back to top
18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

18.7 C
Athens
Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Αντιπαράθεση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το ψήφισμα του ΕΚ

Διαβάστε επίσης

Πολιτική αντιπαράθεση σε πολύ υψηλούς τόνους έχει προκύψει μετά την χθεσινή υπερψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του ψηφίσματος για την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.

Κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να σημειώσουν ότι το ψήφισμα το οποίο υπερψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26 Ευρωβουλευτές είναι “Κείμενο επιτομή λαϊκισμού” μία “προσπάθεια δυσφήμισης της Ελλάδας με κινδυνολογίες και εικασίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα επίσημα στοιχεία και τις θεσμικές κινήσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια για την αναβάθμιση και θωράκιση των θεσμών στη χώρα μας”.

«Οι πρακτικές της Νέας Δημοκρατίας οδήγησαν στην καταδίκη της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο», αναφέρει σε ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης και προσθέτει: «Οι ευρωβουλευτές ζητούν απαντήσεις για το έγκλημα των Τεμπών, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, την ελευθερία του Τύπου, την αστυνομική βία.

Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ “το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα τα επιτεύγματα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναδεικνύει μεταξύ άλλων τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, καταδικάζει τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το
ελεγκτικό τους έργο.

Στη δική της ανακοίνωση η Νέα Αριστερά αναφέρει: “Σε μια ιστορική απόφαση το Ευρωκοινοβούλιο σήμερα με ευρεία πλειοψηφία καταδίκασε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου»,

Άκης Σκέρτσος : Κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών

Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος , «το χθεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι μια κακόγουστη (ανα)παράσταση ενόψει των ευρωεκλογών ενός “θεατρικού έργου” που εμφανίζει ως αρνητικό πρωταγωνιστή τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του πιο ισχυρού κεντροδεξιού κόμματος της Ευρώπης». Ο κ Σκέρτσος μάλιστα προτρέπει : “Για την ιστορία, ας κρατήσουμε τα ονόματα των Ελλήνων ευρωβουλευτών που στράφηκαν κατά της χώρας μας, υπερψηφίζοντας αυτό το απαράδεκτο και ανθελληνικό ψήφισμα, το οποίο μεταξύ άλλων εισηγείται και την περικοπή κοινοτικών πόρων προς την Ελλάδα σε μια στιγμή που συζητάμε για αύξησή τους στο πλαίσιο της κλιματικής κρίσης ή των πιεστικών προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.”

Μ. Βορίδης: Το ψήφισμα του Ε.Κ. για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη ΝΔ, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα

Το να λέει κάποιος ότι υπάρχει πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, επικαλούμενος τις αγωγές πολιτών για δημοσιεύματα που θεώρησαν ότι ήταν προσβλητικά για τους ίδιους, είναι προβληματικό, σύμφωνα με τον Μ. Βορίδη. Και αυτό γιατί κάθε πολίτης έχει δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη, σημείωσε χαρακτηρίζοντας το ψήφισμα, «ακραίο κείμενο».

Για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, παρατήρησε ότι «εδώ γίνεται παραδεκτό, κάτι που είναι ζητούμενο από τη δικαστική και διοικητική διερεύνηση, το κατά πόσο οι μη νόμιμες παρακολουθήσεις έχουν σχέση με την κυβέρνηση» χαρακτηρίζοντας επίσης «εμπαθές» το ευρω-ψήφισμα .Για τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, επεσήμανε ότι «οι διοικητικοί αξιωματούχοι, οι άνθρωποι που ήταν στα Διοικητικά Συμβούλια των εταιρειών των τρένων, ελέγχονται ποινικά». Τελικώς, είπε, «η δικαιοσύνη όχι μόνο κάνει τη δουλειά της, αλλά υπό μία έννοια θέλει να ελέγξει απολύτως τα πάντα».

Ο κ. Βορίδης , τόνισε ότι «το ψήφισμα για να στοχοποιήσει τον πρωθυπουργό και τη Νέα Δημοκρατία, καταλήγει να στοχοποιεί την Ελλάδα -και αυτό είναι το χειρότερο» και σημειώνει ότι στο πόρισμα του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέως δεν υπάρχει σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες, αντιθέτως εστιάζει σε δημοσιονομικές διαφορές, ως εκ τούτου, συμπέρανε, δεν υπάρχει στο πόρισμα αιτιακή σύνδεση με τις ανθρωποκτονίες. «Ούτε η αντιπολίτευση δεν είπε ότι οι ανθρωποκτονίες σχετίζονται με τη μη εκτέλεση της σύμβασης 717 […] πρέπει να μπαίνει ένα όριο», υπογράμμισε.

Καταδικαστικό για την Ελλάδα ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου

Το ψήφισμα, είχε κατατεθεί από κοινού από 4 πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, την Αριστερά, τους Πράσινους, του Σοσιαλδημοκράτες και το Renew. Το υπερψήφισαν 330 ευρωβουλευτές, το καταψήφισαν 254, ενώ απείχαν 26 Ευρωβουλευτές.

Το ψήφισμα εξετάζει θέματα πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης και ασφάλειας των δημοσιογράφων, το Κοινοβούλιο διαμαρτύρεται για την έλλειψη προόδου στις έρευνες για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ τον Απρίλιο του 2021. Εκφράζει έντονη ανησυχία για το γεγονός ότι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν σωματικές απειλές και λεκτικές επιθέσεις (προερχόμενες μεταξύ άλλων και από υψηλόβαθμους πολιτικούς), παραβιάσεις της ιδιωτικής τους ζωής με κατασκοπευτικό λογισμικό και καταχρηστικές αγωγές – συμπεριλαμβανομένων αυτών που προέρχονται από ανθρώπους του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού. Το Κοινοβούλιο εκφράζει επίσης ανησυχίες σχετικά με την ανεξαρτησία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, τη συγκέντρωση ΜΜΕ στα χέρια ολιγαρχών και την κατανομή των κρατικών επιδοτήσεων. Το Κοινοβούλιο καταδικάζει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια» για τις απαράδεκτες υποκλοπές και την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων μελών του ΕΚ. Ως απάντηση στο σκάνδαλο «Predatorgate», οι ευρωβουλευτές ζητούν την ενίσχυση των δημοκρατικών μηχανισμών και αποτελεσματικές έρευνες με τη βοήθεια της Europol. Ζητούν ακόμη να αντιστραφεί η νομοθεσία που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχο του Πρωθυπουργού. Το ψήφισμα εκφράζει ανησυχίες σχετικά με τη μεταφορά της έρευνας για το σκάνδαλο σε διαφορετικό εισαγγελέα και την πολιτική πίεση, τον εκφοβισμό και την παρενόχληση αξιωματούχων που επικρίνουν την κυβέρνηση.

Το Κοινοβούλιο τονίζει την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία και την ανεπαρκή ποιότητα των επακόλουθων ερευνών και δικαστικών αποφάσεων, τις καταγγελίες για διαφθορά, τη διάρκεια των δικαστικών διαδικασιών και τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένης της διείσδυσης του οργανωμένου εγκλήματος στην αστυνομία.

Η μεταχείριση των μεταναστών και οι συστηματικές επαναπροωθήσεις ανησυχούν τους ευρωβουλευτές, όπως και οι επιθέσεις κατά της κοινωνίας των πολιτών, ιδίως οι εκστρατείες δυσφήμισης και η δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Κοινοβούλιο δηλώνει ότι η κοινοβουλευτική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη του Φεβρουαρίου του 2023 φαίνεται να στερείται πολιτικής αμεροληψίας και ανησυχεί για την άρνηση της κυβερνητικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς μεταφορών, όπως ζητήθηκε από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Με βάση τα ανωτέρω, το ψήφισμα καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των παραβιάσεων των αξιών της ΕΕ στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης αφενός της αξιολόγησης της χρήσης των κονδυλίων της ΕΕ στο πλαίσιο του κανονισμού περί κοινών διατάξεων σύμφωνα με τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων, αφετέρου σε σχέση με τη μη εφαρμογή των αποφάσεων των ευρωπαϊκών δικαστηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό για την αιρεσιμότητα του κράτους δικαίου.

Οι ευρωβουλευτές έχουν επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, με βάση την πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και τον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου. Επιπλέον, Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς 2023 σημειώνει ανησυχητική πτώση για ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

Αντι-ψήφισμα κατέθεσε το ΕΛΚ

Ως απάντηση στην κατακραυγή κατατέθηκε την τελευταία στιγμή ένα αντι-ψήφισμα από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (που υπογράφεται και από τους ευρωβουλευτές της ΝΔ), το οποίο «χαιρετίζει την πρόοδο της Ελλάδας».

Το αντι-ψήφισμα υπογράφηκε από τους εξής Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ: Elissavet Vozemberg‑Vrionidi, Tomáš Zdechovský, Juan Ignacio Zoido Álvarez, Ioan‑Rareş Bogdan, Lukas Mandl, Nadine Morano, Jeroen Lenaers, Michaela Šojdrová, Loucas Fourlas, Eleni Stavrou, Anna‑Michelle Asimakopoulou, Manolis Kefalogiannis, Stelios Kympouropoulos, Vangelis Meimarakis, Maria Spyraki, Theodoros Zagorakis, Paulo Rangel.

Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα