back to top
27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

27.9 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Σήμερα η απόφαση για το αν θα δοθεί άδεια στον Φρ. Μπελέρη – Κλιμακώνει τις πιέσεις η Αθήνα

Διαβάστε επίσης

Εντός της ημέρας αναμένεται να εκδικαστεί στο Ειδικό Δικαστήριο για την καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Αλβανία, το αίτημα για παροχή άδειας ορκωμοσίας στον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη. Αύριο Τρίτη θα ακολουθήσει η συνέχιση της δίκης για την κύρια υπόθεση που αφορά τις κατηγορίες για την υποτιθέμενη εξαγορά ψήφων.

Αν το αίτημα γίνει δεκτό, το δικαστήριο θα ορίσει την ημερομηνία της ορκωμοσίας, η οποία θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Χειμάρρα. Σε αυτήν, ο Φρέντη Μπελέρης θα ορίσει τον αντιδήμαρχο που θα ασκεί τα καθήκοντα του αναπληρωτή δημάρχου.

Στην Αλβανία βρίσκεται σήμερα ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης προκειμένου να συναντηθεί με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και να του συμπαρασταθεί. Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, θα παραστεί και στην εκδίκαση του αιτήματος του Φρέντη Μπελέρη για να του χορηγηθεί ειδική άδεια

«Στις 14 Μαΐου οι δημότες της Χειμάρρας τον εξέλεξαν δήμαρχο τους», δήλωσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, προσθέτοντας: «ο Φρέντης Μπελέρης, επτά μήνες τωρα, παραμένει προφυλακισμένος, κατά παράβαση του τεκμηρίου της αθωότητας. Επτά μήνες τώρα η αλβανική κυβέρνηση πεισματικά του αρνείται το αναφαίρετο δικαίωμά του. Να ορκισθεί Δήμαρχος όπως αποφάσισαν οι δημότες της Χειμάρρας. Πεισματικά του αρνείται στον Φρέντη Μπελέρη να αναλάβει τα καθήκοντά του, κάτι που αποτελεί μία απλά διοικητική πράξη η οποία δεν θίγει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης. Και το οξύμωρο: Στη Χειμάρρα χρέη δημάρχου εκτελεί σήμερα ο πρώην δήμαρχος ο οποίος ηττήθηκε στις εκλογές του περασμένου Μαΐου».

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα, η ελληνική πλευρά έχει κλιμακώσει τις πιέσεις προς τα Τίρανα και την περασμένη Τετάρτη, η ελληνική αποστολή στην ΕΕ κατέθεσε γραπτή δήλωση με την οποία εξέφρασε την ρητή επιφύλαξη της για την πρόοδο της ενταξιακής διαδικασίας της Αλβανίας σε περίπτωση που δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στην υπόθεση του Μπελέρη.

Η επιστολή κατατέθηκε στην Επιτροπή Μόνιμων Αντιπροσώπων της ΕΕ, και σε αυτήν η Αθήνα αναφέρει ότι «διατηρεί τις έντονες επιφυλάξεις» όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, λόγω της υπόθεσης Μπελέρη «η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του κράτους δικαίου και των πολιτικών δικαιωμάτων των Αλβανών πολιτών, ιδίως των μελών της ελληνικής εθνικής μειονότητας».

Σε αυτό το πνεύμα έκλεισε τη δήλωσή του από τα Τίρανα και ο Μανώλης Κεφαλογιάννης, σημειώνοντας ότι «όπως ρητά αναφέρει η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η αποτροπή της ορκωμοσίας του Φρέντη Μπελέρη αντικατοπτρίζει την περιφρόνηση (σσ της Αλβανίας) για τις θεμελιώδεις αρχές του Κράτους Δικαίου. Έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες. Με τα κριτήρια ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τα οποία είναι αδιαπραγμάτευτα».

Ευάγγελος Σαρακινός

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα