back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Παραιτήθηκε η παλαιστινιακή κυβέρνηση – Προς υπουργικό συμβούλιο τεχνοκρατών

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής, που εδρεύει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγεχ.

“Δήλωσα την παραίτηση της κυβέρνησης στον Πρόεδρο στις 20 Φεβρουαρίου και σήμερα την υποβάλλω γραπτώς”, δήλωσε ο Στάγεχ από τη Ραμάλα, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση αυτή λαμβάνεται κυρίως “υπό το φως των εξελίξεων που συνδέονται με την επίθεση κατά της Γάζας”.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός σημείωσε ότι παραιτείται ώστε να επιτραπεί η δημιουργία σχήματος ευρείας συναίνεσης μεταξύ των Παλαιστινίων σχετικά με τις πολιτικές ρυθμίσεις μετά τον πόλεμο του Ισραήλ κατά του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κίνηση αυτή έρχεται εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων από τις ΗΠΑ στον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς να προχωρήσει σε ανασχηματισμό της Παλαιστινιακής Αρχής καθώς έχουν εντατικοποιηθεί οι διεθνείς προσπάθειες για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα και να αρχίσουν διεργασίες για μια πολιτική δομή που θα κυβερνήσει τον παλαιστινιακό θύλακα μετά τον πόλεμο.

Ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς αναμένεται να προτείνει τον Μοχάμεντ Μουστάφα, Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Ταμείου, προκειμένου να ηγηθεί του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά θα αφήσει  και τις παρατάξεις να συμφωνήσουν για έναν υποψήφιο, αποκάλυψε πηγή σε αραβικά μέσα ενημέρωσης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Σταγέχ είχε δηλώσει πριν από δύο εβδομάδες ότι επίκειται η παραίτηση και θα υποβληθεί «εάν ευοδώνονταν τα σχέδια για σχηματισμό νέας κυβέρνησης».

Η ανακοίνωση της παραίτησης ακολουθεί τις διαβουλεύσεις των προηγούμενων ημερών που είχε ο πρόεδρος Αμπάς με Άραβες ηγέτες με πλέον πρόσφατη τη συνάντηση του με τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα . Στόχος του προέδρου Αμπάς είναι να οικοδομήσει με μεταβατική περίοδο προς την επόμενη ημέρα του πολέμου για την διατήρηση της ασφάλειας και την ανοικοδόμηση στη Γάζα.

Χθες, Κυριακή, παλαιστινιακή πηγή είπε στο Sky News Arabia ότι είναι πιθανό να σχηματιστεί μια νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Οι εξελίξεις αυτές συντείνουν στις πληροφορίες που ήθελαν τη Χαμάς να συμφωνεί , την περασμένη εβδομάδα, να σχηματιστεί μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αποστολή της οποίας είναι να ανοικοδομήσει τη Γάζα και να αποκαταστήσει την ασφάλεια σε αυτήν μετά τον πόλεμο..

Ο ανταποκριτής του Sky News Arabia μετέδωσε επίσης ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι η Χαμάς θα αποδεχθεί καταρχήν την είσοδο στην Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, υπό την προϋπόθεση ότι αυτό συνδέεται με έναν σαφή πολιτικό ορίζοντα που οδηγεί σε ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967.

Σύμφωνα με το Sky News Arabia η νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση τεχνοκρατών είναι πιθανό να σχηματιστεί ακόμη και πριν από το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Πηγή: The Guardian, ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα