back to top
26.6 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

26.6 C
Athens
Πέμπτη, 22 Αυγούστου, 2024

Βέλγος πρωθυπουργός: Είτε παρών είτε απών ο ‘Ορμπαν η απόφαση για Ουκρανία ελήφθη

Διαβάστε επίσης

«Είτε κάποιος είναι στην αίθουσα, είτε πνευματικά απών , είτε σκέφτεται κάτι άλλο» σημασία έχει ότι η απόφαση για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Ουκρανία ελήφθη από τους «27» ανέφερε ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, προσερχόμενος για την δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες απαντώντας σε ερώτηση για την αποχώρηση του Ούγγρου Πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν όταν οι ηγέτες αποφάσιζαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε σχέση με την αναθεώρηση του προϋπολογισμού, επισήμανε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά «δεν είμαστε ακόμη εκεί» και θα χρειαστούν ακόμη μερικές εβδομάδες.

Η ΕΕ αποφάσισε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ουκρανίας, σε μια απροσδόκητη κίνηση που θα δώσει σημαντική ώθηση στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και θα αποτελέσει πλήγμα για τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ανακοίνωση, που έγινε την Πέμπτη μετά από οκτώ ώρες τεταμένων διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, έγινε παρά την αντίθεση της Ουγγαρίας, ο πρωθυπουργός της οποίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε δηλώσει επί εβδομάδες ότι θα έθετε βέτο σε οποιαδήποτε έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στο τέλος, όπως δήλωσαν διπλωμάτες, ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα όταν η  απόφαση – η οποία έπρεπε να είναι ομόφωνη – ελήφθη από τους ηγέτες των άλλων 26 κρατών μελών. Ακόμα και στις Βρυξέλλες όπου η τέχνη της σύναψης συμφωνιών είναι ονομαστή μια τέτοια εξέλιξη είναι πρωτοφανής και ο ελιγμός  είναι καλά ακονισμένη, εξαιρετικά ασυνήθιστος ελιγμός.

Πηγές ανέφεραν ότι η απόφαση του Όρμπαν να μην είναι στην αίθουσα είχε συμφωνηθεί εκ των προτέρων: “Ήξερε ότι 26 κράτη μέλη ήταν σθεναρά υπέρ. Φυσικά είναι νόμιμο”.

Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Ζελένσκι δήλωσε: “Αυτή είναι μια νίκη για την Ουκρανία. Μια νίκη για όλη την Ευρώπη. Μια νίκη που παρακινεί, εμπνέει και δυναμώνει”.

Με ανάρτηση του στο “Χ”, ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε: “Ιστορία γράφουν όσοι δεν κουράζονται να αγωνίζονται για την ελευθερία”.

Μετά από εβδομάδες μπρα ντε φερ με τον Όρμπαν, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ουκρανία είναι “μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες στον κόσμο”, η απόφαση μετά από λιγότερο από εννέα ώρες συνομιλιών πίσω από κλειστές πόρτες αποτέλεσε έκπληξη.

Δεν υπάρχει μηχανισμός ώστε μια χώρα να απέχει από μια απόφαση αυτού του μεγέθους, αλλά η Ουγγαρία άφησε να εννοηθεί ότι επρόκειτο για μια απόφαση που εγκρίθηκε από 26 κράτη μέλη και όχι από 27

Μιλώντας σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Όρμπαν δήλωσε ότι δεν ψήφισε καθώς δεν ήθελε να συμμετάσχει σε αυτό που θεωρούσε ότι ήταν “μια εντελώς παράλογη, παράλογη και λανθασμένη απόφαση”. “Η Ουγγαρία δεν θέλει να συμμετάσχει σε αυτή την κακή απόφαση και για τον λόγο αυτό η Ουγγαρία δεν συμμετείχε στη σημερινή απόφαση”.

Η δήλωση του Ούγγρου ηγέτη  απήχε  πολύ από την εξαιρετικά αιχμηρή  θέση που εξέφρασε λίγες ώρες νωρίτερα, όταν είχε ορκιστεί να εμποδίσει οποιαδήποτε τέτοια κίνηση σχετικά με τη διεύρυνση της ΕΕ.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα