back to top
23.7 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.7 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Επιστολή της ΓΣΕΕ για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες

Διαβάστε επίσης

Να υπερψηφίσει η ελληνική κυβέρνηση την οδηγία για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες (διανομείς, μεταφορές κα) στην επερχόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ, στις 6 Μαρτίου, ζητά η ΓΣΕΕ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Βασική αλλαγή που επιφέρει η οδηγία είναι η αντιμετώπιση των εργαζομένων ως μισθωτών, αντί αυτοαπασχολουμένων, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

Η Συνομοσπονδία Εργατών υπενθυμίζει ότι στις 16 Φεβρουαρίου, κατά την προηγούμενη ψηφοφορία, η χώρα μας διά της αποχής της, είχε συμβάλει στη μη επικύρωση της οδηγίας.
Το θέμα έχει τεθεί στην Βουλή και από την αντιπολίτευση, η οποία επισημαίνει ότι με βάση το σύστημα ψηφοφορίας, μια νέα νομοθεσία εγκρίνεται από το Συμβούλιο της ΕΕ όταν την υπερψηφίζουν τουλάχιστον το 55% των κρατών-μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ και εάν η Ελλάδα την υπερψήφιζε, η οδηγία θα είχε υιοθετηθεί.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, «η άρνηση της συμφωνίας θα επιφέρει κανονιστική ανασφάλεια με υψηλό κόστος για την οικονομία, ενώ δεν θα διασφαλιστεί ο θεμιτός ανταγωνισμός στην οικονομία πλατφόρμας, ο οποίος δεν θα πρέπει να προέρχεται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Μισθωτοί αντί αυτοαπασχολούμενοι

Η οδηγία εισάγει δύο βασικές βελτιώσεις:

1. Οι εργαζόμενοι θα τεκμαίρεται νομικά ότι είναι μισθωτοί εργαζόμενοι ψηφιακής πλατφόρμας (και όχι αυτοαπασχολούμενοι) εάν η σχέση τους με την πλατφόρμα πληροί τουλάχιστον δύο από τα πέντε κριτήρια που ορίζει η οδηγία.

Τα κριτήρια αυτά περιλαμβάνουν:

ανώτατα όρια στην αμοιβή που μπορούν να λαμβάνουν οι εργαζόμενοι
επίβλεψη της απόδοσής τους, μεταξύ άλλων με ηλεκτρονικά μέσα
έλεγχο της κατανομής ή της ανάθεσης καθηκόντων
έλεγχο των συνθηκών εργασίας και περιορισμούς στην επιλογή του ωραρίου εργασίας
περιορισμούς της ελευθερίας τους να οργανώνουν την εργασία τους και κανόνες σχετικά με την εμφάνιση ή τη συμπεριφορά τους
Βάσει του κειμένου που συμφωνήθηκε, τα κράτη μέλη μπορούν να προσθέτουν περαιτέρω κριτήρια στον κατάλογο αυτό σε επίπεδο εθνικού δικαίου.

2. Οι ψηφιακές πλατφόρμες εργασίας δεν θα μπορούν να επεξεργάζονται ορισμένα είδη προσωπικών δεδομένων, όπως:

προσωπικά δεδομένα σχετικά με τη συναισθηματική ή ψυχολογική κατάσταση όσων εργάζονται σε αυτές
δεδομένα σχετικά με ιδιωτικές συνομιλίες
δεδομένα για την πρόβλεψη πραγματικής ή δυνητικής συνδικαλιστικής δραστηριότητας
δεδομένα που χρησιμοποιούνται για να συναχθεί η φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, το μεταναστευτικό καθεστώς, τα πολιτικά φρονήματα, οι θρησκευτικές πεποιθήσεις ή η κατάσταση υγείας του εργαζομένου
βιομετρικά δεδομένα, πέραν των δεδομένων που χρησιμοποιούνται προς επαλήθευση της ταυτότητας
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, τα συστήματα αυτά απαιτείται να παρακολουθούνται από ειδικευμένο προσωπικό, το οποίο θα απολαμβάνει ειδικής προστασίας έναντι δυσμενούς μεταχείρισης.

Όπως εκτιμάται, περισσότεροι από 28 εκατομμύρια εργαζόμενοι στην ΕΕ απασχολούνται μέσω μίας ή περισσοτέρων ψηφιακών πλατφορμών εργασίας.
Το 2025 ο αριθμός αυτός αναμένεται να φτάσει τα 43 εκατομμύρια.

Οι εργαζόμενοι μέσω ψηφιακών πλατφορμών εργασίας εκτελούν ποικίλα καθήκοντα, συμπεριλαμβανομένων επιτόπιων και μη επιτόπιων (εξ αποστάσεως) εργασιών, όπως διανομές, μετάφραση, εισαγωγή δεδομένων, φύλαξη παιδιών, φροντίδα ηλικιωμένων και οδήγηση ταξί.

Δημήτρης Κωστάκος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα