back to top
26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

26.2 C
Athens
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2024

Κ. Σκανδαλίδης: Εμφανές το θεσμικό πρόβλημα στη χώρα-Να αλλάξει ρότα και συμπεριφορά η κυβέρνηση

Διαβάστε επίσης

Έντονη δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική και τις επιδόσεις της στα πεδία του Κράτους Δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε μέσω του Αθήνα 984, ο Κώστας Σκανδαλίδης, πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Διαπίστωσε έλλειμμα δημοκρατίας σχετικά με το ψήφισμα κόλαφο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου  και εγκάλεσε την κυβέρνηση για αυταρχισμό και απαράδεκτες συμπεριφορές στους τομείς των θεσμών και του Κράτους Δικαίου.

«Ψάχνουμε να βρούμε τους προδότες ανάμεσα στους Έλληνες ευρωβουλευτές ή ανάμεσα στα γαλλικά συμφέροντα. Είναι εμφανές ότι υπάρχει πρόβλημα λειτουργίας των θεσμών στη χώρα. Υφίσταται εδώ και καιρό. Έχει μάλιστα απασχολήσει πολύ έντονα και την ΕΕ, η οποία έχει ασχοληθεί επανειλημμένα με τις υποκλοπές, θέματα που άπτονται της συμπεριφοράς απέναντι στα ΜΜΕ καθώς και πολλά άλλα ζητήματα, σε συνάρτηση με το Κράτος Δικαίου» δήλωσε  στη συνομιλία του με τους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Ο κ Σκανδαλίδης απέρριψε το ενδεχόμενο το ηχηρό χαστούκι της Ευρωβουλής να οφείλεται σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις μεταξύ των διαφόρων ομάδων της ή να αποτυπώνει μια δυσφορία της Γαλλίας για την προμήθεια από τη χώρα μας οπλικών συστημάτων από άλλη πλευρά.

Και επέμεινε ότι «πρόκειται για κόλαφο, που αφορά την ελληνική κυβέρνηση. Εξάλλου, δεν υποκινήθηκε από μια ομάδα του Ευρωκοινοβουλίου, αλλά από όλες συνολικά στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης… Δεν μπορεί η κυβέρνηση να πετά τη μπάλα στην εξέδρα σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, πόσο μάλλον όταν είναι στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο σημειωτέον δεν παίρνει εύκολα τέτοιες αποφάσεις».

Σε αυστηρό τόνο, κάλεσε την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική και συνέστησε να διορθώσει την συμπεριφορά και την σχέση της με τους θεσμούς, την οποία χαρακτήρισε απαράδεκτη.

Στην επισήμανση ότι εντούτοις δεν αναμένονται συνέπειες, εκτός από το πάγωμα κάποιων κονδυλίων και ότι το θεσμικό πρόβλημα είναι διαχρονικό στη χώρα όπως ενδεικτικά η υστέρηση στην απονομή Δικαιοσύνης, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ότι δεν είναι αυτό το θέμα.

«Ζητούμενο είναι τι κάνει η κυβέρνηση προκειμένου να διορθώσει την εικόνα της χώρας» τόνισε χαρακτηριστικά. «Υπάρχουν προβλήματα επικαιρότητας με συγκεκριμένη καταδικαστέα συμπεριφορά για την κυβέρνηση, όπως και ζητήματα στα οποία δεν έχει δώσει λύσει η ελληνική Δημοκρατία» σημείωσε, ενώ διερωτήθηκε «Όποτε δηλαδή θα εμφανίζεται κάποιο πρόβλημα, θα το ρίχνουμε στο παρελθόν; Θα παραδεχόμαστε πως έτσι είναι;»

Ο πρώην υπουργός επίσης επισήμανε πως τίθεται θέμα και από την Ανεξάρτητη Αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη και κατηγόρησε την κυβέρνηση για συγκεντρωτισμό

«Ο Συνήγορος του Πολίτη που η ίδια διόρισε, μίλησε για παρεμβάσεις στη δουλειά του κάτι που συνιστά πρόβλημα για τη χώρα…Υπάρχει πρόβλημα με τους θεσμούς από τη συγκεντρωτική πολιτική της κυβέρνησης» ήταν τα λόγια του.

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο που αφορά την ισότητα στον πολιτικό γάμο, δήλωσε υπέρμαχος των ρυθμίσεων τις οποίες εισάγει, κάνοντας λόγο για σύγχρονη μεταρρύθμιση.

«Είμαι υπέρ του νομοσχεδίου. Αποτελεί μια σύγχρονη μεταρρύθμιση και πρέπει να ψηφιστεί»

Με αφορμή ενστάσεις που διατυπώθηκαν και εντός του κόμματός του, εκτίμησε ότι πρόκειται για  ένα βαθύτερα κοινωνικό και ιδεολογικό πρόβλημα,

«Έχει να κάνει με προσωπική στάση ζωής και πως αντιλαμβάνεται καθένας το ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει στη διαδρομή του ότι δεν διστάζει να παίρνει αποφάσεις και να τις περνά, επειδή είχε την πολιτική βούληση»

Υπενθύμισε δε εμφατικά πως «και τότε με τις ταυτότητες υπήρχαν αντιρρήσεις, αλλά κάμφθηκαν και πείστηκαν στο τέλος παρά τα ψηφίσματα της Εκκλησίας».

Όπως σχολίασε «καθένας έχει τη γνώμη του, τη φυσιογνωμία και την προσωπικότητα του. Δεν νομίζω ότι αυτή η  διαδικασία θα αφήσει σχίσμα. Εμείς κινήσαμε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και δε θα απολογηθεί το κόμμα μας για κανέναν.

Εκτίμησε μάλιστα πως η στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου δεν ήταν στη σωστή κατεύθυνση. «Είναι λάθος οι δηλώσεις που έκανε χθες ο Αρχιεπίσκοπος. Η στάση της Εκκλησίας, βέβαια, από την αρχή δεν ήταν στάση ρήξης απέναντι στην πολιτεία.

Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ,  τόνισε πως «είναι αναγκαία η  συνταγματική αναθεώρηση ώστε να ρυθμιστούν οι σχέσεις Κράτους Εκκλησίας  και ζητήματα που απορρέουν από αυτές. Ο διάλογος χρειάζεται ανάμεσα στα κόμματα.» και συμπλήρωσε με νόημα:  «Η πολιτική είναι συλλογικό και όχι ατομικό άθλημα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα