back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Ο Μπάιντεν επέβαλε 500 νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Νέες σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία ανακοίνωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο περισσότερα από 500 άτομα και οντότητες εντείνοντας την πίεση προς τη Μόσχα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης θα επιβάλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές σε σχεδόν 100 οντότητες επειδή παρέχουν υποστήριξη στη Ρωσία, ενώ θα αναλάβουν επίσης δράση για να μειώσουν περαιτέρω τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. Με τα μέτρα αυτά επιδιώκεται να βρεθεί η Ρωσία αντιμέτωπη με συνέπειες για τον πόλεμο που διεξάγει, καθώς και για το θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι, ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν.

«Θα εξασφαλίσουν ότι ο Πούτιν θα πληρώσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα για την επίθεσή του στο εξωτερικό και για την καταπίεση στη χώρα του», ανέφερε ο Μπάιντεν για τις κυρώσεις.

«Στα δύο χρόνια που διαρκεί αυτός ο πόλεμος, ο λαός της Ουκρανίας συνεχίζει να μάχεται με τεράστιο θάρρος. Όμως εξαντλούνται τα πυρομαχικά τους. Η Ουκρανία έχει ανάγκη περισσότερες προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες για να αντιμετωπίσει τις αδιάκοπες επιθέσεις της Ρωσίας, τις οποίες καθιστούν δυνατές όπλα και πυρομαχικά από το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα», δήλωσε. «Γι’ αυτό η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να περάσει το διακομματικό συμπληρωματικό νομοσχέδιο για την εθνική ασφάλεια πριν να είναι πολύ αργά».

Τα μέτρα αφορούν μεταξύ άλλων το σύστημα πληρωμών Mir, ρωσικούς οικονομικούς θεσμούς και την αμυντική βιομηχανία, τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας, την απόπειρα παράκαμψης των κυρώσεων και άλλους τομείς. Περιλαμβάνουν επίσης αξιωματούχους που σχετίζονται με τον θάνατο του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, όπως ανακοίνωσαν τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών.

Το υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε περίπου 300 πρόσωπα και οντότητες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σε 250. Το υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων 93 εταιρείες από τη Ρωσία, την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κιργιστάν, την Ινδία και τη Νότια Κορέα επειδή στηρίζουν την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορευτούν οι αποστολές αμερικανικών προϊόντων προς αυτές τις εταιρείες.

Από τις εταιρείες αυτές, οι 63 είναι Ρωσικές, 16 Τουρκικές, οκτώ Κινεζικές και τέσσερις από τα ΗΑΕ.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τη στήριξή μας προς την Ουκρανία, καθώς θα αποδυναμώνουμε την πολεμική μηχανή της Ρωσίας. Είναι κρίσιμης σημασίας να παρέμβει το Κογκρέσο και να ενωθεί με τους συμμάχους μας σε όλον τον κόσμο, δίνοντας στην Ουκρανία τα μέσα για να αμυνθεί και την ελευθερία της απέναντι στη βάρβαρη επίθεση του Πούτιν», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν στην ανακοίνωσή της. Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει εξαντλήσει τους πόρους που είχαν εγκριθεί για την Ουκρανία και το αίτημα για πρόσθετη χρηματοδότηση βαλτώνει στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το σύστημα πληρωμών Mir

Το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε ότι επέβαλε κυρώσεις στο κρατικό Εθνικό Σύστημα Πληρωμών μέσω Καρτών, στο οποίο υπάγεται το σύστημα πληρωμών Mir. Οι κάρτες Mir έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές για τη Ρωσία αφότου οι αμερικανικές αντίπαλες εταιρείες διέκοψαν τη λειτουργία τους στη χώρα μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Οι κάρτες που είχαν εκδώσει στη Ρωσία δεν λειτουργούν πλέον στο εξωτερικό.

«Η εξάπλωση του Mir από τη ρωσική κυβέρνηση επέτρεψε στη Ρωσία να οικοδομήσει μια οικονομική υποδομή που διευκολύνει την προσπάθεια της Μόσχας να αποφύγει τις κυρώσεις και να αποκαταστήσει την διακοπείσα σύνδεση με το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα» ανέφερε το υπουργείο.

Στο στόχαστρο μπήκαν επίσης περισσότερες από 12 ρωσικές τράπεζες, εταιρείες επενδύσεων, κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου και όμιλοι χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, όπως η SPB Bank, που ανήκει στο SPB Exchange, το δεύτερο σε μέγεθος χρηματιστήριο της Ρωσίας που ειδικεύεται στις ξένες μετοχές.

Μελλοντική ενέργεια, αποφυγή κυρώσεων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχοποιούν επίσης τη μελλοντική παραγωγή ενέργειας και τις εξαγωγές της Ρωσίας, κυρίως στο πρόγραμμα υγροποιημένου φυσικού αερίου Arctic-2 στη Σιβηρία. Κυρώσεις επιβλήθηκαν σε μια μεγάλη εταιρεία που εμπλέκεται στην ανάπτυξη, λειτουργία και ιδιοκτησία του σχεδίου αυτού.

Το υπουργείο Εξωτερικών διευκρίνισε ότι στοχοποιεί τη ρωσική ναυπηγική εταιρεία Zvezda, που λέει ότι εμπλέκεται στην κατασκευή έως και 15 ειδικών τάνκερ μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου που θα χρησιμοποιηθούν στο σχέδιο Arctic-2.

Άλλες εταιρείες από την Κίνα, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Καζακστάν και το Λιχτενστάιν, μπήκαν στο στόχαστρο γιατί παραβίασαν τις δυτικές κυρώσεις, στέλνοντας στη Ρωσία υλικό στο οποίο βασίζεται η Μόσχα για τα οπλικά συστήματά της.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Γουόλι Αντεγέμο είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να ανακοινώσουν αργότερα σήμερα πρόσθετες κυρώσεις που σχετίζονται με το ανώτατο όριο της τιμής των 60 δολαρίων που έχει θέσει η G7 στο ρωσικό πετρέλαιο. Εξήγησε ότι έτσι θα αυξηθεί το κόστος της Ρωσίας για τη χρήση ενός γερασμένου «σκιώδους στόλου» δεξαμενόπλοιων που μεταφέρουν το πετρέλαιο σε αγορές, ιδίως στην Ινδία και την Κίνα.

Άλλες κυρώσεις αφορούν το δίκτυο μέσω του οποίου η Ρωσία, σε συνεργασία με το Ιράν, απόκτησε και κατασκεύασε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Στις εταιρείες που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι και η Crynofist Aviation, που εδρεύει στα ΗΑΕ και παρέχει ανταλλακτικά αεροσκαφών. Τα τελευταία δύο χρόνια η Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρές κυρώσεις όσον αφορά τον στόλο των επιβατικών αεροσκαφών της και αγωνίζεται να τα συντηρήσει και να τα διατηρήσει εν λειτουργία.

Κυρώσεις και για τον θάνατο του Ναβάλνι

Οι ΗΠΑ στόχευσαν επίσης τρεις αξιωματούχους της ομοσπονδιακής σωφρονιστικής υπηρεσίας κατηγορώντας τους ότι συνδέονται με τον θάνατο του Ναβάλνι. Μεταξύ αυτών είναι και ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας που φέρεται ότι διέταξε το προσωπικό της φυλακής να συμπεριφέρεται πιο σκληρά στον ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης.

Άλλοι αξιωματούχοι στους οποίους επιβλήθηκαν κυρώσεις φέρεται ότι εμπλέκονται στην εξαναγκαστική μεταφορά ή την εκτόπιση παιδιών από την Ουκρανία σε στρατόπεδο «εκρωσισμού» στη Ρωσία, τη Λευκορωσία και την Κριμαία.

Νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε τη 13η δέσμη κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία, βάζοντας στο στόχαστρο σχεδόν 200 οντότητες και πρόσωπα που κατηγορούνται ότι βοήθησαν τη Μόσχα να αποκτήσει όπλα ή ότι ενέχονται στην απαγωγή παιδιών από την Ουκρανία.

AΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα