back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Παπαστεργίου: Ζητούμενο η αμεσότητα ώστε τα deepfake videos να “κατεβαίνουν” όσο γρήγορα “ανεβαίνουν”

Διαβάστε επίσης

Ένα νέο σχέδιο νόμου, που στόχο έχει την προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, παρουσίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου. Το νομοσχέδιο αυτό σκοπεύει να διευκολύνει την εφαρμογή της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act- DSA) στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων δίνεται έμφαση στην καταπολέμηση της διακίνησης παράνομου περιεχομένου, στην παραπληροφόρηση, όπως για παράδειγμα η δημοσίευση παραπλανητικών διαφημίσεων ή προϊόντων, που έχουν προκύψει από deep fake επεξεργασία, καθώς και στην προστασία ανηλίκων.

«Το νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει το κενό στις περιπτώσεις που πέφταμε θύματα απάτης ή παραπλανητικών διαφημίσεων και δεν μπορούσαμε να αντιδράσουμε» τόνισε στον Αθήνα 9,84 και στην Αθηνά Κορλίρα ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου κάνοντας παράλληλα λόγο για τα deepfake videos.

«Ένα deepfake video μπορεί να δείχνει έναν οποιοδήποτε άνθρωπο να λέει  ή να κάνει οτιδήποτε,  θα μπορούσε να ζημιώσει τον ίδιο ή να προκαλέσει διάφορα κοινωνικά ζητήματα» ανέφερε ο υπουργός, τονίζοντας ότι το «ζητούμενο σήμερα, είναι η αμεσότητα ώστε τα deepfake videos να “κατέβουν” με τον γρήγορο τρόπο που “ανέβηκαν” στο διαδίκτυο».

«Η Ευρώπη θεσμοθετεί σε κάθε χώρα έναν αρμόδιο φορέα, στην Ελλάδα υπεύθυνος φορέας θα είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT). Θα μπορούμε να επικοινωνούμε αμέσως με την EETΤ η οποία θα διαβιβάζει την ίδια μέρα την καταγγελία μας στον αντίστοιχο φορέα, που βρίσκεται στην έδρα του παρόχου. Το παράπονό μας λοιπόν θα φτάσει γρήγορα εκεί που πρέπει».

Αναφερόμενος στην κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου εξήγησε ότι, στόχος είναι να υπάρχει ένας φορέας υπεύθυνα πάνω από όλους τους οργανισμούς, υπηρεσίες -δημόσιες και ιδιωτικές- που θα μας προστατεύει από επιθέσεις.

«Το νομοσχέδιο για την κυβερνοασφάλεια έχει τελειώσει τη διαβούλευσή του και περιμένουμε να μπει στη βουλή. Θα ασκούμε εποπτεία σε 2000 φορείς, όχι μόνο υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και εταιρείες» ,υπογράμμισε και επεσήμανε ότι πλέον «θα μπορούμε να κάνουμε πιστοποίηση των φορέων που ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών, προκειμένου να γίνουμε ανθεκτικοί σε τέτοιου είδους επιθέσεις».

Τέλος, ο υπουργός μίλησε για τον πολυγλωσσικό “Ψηφιακό Βοηθό” – “mAigov” σημειώνοντας ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάαστημα συμπήρωσε 300.000 ερωτήσεις για τις διαδικασίες του δημοσίου.« Στόχος είναι να μπορεί και να βοηθάει ανθρώπους που δε μιλούν ελληνικά», κατέληξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα