back to top
21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

21.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Τέμπη: Ένας χρόνος από τη σιδηροδρομική τραγωδία – 57 κωδωνοκρουσίες για τα θύματα

Διαβάστε επίσης

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. 57 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους φοιτητές που επέστρεφαν στη Θεσσαλονίκη, μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου του 2023, η επιβατική αμαξοστοιχία intercity με 350 επιβάτες που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία που έκανε την αντίθετη διαδρομή, με αποτέλεσμα ολόκληρα βαγόνια να τυλιχτούν στις φλόγες, παρασύροντας στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους και βυθίζοντας στη θλίψη μία ολόκληρη χώρα.

Πένθιμα ήχησαν 57 φορές στις 10:00 οι καμπάνες στις εκκλησίες όλης της χώρας, σε ένδειξη τιμής στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, μετά από αίτημα της προέδρου του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων Τεμπών, Μαρίας Καρυστιανού προς την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και Πάσης Ελλάδος.

Στον τόπο της τραγωδίας στην Λάρισα πραγματοποιούνται σήμερα μνημόσυνο  και απεργιακές κινητοποιήσεις.

Το μεσημέρι στον τόπο του δυστυχήματος θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο, ενώ όλες οι ενορίες της Μητροπόλεως θα προβούν σε 57 πένθιμες κωδωνοκρουσίες.

Στις 10.30 το πρωί, είναι προγραμματισμένη η απεργιακή συγκέντρωση από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, ενώ θα αποκαλυφθεί και μνημείο αφιερωμένο στη μνήμη των θυμάτων.

Συγκέντρωση πραγματοποιεί σήμερα, μετά από σχετικό κάλεσμα το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ

Το χρονικό της τραγωδίας

Η επιβατική αμαξοστοιχία Intercity 62 (IC62), εκτελούσε το βραδινό δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, γεμάτη με επιβάτες, η πλειονότητα των οποίων ήταν νεαροί φοιτητές που επέστρεφαν στις σχολές τους μετά το αποκριάτικο τριήμερο. Το τρένο ξεκίνησε από τον Σταθμό Λαρίσης λίγα λεπτά μετά τις 19:22 που ήταν η προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης. Στον σταθμό Παλαιοφάρσαλο, λίγο πριν τη Λάρισα, ακόμα μια καθυστέρηση, μετέθεσε για ακόμα πιο αργά την άφιξη στη Θεσσαλονίκη, που ήταν και ο τελικός προορισμός σχεδόν για όλους, πια, τους επιβάτες.

Γύρω στις 23:10, το τρένο αναχώρησε από τη Λάρισα, σε λάθος γραμμή – στη γραμμή της καθόδου, εκεί όπου κινούταν από τις 19:50 η εμπορική αμαξοστοιχία 63503, με συνολικά 13 βαγόνια, από τη Θεσσαλονίκη προς τη Λάρισα.

Τα δύο τρένα κινούνταν επί περίπου 12 λεπτά στην ίδια γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση.

Στις 23:22, τα δύο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά και ο χρόνος στα Τέμπη, σταμάτησε.

Το δυστύχημα συνέβη κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Λάρισας, ενώ το Intercity, με περίπου 350 επιβαίνοντες είχε ήδη διανύσει 18 χλμ στη λάθος γραμμή και είχε αναπτύξει την προβλεπόμενη ταχύτητα, που εκτιμάται στα 166 χιλιόμετρα.

Σύντομα, έγινε σαφές ότι στα Τέμπη είχε μόλις συμβεί το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της χώρας μας, με θύματα, κυρίως νέα παιδιά.

Μια ισχυρότατη έκρηξη ακολούθησε τη σύγκρουση, ενώ αμέσως ξέσπασε φωτιά. Τα τρία πρώτα βαγόνια του επιβατικού συρμού εκτροχιάστηκαν – μεταξύ αυτών και το εστιατόριο του τρένου που τυλίχθηκε στις φλόγες και καταστράφηκε ολοσχερώς – για την ακρίβεια, έλιωσε, καθώς υπολογίζεται πως εκεί αναπτύχθηκαν θερμοκρασίες περί τους 1.300 βαθμούς Κελσίου. Από το βαγόνι αυτό, μόνο ο 21 ετών Γεράσιμος επέζησε και έναν χρόνο μετά, δίνει ακόμα μάχη για να κερδίσει πίσω τη ζωή του, καθώς νοσηλεύεται σε κώμα, σε ειδικό κέντρο στη Βοστώνη των ΗΠΑ.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου:

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα