back to top
19.8 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

19.8 C
Athens
Τρίτη, 8 Οκτωβρίου, 2024

Δ. Κουρέτας: Δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει το σχέδιο των Ολλανδών για την αντιπλημμυρική προστασία της Θεσσαλίας

Διαβάστε επίσης

Δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας για το ότι δεν κλήθηκε στην παρουσίαση  του master plan για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας στον Πρωθυπουργό,  από τους  επικεφαλής της ολλανδικής εταιρείας HVA International.  Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στον Αθήνα 984,  περιγράφει τι μένει να γίνει, ώστε να μην επαναληφθούν τα  τραγικά παρεπόμενα από τις φονικές πλημμύρες που άφησε η κακοκαιρία Daniel στο πέρασμά της από την περιοχή, τον Σεπτέμβριο του 2023.

*Αγνοώ τις δράσεις του σχεδίου των Ολλανδών για την προστασία της  Θεσσαλίας  από πλημμυρικά φαινόμενα

«Δεν γνωρίζω τι περιλαμβάνει το σχέδιο που παρουσίασαν στον Πρωθυπουργό οι Ολλανδοί επιστήμονες ), απ ό,τι πληροφορήθηκα. Απλώς, γνωρίζω ότι θα το παρουσιάσουν και σε εμάς, κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Υποθέτω πως θα είναι μια πρόταση κι από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει μια συζήτηση με την κυβέρνηση σε σχέση με την τελική απόφαση για τη Θεσσαλία» δήλωσε στον  Γιώργο Αποστολίδη.

*Φαντάζομαι  ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της συγκεκριμένης απόφασης θα εξετασθεί και η δική μας πρόταση

Ο Δημήτρης Κουρέτας έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να μην παραπέμψει στις καλένδες  τις παρατηρήσεις που έχει θέσει υπόψιν της. «Φαντάζομαι  ότι στο πλαίσιο της διαμόρφωσης της συγκεκριμένης απόφασης θα εξετασθεί και η δική μας πρόταση, που έχει εκπονηθεί από ομάδα επιστημόνων και την οποία θα θέσουμε και πάλι υπόψιν της κυβέρνησης, ενδεχομένως εντός της ημέρας, αφού προηγουμένως επικαιροποιηθεί» σημείωσε με νόημα.

Παράλληλα,  προειδοποίησε για τους κινδύνους εαν δεν ολοκληρωθούν εγκαίρως συγκεκριμένα έργα.

*ΣΟΣ για την αποκατάσταση αναχωμάτων και ρεμάτων – Δεν έχουν εξοφληθεί εργασίες – Η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρειάζεται  500 εκ ευρώ – Μπορεί να ξαναζήσουμε την ίδια τραγωδία.

«Επείγει, παρά την όποια απόφαση, να ολοκληρωθεί η πρόχειρη αποκατάσταση των αναχωμάτων και των ρεμάτων, μέσα στο επόμενο 15νθήμερο. Μια εργασία που έχει σχεδόν τελειώσει, έχει κοστίσει 80 εκ. ευρώ, αλλά δεν έχει εξοφληθεί στο σύνολό της. Ακόμα, χρειάζεται να δοθούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας περίπου 500 εκ. για την τελική διαμόρφωση των ποταμών, τη διάνοιξη των ρεμάτων και την κατασκευή των αναχωμάτων, ώστε να είμαστε έτοιμοι για το φθινόπωρο. Εάν δεν γίνει αυτό είναι πολύ πιθανόν να ξαναζήσουμε τα ίδια πράγματα».

*Λάσπες και υγρασία του εδάφους, λόγω βροχών δεν ευνοούν την  κατασκευή των αναχωμάτων

Ερωτηθείς για τους λόγους που δεν επέτρεψαν την ολοκλήρωση του έργου εδώ και 7 μήνες, ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στις καιρικές συνθήκες. Όπως εξήγησε οι λάσπες και η υγρασία του εδάφους, λόγω των βροχών δεν αποτελούν κατάλληλες συνθήκες.

«Άρα, γίνεται πρόχειρα η αποκατάσταση και όταν στεγνώσει το έδαφος την άνοιξη και το καλοκαίρι, επεμβαίνουν οι τεχνικές υπηρεσίας στα ποτάμια προκειμένου να κατασκευαστούν σωστά τα αναχώματα. Γι αυτό πρέπει να δοθούν τα χρήματα, για να υπάρξει προστασία. Τα αρδευτικά κανάλια έχουν καταστραφεί, τα αντλιοστάσια τώρα επιδιορθώνονται. Επομένως, σε 15 με 20 ημέρες οπότε θα αρχίσουν τα ποτίσματα των καλλιεργειών, θα εμφανιστούν κάποια προβλήματα». 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

Συμβαίνει στην Αθήνα