόνιμη απομάκρυνση εκθεμάτων από το λονδρέζικο ίδρυμα. “Η άποψή μας και η θέση μας επ’ αυτού είναι κρυστάλλινα καθαρές: τα μάρμαρα αποκτήθηκαν νομίμως εκείνη την εποχή”, πρόσθεσε ο κ. Σούνακ. Παράλληλα, απέρριψε .τα περί “υστερικής” αντίδρασης που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν.

Στο μεταξύ, φορώντας μία γραβάτα με την ελληνική σημαία και μαντηλάκι στα γαλανόλευκα εμφανίστηκε στην 28η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Ντουμπάι ο βασιλιάς Κάρολος, σε μια σαφή αιχμή προς τη στάση Σούνακ έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο, με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Κατά τη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίας λέγοντας ότι ήταν πολύ σημαντική και θα βοηθήσει τη χώρα μας στα κόστη δανεισμού. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται και η αξιολόγηση του Οίκου Fitch, με όλες τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι επίσης θα αναβαθμίσει τη χώρα μας, εντάσσοντας την οικονομία της στην επενδυτική βαθμίδα.

Στη Μ. Ανατολή, τουλάχιστον 109 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε ισραηλινά χτυπήματα στη Γάζα από το πρωί έως τώρα, μετά τη λήξη της επταήμερης ανακωχής και την επανέναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς, ανέφερε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. “Πάνω από 200 στόχους τρομοκρατών έπληξε ο ισραηλινός στρατός στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη λήξη της ανακωχής σήμερα”, δήλωσε το Ισραήλ. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι τραυματίες γεμίζουν τα νοσοκομεία στη Γάζα που είναι στα όρια των δυνατοτήτων τους, ενώ διεκόπη η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από το πέρασμα της Ράφα. “Η επιστροφή στις εχθροπραξίες δείχνει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει μια αληθινή ανθρωπιστική εκεχειρία”, σημείωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. “Έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας όσα συμβαίνουν στη Γάζα”, δήλωσε από το βήμα της Διάσκεψης για το Κλίμα στο Nτουμπάι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν. Συνεχίζουν, στο μεταξύ, κατά δήλωσή τους οι μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ τις προσπάθειες για αναβίωσή της εκεχειρίας.

Στην υπόλοιπη επικαιρότητα: Υπέρ της εξαίρεσης της Προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου, από τις συνεδριάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη, τάχθηκε το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μετά από σχετικό ερώτημα που ετέθη από τα μέλη της επιτροπής. Η ΝΔ είχε ζητήσει την εξαίρεσή της, επειδή είναι συνήγορος οικογενειών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Για “λυσσώδη προσπάθεια να εξαιρεθεί από την Επιτροπή” έκανε λόγο η κ. Κωνσταντοπούλου. “Ξέρω ότι ενοχλώ πολλές και ισχυρές εξουσίες”, πρόσθεσε η Πρόεδρος της Πλεύσης.

Αύξηση 7,6-7,7% θα δοθεί από το νέο έτος στα διόδια όλης της χώρας.

Τη χορήγηση επιδόματος αλληλεγγύης στα ευάλωτα νοικοκυριά ενόψει των Χριστουγέννων προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή. Θα είναι ύψους 150 ευρώ και θα καταβληθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου.

Σοκ στο Πέραμα. Μία 14χρονη μαθήτρια στο 3ο Γυμνάσιο Περάματος τραυματίστηκε σοβαρά όταν έπεσε στο κενό από το μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του κτιρίου. Στο σημείο έσπευσε άμεσα ασθενοφόρο που μετέφερε τη μαθήτρια στο νοσοκομείο Παίδων, ενώ ενημερώθηκε και η Αστυνομία που έρευνα τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η μαθήτρια έπεσε από το μπαλκόνι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κορίτσι έχει κάταγμα λεκάνης και κάταγμα δεξιού χεριού και είναι σε πλήρη επικοινωνία με το περιβάλλον.

Ομόφωνα ένοχος για όλες τις πράξεις και χωρίς ελαφρυντικό, κρίθηκε ο 27χρονος οδηγός που παρέσυρε, τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε την 21 ετών Έμμα, πέρσι τον Νοέμβριο, στην Καμάρα, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στον 27χρονο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 16,5 ετών. “Η Δικαιοσύνη έκανε αυτό που έπρεπε. Όμως το παιδί μας δεν γυρίζει πίσω”, ανέφεραν οι γονείς της άτυχης Έμμας.

Ξεκινούν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων στο κέντρο και τις γειτονιές της πόλης. Θα διαρκέσουν έως και τις 7 Ιανουαρίου. Τις λεπτομέρειες έχει η Μαρία Βασιλοπούλου…

Kαι  ο καιρός: αραιές νεφώσεις, αύριο, στην Αττική. Άνεμοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 23 βαθμούς Κελσίου – 19 βαθμοί, αυτήν την ώρα, στην Τεχνόπολη, εδώ, στο Γκάζι.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα