back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του Ναβάλνι – ΝΑΤΟ: Η Ρωσία πρέπει να απαντήσει

Διαβάστε επίσης

«Βαθιά θλιμμένος και ταραγμένος» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για την είδηση του θανάτου του φυλακισμένου Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι. «Πρέπει να διακριβώσουμε όλα τα γεγονότα και η Ρωσία πρέπει να απαντήσει σε όλα τα σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι αν οι αληθεύουν οι αναφορές για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι στη φυλακή, αυτό υπογραμμίζει την «αδυναμία και σήψη» του συστήματος που έχτισε ο Βλαντίμιρ Πούτιν τονίζοντας ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για αυτό.

Ως «δείγμα της βαρβαρότητας» του Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι σε ρωσική φυλακή.

«Είναι απολύτως σαφές ότι ο Πούτιν είναι υπεύθυνος», δήλωσε η Κάμαλα Χάρις από την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στην οποία συμμετέχει. Η αμερικανίδα αντιπρόεδρος έκανε λόγο για «πλήρη αποτυχία» της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς, όπως είπε, έχουν ανακαταληφθεί τα μισά εδάφη που κατείχε η Ρωσία στην αρχή του πολέμου, ενώ η Μόσχα έχει 300.000 θανάτους – πέντε φορές περισσότερους από αυτούς που είχε στο Αφγανιστάν σε δέκα χρόνια – και έχει χάσει τα δύο τρίτα των αρμάτων μάχης της και το ένα τρίτο του στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Η Κάμαλα Χάρις επαναβεβαίωσε επίσης την αποφασιστικότητα της ίδιας και του προέδρου Τζο Μπάιντεν να συνεχίσουν να στηρίζουν την χώρα στην άμυνά της εναντίον των ρωσικών επιθέσεων: «Πολλοί πίστευαν ότι το Κίεβο θα έπεφτε μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να στέκεται, χάρη στο θάρρος του ουκρανικού λαού, χάρη στην ηγεσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και χάρη στην υποστήριξη 50 χωρών, με επικεφαλής τις ΗΠΑ», δήλωσε και υποσχέθηκε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε το Κογκρέσο να εγκρίνει τους πόρους και τα όπλα που χρειάζεται η Ουκρανία. «Αν αποτύχουμε σε αυτό, θα είναι ένα δώρο στον Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά.

Η Κάμαλα Χάρις αναφέρθηκε ακόμη στην «θεμελιώδη βούληση» του Τζο Μπάιντεν οι ΗΠΑ να διατηρήσουν τον ηγετικό τους ρόλο και να υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες. «Υπάρχουν όμως άνθρωποι που αυτό το απορρίπτουν και ισχυρίζονται ότι είναι προς το συμφέρον των Αμερικανών να απομονωθούμε και να συνδεθούμε με δικτάτορες. Αυτή η αντίληψη για τον κόσμο είναι επικίνδυνη. Είναι αποσταθεροποιητική, κοντόφθαλμη, θα αποδυνάμωνε τις Ηνωμένες Πολιτείες και θα υπονόμευε την παγκόσμια σταθερότητα», υπογράμμισε η αμερικανίδα αντιπρόεδρος, με το βλέμμα στον υποψήφιο για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δήλωσε ότι δεν θα παρείχε στήριξη σε χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ σε περίπτωση που δεχόταν επίθεση, εφόσον η συγκεκριμένη χώρα δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της σχετικά με τις αμυντικές δαπάνες. Όπως είπε μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρύνει την Μόσχα να επιχειρήσει μια τέτοια επίθεση.

Ο Εμανουέλ Μακρόν απέτισε φόρο τιμής εκ νέου σήμερα στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, του οποίου ο θάνατος σε ρωσική φυλακή στον Αρκτικό Κύκλο δείχνει “την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους”, όπως τόνισε.

“Σκέφτομαι σήμερα το βράδυ τη σύζυγό του, την οικογένειά του, εκείνον που αρνείται να λιγοστέψει το θάρρος για το οποίο μας προειδοποιούσε ο (Αλεξάντρ) Σολζενίτσιν”, δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους από το Ελιζέ, με την ευκαιρία της υπογραφής συμφωνίας για την ασφάλεια με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την υπογραφή της διμερούς αυτής συμφωνίας ο Μακρόν δήλωσε: “Ναι, ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο τους για όλους τους αντιπάλους”

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε κοινή δήλωσή τους για τον Αλεξέι Ναβάλνι μιλούν για έναν «μαχητή της ελευθερίας».

«Δολοφονήθηκε σιγά σιγά από τον πρόεδρο Πούτιν και το καθεστώς του, που δεν φοβούνται τίποτα περισσότερο από τη διαφωνία από τους δικούς τους ανθρώπους» υπογραμμίζουν.

Επίσης, τονίζεται ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια έτσι ώστε η ρωσική πολιτική ηγεσία και οι αρχές να λογοδοτήσουν.

«Απαιτούμε από τις ρωσικές αρχές να αποδείξουν όλα τα στοιχεία σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι. Η Ρωσία πρέπει να απελευθερώσει αμέσως όλους τους άλλους πολιτικούς κρατούμενους» επισημαίνουν Ζοζέπ Μπορέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Όπως αναφέρουν, «ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο θάρρος και αποφασιστικότητα σε όλη του τη ζωή. Επέστρεψε γενναία στη Ρωσία μετά από μια αποτρόπαια απόπειρα δολοφονίας. Έδωσε ελπίδα στους δημοκράτες και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία, γι’ αυτό και τόσοι πολλοί άνθρωποι από όλη τη χώρα συμμετείχαν στις δράσεις του και άκουσαν τα μηνύματά του»

Σ. Μισέλ: Η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Για τα ιδανικά του, έκανε την απόλυτη θυσία», αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, στην οποία τονίζει ότι «η ΕΕ θεωρεί το ρωσικό καθεστώς αποκλειστικό υπεύθυνο γι’ αυτό τον τραγικό θάνατο». «Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Και σε αυτούς που αγωνίζονται για τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο στις πιο σκοτεινές συνθήκες» προσθέτει.

Ακόμη ο Σαρλ Μισέλ σημειώνει ότι «οι μαχητές πεθαίνουν. Αλλά ο αγώνας για ελευθερία δεν τελειώνει ποτέ».

Σολτς: Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία

«Η Ρωσία δεν είναι εδώ και καιρό δημοκρατία… Ο Ναβάλνι πιθανόν πλήρωσε το θάρρος του με την ζωή του», δήλωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. «Τώρα γνωρίζουμε ακριβώς τι είδους καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία στην Μόσχα. Η Ρωσία δεν είναι πλέον εδώ και καιρό δημοκρατία».

Ζελένσκι: Ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν

«Προφανώς ο Ναβάλνι δολοφονήθηκε από τον Πούτιν, όπως τόσες χιλιάδες άλλοι. Ο Πούτιν δεν ενδιαφέρεται ποιος θα πεθάνει και προσπαθεί να διατηρήσει τη θέση του. Πρέπει να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Βερολίνο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών της Bundestag Μίχαελ Ροτ σχολίασε ότι «ο Πούτιν ενεργεί σαν νονός της μαφίας, σύμφωνα με την παράδοση του Στάλιν: κάθε τόσο μια δολοφονία επί πληρωμή προκειμένου να εκφοβίσει τα επικριτικά μυαλά που αμφισβητούν την παντοδυναμία του». Η Ρωσία είναι «μια τυπική δικτατορία», έγραψε ο κ. Ροτ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα «Χ».

Ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι νεκρός διότι ήταν σύμβολο για μία ελεύθερη και δημοκρατική Ρωσία, έγραψε στο Χ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», έγραψε από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Και οι δύο δεν άφησαν μεγάλα περιθώρια για τις προθέσεις του ρωσικού καθεστώτος.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι πολέμησε για μία δημοκρατική Ρωσία. Για τον λόγο αυτόν, ο Πούτιν τον βασάνισε μέχρι θανάτου», έγραψε ο Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο πλήρωσε με τη ζωή του για «την αντίστασή του σ’ ένα σύστημα καταπίεσης», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ τονίζοντας ότι «ο θάνατός του μας θυμίζει την πραγματικότητα του καθεστώτος του Βλαντίμιρ Πούτιν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Έσπεν Μπαρτ Έιντε έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης X πως «η ρωσική κυβέρνηση φέρει βαριά ευθύνη».

Ο πρόεδρος της Λετονίας Έντγκαρς Ρίνκεβιτς έγραψε στην πλατφόρμα X πως ο Ναβάλνι «δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο».

«Ό,τι και να σκέφτεται κανείς για τον Αλεξέι Ναβάλνι ως πολιτικό, απλώς δολοφονήθηκε βάναυσα από το Κρεμλίνο. Αυτό είναι ένα γεγονός και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει κανείς να γνωρίζει για την αληθινή φύση του σημερινού καθεστώτος της Ρωσίας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια και τους φίλους», έγραψε ο Λετονός πρόεδρος.

«Πρόκειται για μια φρικτή είδηση. Ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της ρωσικής δημοκρατίας, ο Αλεξέι Ναβάλνι επέδειξε απίστευτο κουράγιο σε όλη του τη ζωή. Οι σκέψεις μου είναι με τη σύζυγό του και τον λαό της Ρωσίας για τον οποίο αυτό είναι μια τεράστια τραγωδία», ήταν η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πρέπει να λογοδοτήσει, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον, αποτίοντας φόρο τιμής στο «θάρρος» του Ρώσου αντιφρονούντα. «Ο Ναβάλνι πολέμησε γενναία κατά της διαφθοράς. Η Ρωσία του Πούτιν κατασκεύασε κατηγορίες εναντίον του, τον δηλητηρίασε, τον έστειλε σε μια σωφρονιστική ποινική αποικία και τώρα πέθανε με τραγικό τρόπο», έγραψε ο Κάμερον στο X.

Αν αληθεύει ο θάνατος του Ναβάλνι, τότε γι’ αυτόν ευθύνεται ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, εκτίμησε ο Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, ο εξόριστος Ρώσος επιχειρηματίας.

Σε ανάρτησή του στο Χ ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα έγραψε ότι οι ρωσικές αρχές θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες και να «λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη».

Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες δήλωσε πως η Μαδρίτη «απαιτεί να αποσαφηνιστούν οι συνθήκες» αυτού του θανάτου. Σε ανάρτησή του στο X, ο Αλμπάρες υπογράμμισε πως ο θάνατος αυτός «συνέβη στη διάρκεια της άδικης φυλάκισής του για πολιτικούς λόγους», ενώ απηύθυνε τα συλλυπητήριά του στους «οικείους του» και «την υποστήριξή του σε αυτούς που εργάζονται για την ελευθερία».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είναι «υπεύθυνος» για το θάνατο του Ναβάλνι, δήλωσε α ο επικεφαλής της πολωνικής διπλωματίας. «Ο άνθρωπος αυτός ήταν ένοχος ότι αψήφησε τον Βλαντίμιρ Πούτιν … Κλείστηκε στη φυλακή, όπου έζησε σε φρικτές συνθήκες. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι υπεύθυνος για όλα αυτά», δήλωσε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι προς το πολωνικό πρακτορείο ειδήσεων PAP.

Ο Αλεξέι Ναβάλι «έγινε θύμα της κατασταλτικής κρατικής εξουσίας της Ρωσίας», δήλωσε η πρώην καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ στην εφημερίδα BILD και πρόσθεσε ότι «είναι τρομερό το γεγονός ότι με τον Ναβάλνι φιμώθηκε με τρομακτικές μεθόδους μια θαρραλέα, ατρόμητη φωνή που υψώθηκε υπέρ της πατρίδας». Οι σκέψεις μου βρίσκονται με τη σύζυγο, τα παιδιά, τους φίλους και τους συναδέλφους του, κατέληξε.

«Ο Αλεξέι Ναβάλνι έδωσε την ελευθερία του για τις ελπίδες για ένα καλύτερο, πιο δημοκρατικό μέλλον για τον ρωσικό λαό. Οι αναφορές για τον θάνατο του είναι μια θλιβερή υπενθύμιση για το συνεχιζόμενο καταπιεστικό καθεστώς του Πούτιν» δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Καναδά Μέλανι Ζολί.

Η Ρωσία «και όλοι όσοι είναι υπεύθυνοι» πρέπει να λογοδοτήσουν για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι δήλωσε η πρωθυπουργός της Εσθονίας Κάγια Κάλλας. «Ο θάνατος του Ναβάλνι είναι άλλη μια σκοτεινή υπενθύμιση του αδίστακτου καθεστώτος με το οποίο έχουμε να κάνουμε», έγραψε στο X.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την λύπη του για τον θάνατο του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

«Αλεξέι, δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ. Και δεν θα τους συγχωρήσουμε ποτέ», έγραψε ο Τουσκ στο X.

Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η ρωσική κυβέρνηση φέρει την αποκλειστική ευθύνη για τον θάνατο Ναβάλνι.

«Ζητούμε διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας και πλήρη διαλεύκανση όλων των συνθηκών του θανάτου του», ανέφερε το πολωνικό ΥΠΕΞ

Ο στενός σύμμαχος του Αλεξέι Ναβάλνι, Ιβάν Ζντάνοφ, δήλωσε σήμερα ότι ο Ρώσος αντιφρονών «πολύ πιθανόν» δολοφονήθηκε στην αποικία κρατουμένων όπου ήταν φυλακισμένος και κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Είναι «πολύ πιθανόν» ο Ναβάλνι να δολοφονήθηκε, είπε ο Ζντάνοφ. «Δεν πρόκειται για έναν συνηθισμένο θάνατο, είναι μια σκόπιμη πολιτική δολοφονία», συνέχισε, λέγοντας ότι την οργάνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν, αλλά χωρίς να παράσχει κάποια απόδειξη για τον ισχυρισμό αυτόν.

‘Ο,τι και αν συμβεί, το Ταμείο κατά της Διαφθοράς που είχε ιδρύσει ο Ναβάλνι θα συνεχίσει το έργο του, υποσχέθηκε ο Ζντάνοφ, μιλώντας σε ζωντανή μετάδοση σε ένα κανάλι στο YouTube. Το Ταμείο κατά της Διαφθοράς έχει τεθεί εκτός νόμου στη Ρωσία, αφού χαρακτηρίστηκε «εξτρεμιστική» οργάνωση.

Η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, η Κίρα Γιάρμις, είπε ότι ο δικηγόρος του αντιφρονούντα αναμένεται να φτάσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου στη φυλακή. Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ήταν καθ’ οδόν για τον οικισμό Χαρπ, όπου βρίσκεται η σωφρονιστική αποικία.

Ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Γιαν Λίπαβσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι σε σωφρονιστική αποικία της Σιβηρίας.

«Φυλακίστηκε και βασανίστηκε μέχρι θανάτου επειδή εναντιώθηκε στον (Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν», τόνισε ο Τσέχος ΥΠΕΞ σε ανάρτηση στο X.

Σύμφωνα με τον Λίπαβσκι, η συμπεριφορά της Ρωσίας απέναντι στους δικούς της πολίτες είναι ίδια με την εξωτερική πολιτική της απέναντι στα άλλα κράτη.

«Έχει εξελιχθεί σε μια βίαιη κατάσταση που σκοτώνει ανθρώπους όπως ο Νεμτσόφ ή τώρα ο Ναβάλνι που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών.

Ο αντιπολιτευόμενος πολιτικός Μπόρις Νεμτσόφ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε σε έναν δρόμο κοντά στο Κρεμλίνο στη Μόσχα το 2015. Η δολοφονία του παραμένει ανεξιχνίαστη

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τον θάνατο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, σε σύντομη δήλωσή της για τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, υπογράμμισε:

“Ο θάνατος του Αλεξέι Ναβάλνι, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, είναι μια ακόμη λυπηρή σελίδα που πρέπει να λειτουργήσει ως προειδοποίηση για τη διεθνή κοινότητα. Εκφράζουμε τη βαθιά και ειλικρινή θλίψη μας και ελπίζουμε το τρομερό αυτό γεγονός να εξιχνιαστεί πλήρως”.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα