back to top
19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Πέμπτη, 3 Οκτωβρίου, 2024

Ελλείψεις φαρμάκων: Πόσα και ποια βρίσκονται στη λίστα του ΕΟΦ

Διαβάστε επίσης

Συνεχίζεται το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων στη χώρα μας. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΕΟΦ, 193 φάρμακα βρίσκονται σε περιορισμένη διαθεσιμότητα, εκ των οποίων, για τα 47 υπάρχει ανάγκη μόνιμης και έκτακτης κάλυψης.

Μάλιστα, στη λίστα του ΕΟΦ περιλαμβάνονται 87 φάρμακα που διατίθενται μέσω των φαρμακείων, 40 νοσοκομειακά φάρμακα, 5 εμβόλια και 14 σκιαγραφικά. Στην νέα λίστα έχουν προστεθεί αναλγητικά και αντιεμετικά σκευάσματα, σκιαγραφικά, 2 εμβόλια αλλά και σημαντικά νοσοκομειακά φάρμακα ιδιαίτερα χρήσιμα για ασθενείς με χρόνιες νόσους ή για επεμβάσεις.

Παράλληλα συνεχίζονται οι ελλείψεις στα πολύ γνωστά πλέον αντιδιαβητικά όπως η σεμαγλουτίδη, ενώ προστέθηκε και ακόμη μία φαρμακοτεχνική μορφή χορήγησης εντείνοντας το πρόβλημα.

Ο ΕΟΦ, έχει προχωρήσει σε διαδοχικές απαγορεύσεις παράλληλων εξαγωγών φαρμάκων, με την πιο πρόσφατη να έχει αποφασιστεί τον περασμένο μήνα και να αφορά 119 φάρμακα.

Με την ίδια απόφαση, ωστόσο, ήρθη προηγούμενη απαγόρευση, με τους φαρμακοποιούς να προειδοποιούν για επερχόμενες ελλείψεις.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), Διονύση Ευγενίδη, αυτή τη στιγμή σε έλλειψη βρίσκονται σημαντικά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης, τα οποία είναι εισαγόμενα, έρχονται δηλαδή στην Ελλάδα για να καλύψουν κάποια κενά, αλλά επανεξάγονται στο εξωτερικό.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλες ελλείψεις σε σκευάσματα για όλες τις παθήσεις, τόσο για χρόνιες, όπως το σάκχαρο, η χοληστερίνη, η οστεοπόρωση, οι αντιπηκτικές ενέσεις, αλλά επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε στη μέση του χειμώνα και φάρμακα τα οποία αυτή τη στιγμή τα χρειαζόμαστε, λείπουν από τα φαρμακεία μας», είπε ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφερόμενος σε αντιβιοτικά και εισπνεόμενα, τόσο για μικρούς όσο και για μεγάλους ασθενείς.

Ελλείψεις στα φάρμακα ασφαλώς και υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, είναι μια μεγάλη κουβέντα που γίνεται σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης κατά την επίσκεψη του στον ΕΟΦ.

«Εμείς στην Ελλάδα είμαστε καλύτερα από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις ελλείψεις και σε αυτό βοηθά σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Πρέπει να σας πω ότι υπήρξε ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα έρθουν Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι, αρχές Μαρτίου, για την ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας φαρμάκων, το οποίο αποδεικνύει ότι ο τρόπος που το κάναμε στην Ελλάδα αποτελεί best practice για την Ευρώπη. Όλοι έχουμε έναν κοινό σκοπό εδώ.

Πρώτα ο Έλληνας ασθενής και μετά η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, είναι και τα δύο ευθύνες μας και θα τα τιμήσουμε. Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, κατά τον βέλτιστο δυνατό τρόπο», κατέληξε ο υπουργός Υγείας.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα