back to top
27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Πότε θα αποπλεύσει η Φ/Γ ΥΔΡΑ για την Ερυθρά Θάλασσα

Διαβάστε επίσης

Να αποπλεύσει άμεσα,  η φρεγάτα Ύδρα προκειμένου να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» στην Ερυθρά Θάλασσα, αποφάσισε, το κυβερνητικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη  στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ,  εγκρίθηκε η   πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, για την  συμμετοχή της Ελλάδας στην επιχείρηση «Aspides» της Ε.Ε., για την προστασία της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας. Μετά την συνεδρίαση του ΚΥΣΕΆ,  ο ΥΕΘΑ Ν. Δένδιας έσπευσε στο Ναύσταθμο,  για να επιθεωρήσει τη ΦΡΕΓΑΤΑ ΥΔΡΑ. Κυρίως, να ενημερωθεί, για το μηχανικό πρόβλημα που παρουσιάζει και άλλα θέματα,  που σχετίζονται με την ασφάλεια του πληρώματος της Φρεγάτας. Η Φρεγάτα ΥΔΡΑ όταν θα είναι απολύτως έτοιμη, τότε θα λύσει και τους κάβους… Και να διευκρινίσουμε,  ότι η ΦΡΕΓΑΤΑ θα έχει Πολεμική αποστολή.

Η επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ», είναι ουσιαστικά, μια ναυτική δύναμη,    η μεγαλύτερη δύναμη στην ιστορία της Ε.Ε. Έχει και ιδιαίτερα ελληνικό ενδιαφέρον, αφού  το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα με ‘Έλληνα διοικητή,  ενώ την διοίκηση στο πεδίο αναλαμβάνει η Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Δανία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό,  δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει στρατιωτική – πυραυλική  απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας αντιπυραυλικός θόλος, προστασίας των εμπορικών πολιών από τις επιθέσεις των ΧΟΥΘΙ είτε με πυραύλους , είτε με drones. Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία.

Οι ΧΟΥΘΙ καταχρηστικώς αποκαλούνται αντάρτες . Εδώ και πολλά χρόνια έχουν εγκαταστήσει καθεστώς σε τμήμα της Υεμένης, δηλαδή έχουν οιονεί κρατική  υπόσταση και  αποτελούν  δυναμικό μέρος του άξονα αντίστασης κατά του Ισραήλ και της Δύσης. Ο άξονας αυτός, σχηματικά, είναι  μια συμμαχία,  που περιλαμβάνει, τη Χεζμπολαχ  του Λιβάνου, τη Χαμάς της Παλαιστίνης, τις σιιτικές πολιτοφυλακές του Ιράκ και τους ΧΟΥΘΙ της Υεμένης , που συντονίζονται και εξοπλίζονται από το ΙΡΑΝ, δηλαδή, το Θεοκρατικό σιιτικό καθεστώς της ΤΕΧΕΡΑΝΗΣ. Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι υποστηρίζουν ότι,  στοχοθετούν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ ή τους συμμάχους του,  ως ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας,  που βομβαρδίζεται ανελέητα από τον ισραηλινό Στρατό σε μια πολιτική γενοκτονίας εναντίον των Παλαιστίνιων,  μετά την  φονική επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου του 2023 στο ισραηλινό έδαφος. Οι επιθέσεις των Χούθι οδήγησαν πολλούς πλοιοκτήτες στο να αποφασίσουν το 2024 να κάνουν τα πλοία τους παράκαμψη γύρω από την Αφρική και να αναστείλουν τον διάπλου από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ, απ’ όπου διέρχεται  το 12-15% της παγκόσμιας κυκλοφορίας των εμπορικών πλοίων,  σύμφωνα με στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

              Χρήστος Καπούτσης

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα