back to top
27.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

27.6 C
Athens
Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024

Δ. Κουρέτας: Δεν ζητώ άδεια να πω τη γνώμη μου – Θα επισημαίνω όσα κρίνω ότι πρέπει να αλλάξουν

Διαβάστε επίσης

Εξηγείται για να μην παρεξηγείται, χωρίς να αλλάζει τις διακηρυγμένες θέσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μετά την αίσθηση που προκάλεσε η καυστική του ανάρτηση για τα προβλήματα των αγροτών οι οποίοι αισθάνονται και πάλι ξεχασμένοι, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία να δείξει περισσότερο ενδιαφέρον για τους πλημμυροπαθείς της περιοχής.

Ο καθηγητής Φυσιολογίας Zωικών Oργανισμών – Τοξικολογίας και Διευθυντής του ομώνυμου εργαστηρίου στο Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, αποσαφηνίζει μέσω του Αθήνα 984 ότι έκανε μια προσπάθεια να αποτυπώσει την κατάσταση στην Περιφέρειά του. Παράλληλα, επιμένει να ζητά συγκεκριμένες, αξιόπιστες απαντήσεις από την Πολιτεία, την ώρα που οι αγρότες κλιμακώνουν τον μαζικό τους αγώνα, ενώ εγκαλεί την κυβέρνηση για το ότι ως Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δεν υπάρχει στην διοίκηση του Οργανισμού Υδάτων που συγκροτήθηκε.

«Εννοείται πως συνεργάζομαι με την κυβέρνηση και πολύ καλά μάλιστα. Ωστόσο, έπρεπε να θέσω προβλήματα που υφίστανται με στόχο να υπάρξει κινητοποίηση για την θεραπεία τους. Ενοχλούμαι όταν διαπιστώνω ότι στον προγραμματισμό των προς εκτέλεση έργων έχει λόγου χάρη ενταχθεί το Μall Βουλιαγμένης προϋπολογισμού 500 εκατομμυρίων, όχι όμως το Φράγμα της Σκοπιάς που θα είχε τεράστια συμβολή στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας» δηλώνει σε συνέντευξή του στον Μιχάλη Λεάνη και στην Σοφία Μπερετάνου.

Το ίδιο συμβαίνει με τον καθαρισμό του Πηνειού ή με την επισκευή του δρόμου Λάρισα – Φάρσαλα «παρόλο που για τον περάσεις» όπως επισημαίνει «θα πρέπει προηγουμένως να έχεις κοινωνήσει….σε τέτοια κατάσταση βρίσκεται».

Σε αυτό το πλαίσιο ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ζητά άδεια από κανέναν όταν θέλει να διατυπώσει τη γνώμη του.

«Έχω περάσει δια πυρός και σιδήρου στη δουλειά μου. Υπήρξα ερευνητής στο Harvard, επέστρεψα στην Ελλάδα, έφτιαξα ό,τι έφτιαξα και για να πω τη γνώμη μου δεν θα σηκώσω το δάκτυλο για να ρωτήσω εάν μπορώ αν το κάνω… Δεν γίνεται έτσι. Είμαι πολύ θετικός στη συνεργασία, αλλά πράγματα που δεν γίνονται σωστά θα τα επισημαίνω ώστε να αλλάζουν. Αυτός είναι άλλωστε ο ρόλος μου» παρατηρεί με νόημα.

Στην επισήμανση ότι οι προτεραιότητες είναι δεδομένες, αναδεικνύει την εικόνα της  Θεσσαλίας με πλημμυρισμένα χωράφια και κτηνοτρόφους στα πρόθυρα κατάρρευσης.

«Οι άνθρωποι δεν ξέρουν πότε θα φύγουν τα νερά, πότε θα ξαναβάλουν τα ζώα τους να βοσκήσουν, που θα βρουν χρήματα για τις ζωοτροφές, ούτε και από που θα αντλήσουν πόρους προκειμένου να αγοράσουν τα εφόδια της επόμενης χρονιάς. Βλέπω την πίκρα, την οργή τους για τα έργα που δεν έγιναν εδώ και τριάντα χρόνια και θα πρέπει να έχω κάτι να τους απαντήσω» τονίζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.

Δεδομένης  της πολύχρονης εμπειρίας του σε ποικίλους τομείς που άπτονται της διατροφής και των προϊόντων που σχετίζονται με αυτήν, σχολιάζει δεικτικά την παράλειψη να ενταχθεί στην ατζέντα της Αgrotica «έστω μια ημερίδα για τη Θεσσαλία μέσα σε μια τετραήμερη συνεδρίαση,  με ποικίλα θέματα».

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις που έχουν υποβληθεί χωριστά από τους αγρότες τις Θεσσαλίας, είπε πως έχουν καθυστερήσει με διάφορες αιτίες.

Όπως εξήγησε «μέχρι στιγμής μέσω της κρατικής ΑΡΩΓΗΣ, κατατέθηκαν 33 χιλιάδες  αιτήσεις  για αποζημίωση μηχανημάτων και ζωοτροφών, όχι για το φυτικό κεφάλαιο. Ως Περιφέρεια πιστοποιήσαμε μόνο 16 χιλιάδες από αυτές λόγω έλλειψης προσωπικού. Από  αυτές δε τις 16 χιλιάδες θα πάρουν αποζημίωση 4 χιλιάδες. Και επειδή οι αγρότες δυσκολεύονται να φτιάξουν τους φακέλους, προχωρήσαμε στην εφαρμογή ενός άλλου  συστήματος – εδώ και δέκα ημέρες- σε μια προσπάθεια να επισπεύσουμε και να  βοηθήσουμε».

Ο κ Κουρέτας αρνήθηκε πως υπάρχει εγκατάλειψη στη Θεσσαλία μετά την καταστροφή του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Έκανε λόγο για βαριά λέξη και  διευκρίνισε πως στόχος της ανάρτησής του ήταν η αφύπνιση της κοινής γνώμης που πιστεύει ότι η Θεσσαλία τελείωσε.

 «Υπάρχουν ακόμη νερά στη Θεσσαλία. Στην διαδρομή από Βόλο προς Λάρισα αντικρύζει κανείς  μια λίμνη που ξεκινά από το Στεφανοβίκειο και φτάνει μέχρι τα  Τέμπη. Είναι μια εικόνα, μια συμπεριφορά που πρέπει να αλλάξει» τόνισε περιγράφοντας την κατάσταση.

Παράλληλα, κάλεσε την κυβέρνηση «να σκύψει πάνω από στην περιοχή. Να φέρει τους 27 ηγέτες της ΕΕ για να τους δείξει την έκταση της ζημιάς, ώστε να ζητήσουμε τα χρήματα προκειμένου να ορθοποδήσουμε».

Για την τραγωδία στα Τέμπη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε πως έχει αιτηθεί να πάρει μέσω της υπηρεσιακή οδού το σχετικό πόρισμα ώστε να διαμορφώσει ακριβή εικόνα. «Να πάρω δηλαδή το πρωτόκολλο των ενεργειών, τις εντολές που δόθηκαν μέχρις ότου  φτάσουμε στο θέμα της επιχωμάτωσης της περιοχής όπου συνέβη το ανείπωτο δυστύχημα».

Χαρακτήρισε κομβικό το συγκεκριμένο θέμα, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως αποτελεί αρμοδιότητα της δικαιοσύνης, που θα κάνει τη δουλειά της.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα