back to top
23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

23.8 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Μητσοτάκης από το Ν. Δελχί: Ιδιαίτερα σημαντική η στρατηγική σχέση Ελλάδας-Ινδίας

Διαβάστε επίσης

Με την οικονομία και τις επενδύσεις στο επίκεντρο ξεκινά η  διήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία όπου σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 6:00 ώρα Ελλάδος, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της χώρας Ναρέντρα Μόντι, στο Νέο Δελχί, ενώ θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών και δηλώσεις των δύο ηγετών.

Σε δηλώσεις κατά την τελετή  υποδοχής του από τον κ Μόντι, ο κ. Μητσοτακής υπογράμμισε τη σημασία της στρατηγικής σχέσης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ινδία. Επιπλέον,  επεσήμανε ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, τη στρατηγική διμερή συνεργασία, την προώθηση των οικονομικών μας δεσμών, αλλά θα έχουν και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του Μαχάτμα Γκάντι και άφησε το δικό του μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών. Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την έναρξη της επίσκεψης του στην Ινδία, είναι η ακόλουθη :

«Είναι πραγματική τιμή να βρίσκομαι στην Ινδία σε επίσημη επίσκεψη, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Ινδού Πρωθυπουργού στην Ελλάδα πριν από λίγους μήνες. Για την Ελλάδα η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας έχει ιδιαίτερη σημασία και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πολιτικές διαβουλεύσεις, τη στρατηγική συνεργασία μας, αλλά και την προώθηση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών μας. Είναι, λοιπόν, πραγματική τιμή να βρίσκομαι εδώ και προσβλέπω στις συζητήσεις που θα έχουμε με τον Πρωθυπουργό».

Θα ακολουθήσει συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς και διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Στη συνέχεια, οι δύο ηγέτες θα παραχωρήσουν δηλώσεις στον Τύπο.

Το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας διάσκεψης «Raisina Dialogue» που είναι η σημαντικότερη πολυμερή Διάσκεψη της Ινδίας για την γεωπολιτική και την οικονομία, ενώ αύριο θα μεταβεί  στην Βομβάη όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων και θα απευθύνει χαιρετισμό στο ελληνο-ινδικό επιχειρηματικό Φόρουμ, καθώς

Στόχος της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία πραγματοποιείται σε συνέχεια της επίσκεψης του κ. Μόντι στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2023, είναι να γίνει ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε πολιτικό επίπεδο, στην ασφάλεια και στην οικονομία όπου έχει τεθεί ήδη από τον περασμένο Αύγουστο σαν  στόχος ο διπλασιασμός του διμερούς εμπορίου τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές το φάσμα και οι προοπτικές συνεργασιών και συνεργειών είναι ευρύτατες τόσο για μεγαλύτερη παρουσία ινδικών ομίλων στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών (λιμάνια, αεροδρόμια), της υψηλής τεχνολογίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του τουρισμού, όσο και στο πεδίο ενίσχυσης της παρουσίας ελληνικών εταιρειών στην Ινδία, ιδιαίτερα στους τομείς των τροφίμων, των φαρμάκων, της ναυτιλίας.

Με την Κοινή Δήλωση που είχαν υπογράψει τον περασμένο οι δύο ηγέτες είχαν συμφωνήσει σε αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών σε στρατηγικές, ενώ κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν με αφορμή την επίσκεψη Μητσοτάκη, τον στόχο να αναδειχθεί η Ελλάδα σε στρατηγική, γεωπολιτική και εμπορική πύλη προς την Ευρώπη για την Ινδία.

Στο πεδίο της οικονομικής συνεργασίας, οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών αυξήθηκαν το 2022 σε 1,32 δισεκατομμύρια ευρώ,  όπως επισημαίνεται ωστόσο οι  ελληνικές εξαγωγές προς την Ινδία με δυσκολία αντιστοιχούν σε 1 ευρώ ανά Ινδό, ενώ σημαντικές είναι οι προοπτικές και στο πεδίο του τουρισμού.

Στην Ινδία βρίσκεται και ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη.

Έξι μνημόνια συνεργασίας έχει προγραμματιστεί να υπογράφουν στην διάρκεια του ταξιδιού τα οποία άπτονται των τομέων της έρευνας & ανάπτυξης, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και των ηλεκτρονικών πληρωμών, της τεχνολογίας, του τουρισμού κ.ά.

Μεταξύ των συμμετεχόντων στην επιχειρηματική αποστολή περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η οποία ήδη διαθέτει δεσμούς με την Ινδία λόγω αεροδρομίου Καστελίου που αναπτύσσει από κοινού με τη GMR, η Viohalco, η Goldair Halding, η Eurobank, η Grivalia με τη Fairfax, η Zeus & Dion, η Mitsis Hotels, το ΤΑΙΠΕΔ, ο όμιλος Μυτιληναίου κ.ά.

Αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500 οι B2Bσυνατησεις μεταξύ Ελληνων και Ινδών επιχειρηματιών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις συναντήσεις αυτές, δεν θα συμμετάσχουν μόνον ελληνικές και ινδικές επιχειρήσεις, αλλά και τρίτες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ενσωματώνονται στο ελληνικό όχημα διενέργειας επαφών Ευρώπης και Ινδίας.

Τα μνημόνια ωστόσο που αναμένεται να υπογραφούν, αφορούν αμιγώς ελληνικούς και ινδικούς φορείς. Συγκεκριμένα πρόκειται να υπογραφούν τα μνημόνια μεταξύ:

  • Enterprise Greece και Συνομοσπονδίας Βιομηχανιών Ινδίας (CII) για την εξεύρεση πεδίων συνεργασίας των δυο χωρών.
  • Πάρκου Joist Innovation Park Λάρισας και πανεπιστημίου Adani της Ινδίας που ίδρυσε ο επιχειρηματίας Gautam Adani, ο οποίος θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη με περιουσία 83 δισ. δολ. ΗΠΑ.
  • Eurobank και κρατικής εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών της Ινδίας (National Payments Corporation of India, NPCI)
  • Fairfax (Eurolife) και L&T (LTIMindtree), μιας από τις μεγαλύτερες συμβουλευτικές εταιρειών της Ινδίας με έσοδα πάνω από 4 δισ. δολάρια και 80.000 εργαζόμενους.
  • Enterprise Greece και Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI) .
  • ΕΒΕΑ και της Ένωσης Επιμελητηρίων και Βιομηχανιών της Ινδίας (FICCI).

Σε εξαιρετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, με τον Ινδό ομόλογό του, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, εχθές στο Νέο Δελχί, ενόψει και της σημερινής επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο λαών και των δύο πολιτισμών και επεσήμανε ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες συνεργασίας των δύο χωρών για την από κοινού αντιμετώπιση προκλήσεων, μεταξύ των οποίων οι επιπτώσεις της κρίσης στην Ερυθρά Θάλασσα στην ασφάλεια της διεθνούς ναυσιπλοΐας. Για την Ελλάδα, η οποία έχει τον κορυφαίο εμπορικό στόλο στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντικό να κατοχυρωθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή του παγκόσμιου εμπορίου και να αποκατασταθούν οι εφοδιαστικές αλυσίδες.

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι πολύ μεγάλη ανάγκη να υπάρχει διαφοροποίηση στους τομείς της ενέργειας, της οικονομίας, του εμπορίου, και να διερευνηθούν εναλλακτικοί δρόμοι. Σε αυτό το πλαίσιο, ο διάδρομος India-Middle East-Europe Economic Corridor (Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης -IMEC) προσφέρει εξαιρετικές δυνατότητες να φέρει κοντά την Ινδία και την Ελλάδα μέσω της Μέσης Ανατολής, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει υποδομές και λιμάνια εξαιρετικού επιπέδου, με κάθετες και οριζόντιες ηλεκτρικές και ενεργειακές διασυνδέσεις, προσφέρει πάρα πολλές δυνατότητες επενδύσεων και προσβλέπει σε εμβάθυνση της συνεργασίας με την Ινδία, τη μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο.

Από την πλευρά του, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία που αποδίδει η Ινδία στη Στρατηγική Σχέση της με την Ελλάδα, στην ανάγκη αντιμετώπισης περιφερειακών προκλήσεων και στην αναζήτηση διαδρόμων που θα συνδέουν τις μεγάλες αγορές Ινδίας-Ειρηνικού και Ευρώπης, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Ο κ. Jaishankar, επισημαίνεται, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ενημερωθεί για τα σχέδια μεταφοράς «πράσινου» υδρογόνου και διερεύνησε, επίσης, με τον Έλληνα ομόλογό του τη δυνατότητα και μίας περιφερειακής συνάντησης χωρών της Μεσογείου με την Ινδία.

Οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία του IMEC που δεν είναι απλώς ένας διάδρομος ενέργειας και εμπορίου, αλλά ένα σχέδιο που, διασυνδέοντας την Ινδία με την Ευρώπη μέσω Ελλάδας, να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, έγινε επισκόπηση θεμάτων διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας, όπως η δυνατότητα αμοιβαίων επενδύσεων και το, υπό διαμόρφωση, Σύμφωνο Μετανάστευσης και Κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών.

Απόστολος Χονδρόπουλος , Newsroom Αθήνα 984

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα