back to top
20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

20.2 C
Athens
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024

Υπό κλοιό αγροτικών τρακτέρ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – Αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Διαβάστε επίσης

Αγρότες εκτόξευσαν σήμερα αυγά και πέτρες εναντίον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ανάβοντας φωτιές κοντά στο κτίριο και ρίχνοντας πυροτεχνήματα για να ασκήσουν πίεση στη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων ηγετών να κάνει περισσότερα για να τους βοηθήσει με τους φόρους και τα αυξανόμενα κόστη.

Διαδηλωτές προσπάθησαν να ρίξουν τους φράκτες που είχε υψώσει η αστυνομία μπροστά από το κοινοβούλιο -λίγα τετράγωνα από το χώρο διεξαγωγής της συνόδου κορυφής-, όμως οι αστυνομικοί τους απώθησαν με εκτοξευτήρες νερού. Οι αστυνομικοί έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων.

Τοπικός αξιωματούχος είπε ότι ένα άγαλμα στην παλτεία κοντά στο κοινοβούλιο, στην οποία συγκεντρώθηκαν οι αγρότες με τα τρακτέρ τους, υπέστη ζημιές.

Μείζονες οδικές αρτηρίες στις Βρυξέλλες, την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν αποκλεισθεί από περίπου 1.300 τρακτέρ, σύμφωνα με εκτίμηση της αστυνομίας. Αγρότες από την Ιταλία, την Ισπανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες συμμετέχουν επίσης στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Προσωπικό των δυνάμεων ασφαλείας με εξάρτυση για την αντιμετώπιση ταραχών φυλάει τα φράγματα που έχουν στηθεί γύρω από το χώρο όπου συναντώνται οι ηγέτες στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρά τις παραχωρήσεις των Βρυξελλών, όπου συνεδριάζουν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, ο θυμός των αγροτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υποχωρεί, ιδιαίτερα στη Γαλλία όπου οι αποκλεισμοί οδικών αξόνων πρόκειται να συνεχισθούν για τέταρτη διαδοχική ημέρα.

Τα τρακτέρ και χιλιάδες συγκεντρωμένοι αγρότες  έχουν αποκλείσει τους δρόμους γύρω από το χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος κορυφής των 27, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος της αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι οι αγρότες που διαδηλώνουν προέρχονται κυρίως από το Βέλγιο.

Το σχέδιο των αγροτών είναι ο  «γενικός αποκλεισμός» των Βρυξελλών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της FJA, ένας αποκλεισμός που αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, οι πρόεδροι της FJA και της αγροτικής ομοσπονδίας Fugea προειδοποιούν ότι εάν οι αγρότες δεν κερδίσουν αυτά που ζητούν κατά τη διάρκεια της Πέμπτης, οι ενέργειές τους θα συνεχιστούν και την επόμενη μέρα στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Οι Βέλγοι αγρότες, με πρωτοβουλία της αγροτικής οργάνωσης της Βαλλονίας (γαλλόφωνες περιοχές), Fédération Wallonne de l’Agriculture – FWA, καθώς και οι Γάλλοι, Γερμανοί και Ολλανδοί ομόλογοί τους, σκοπεύουν να εμποδίσουν την πρόσβαση στη βελγική πρωτεύουσα, επιβεβαίωσε ο Florian Poncelet, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέων Αγροτών του Βελγίου (FJA).

Η πλειοψηφία των τρακτέρ θα εγκατασταθεί γύρω στις 11.30 π.μ. ώρα Ελλάδος, στον κυκλικό κόμβο Σουμάν και στην Πλατεία Λουξεμβούργου όπου θα πραγματοποιηθούν ομιλίες και συμβολικές δράσεις. Όλοι οι γύρω δρόμοι θα αποκλειστούν από νωρίς.

Ο ισπανικός Αγροτικός Σύνδεσμος-Νέων Αγροτών (ASAJA) ενώνει τη φωνή του με τους άλλους Ευρωπαίους αγρότες που θα διαδηλώσουν σήμερα στο κέντρο των Βρυξελλών καθώς και η Confederação dos Agricultores de Portugal. Όλες οι οργανώσεις συγκεντρώνονται σε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος, που επιδεινώνονται από την κλιματική και τις γεωπολιτικές κρίσεις, καθώς και από το βάρος της γραφειοκρατίας και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από την Κοινή Γεωργική Πολιτική.

Οι διαδηλώσεις σε όλη την ΕΕ αντικατοπτρίζουν κοινά προβλήματα διαπιστώνει το POLITICO. Οι αγρότες σε πολλές χώρες βαρύνονται από χρέη, συμπιέζονται από ισχυρούς λιανοπωλητές και αγροχημικές εταιρείες, χτυπιούνται από ακραίες καιρικές συνθήκες και υπονομεύονται από φθηνές ξένες εισαγωγές, εδώ και χρόνια — όλα αυτά ενώ βασίζονται σε ένα σύστημα επιδοτήσεων που ευνοεί τους μεγάλους παίκτες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επιδεινώσει τα πράγματα. Η άνοδος των τιμών για καλλιέργειες όπως το σιτάρι αποδείχθηκε βραχύβια. Και η επιθετικότητα της Ρωσίας έχει ανατρέψει τις εμπορικές ροές, προκαλώντας υπερπροσφορά. Οι βασικές ανησυχίες των αγροτών ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, από τις γερμανικές διαμαρτυρίες κατά των κυβερνητικών περικοπών στις επιδοτήσεις ντίζελ έως τις γαλλικές διαμαρτυρίες κατά των συμφωνιών ελεύθερων συναλλαγών και των περιβαλλοντικών κανόνων που, όπως λένε, φθάνουν στο τέλος τους.

Υπάρχουν, όμως, κοινά παράπονα – μεταξύ άλλων αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των εισροών, σε συνδυασμό με την κατάρρευση των πραγματικών τιμών που λαμβάνουν οι αγρότες για πολλά από τα προϊόντα τους. Τα περιθώρια κέρδους των αγροτών έχουν πληγεί από την έκρηξη και την κατάρρευση όχι μόνο των τιμών των προϊόντων τους — αλλά και του κόστους παραγωγής.

Σε 11 χώρες της ΕΕ, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν κατά περισσότερο από 10 τοις εκατό από το 2022 έως το 2023. Μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος σημείωσαν αντίστοιχη αύξηση στα έσοδα από τις πωλήσεις των αγροτών τους, υποβοηθούμενη από την αύξηση της ζήτησης για ελαιόλαδο.

Χθες, Τετάρτη, παραμονή της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, γάλλοι και βέλγοι αγρότες απέκλεισαν «μαζί» ένα σημείο διέλευσης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών, καταγγέλλοντας «τη στρέβλωση του ανταγωνισμού» που επικυρώνεται από συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και ζητούν για σήμερα «πολύ ισχυρές ανακοινώσεις».

Στη Γαλλία, οι αγρότες διατηρούν την πίεση στους αυτοκινητοδρόμους γύρω από το Παρίσι. Η ένταση αυξήθηκε χθες, Τετάρτη, το βράδυ με τις πρώτες συλλήψεις αγροτών που ήθελαν να αποκλείσουν την αγορά του Ρανζί, επισιτιστικό πνεύμονα της περιφέρειας του Παρισιού.

Συνολικά συνελήφθησαν αργά το απόγευμα 91 άτομα έπειτα από μια εισβολή στον περίβολο της αυτής της αγοράς χονδρικής, όπου έγιναν «ζημιές», σύμφωνα με δήλωση αστυνομικής πηγής στο Γαλλικό Πρακτορείο.

 Παραχωρήσεις από τις Βρυξέλλες

Οι αρωγές που ανακοινώθηκαν χθες από τη γαλλική κυβέρνηση και οι παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την αγρανάπαυση και τις εισαγωγές από την Ουκρανία, δεν φαίνεται να ικανοποιούν τους αγρότες, οι οποίοι κινητοποιούνται επίσης στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην Ιταλία, χιλιάδες αγρότες, από τη Σαρδηνία μέχρι το Πιεμόντε (Πεδεμόντιο), διαδήλωσαν και πάλι χθες, Τετάρτη.

Η κύρια συνομοσπονδία των ιταλών αγροτών, η Coldiretti, προγραμματίζει να μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες με περίπου χίλιους αγρότες από την Ιταλία για να καταγγείλει «τις τρέλες που απειλούν τη γεωργία».

Ο ισπανός υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως θα δεχθεί αύριο, Παρασκευή, τα τρία κύρια αγροτικά συνδικάτα, τα οποία υποσχέθηκαν «κινητοποιήσεις» μέσα στις «επόμενες εβδομάδες».

Πορτογάλοι αγρότες έχουν καλέσει επίσης σε κινητοποίηση σήμερα το πρωί στους δρόμους της χώρας με τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα.

Μπροστά στις διαμαρτυρίες, η Ευρωπαϊκή Επίτροπή έκανε χθες παραχωρήσεις σε δύο κύρια ζητήματα: προτείνει να χορηγηθεί για το 2024 μια «μερική» εξαίρεση στην υποχρέωση για αγρανάπαυση που επιβάλλεται από την ΚΑΠ και εξετάζει ένα μηχανισμό που περιορίζει τις εισαγωγές από την Ουκρανία, ιδιαίτερα πουλερικών.

 «Καθυστερημένη» προσπάθεια

Μολονότι το Παρίσι εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Βρυξέλλες «ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα της Γαλλίας», αυτή η εξαίρεση έρχεται «καθυστερημένα» και παραμένει «περιορισμένη», εξέφρασε τη λύπη της η Copa-Cogeca, η οργάνωση των αγροτικών συνδικάτων στην ΕΕ.

Υπερβολικά περίπλοκη ευρωπαϊκή πολιτική, υπερβολικά χαμηλά εισοδήματα, πληθωρισμός, ανταγωνισμός από το εξωτερικό, συσσώρευση κανονιστικών διατάξεων, μεγάλη άνοδος των τιμών των καυσίμων: οι ίδιες διεκδικήσεις αναφέρονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο θυμός αποκρυσταλλώνεται γύρω από την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) των Είκοσι Επτά, η οποία κρίνεται από ορισμένους αποκομμένη από την πραγματικότητα.

 Mercosur 

Ένα άλλο θέμα τριβής παραμένει σε εκκρεμότητα στις Βρυξέλλες: αρμόδια για την εμπορική πολιτική των Είκοσι Επτά, η Κομισιόν διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με τις χώρες της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη, Παραγουάη), η οποία ανησυχεί τον αγροτικό τομέα και την οποία το Παρίσι δηλώνει πως δεν θέλει.

Η συνθήκη αυτή με σημαντικές γεωργικές χώρες «δεν είναι καλή για τους κτηνοτρόφους μας και δεν μπορεί, δεν πρέπει να υπογραφεί ως έχει», δήλωσε χθες, Τετάρτη, ο γάλλος υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ, δηλώνοντας έτοιμος για ένα «μπρα ντε φερ» με την Κομισιόν.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να έχει σήμερα συνομιλίες με την πρόεδρο της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Ο επικεφαλής του ισχυρού γαλλικού αγροτικού συνδικάτου FNSEA απηύθυνε πάντως έκκληση στα μέλη του «για ηρεμία και λογική». «Οι προσδοκίες είναι τεράστιες», μπροστά στη «συσσώρευση προδιαγραφών και κανόνων», δήλωσε ο Αρνό Ρουσό. Όμως «υπάρχουν επίσης πολλά ευρωπαϊκά ζητήματα που δεν είναι ζητήματα που διευθετούνται μέσα σε τρεις ημέρες».

Η νέα ΚΑΠ, η οποία ενισχύει από το 2023 τις περιβαλλοντικές υποχρεώσεις και τις προβλέψεις του ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου (ή «Green Deal») -έστω κι αν δεν βρίσκονται ακόμα σε ισχύ- αποκρυσταλλώνει το θυμό. Η Γαλλία είναι η χώρα που λαμβάνει τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, με περισσότερα από 9 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα