back to top
24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

24.1 C
Athens
Σάββατο, 5 Οκτωβρίου, 2024

Σ. Παραστατίδης: Το ΠΑΣΟΚ προτείνει συνταγματική αναθεώρηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια

Διαβάστε επίσης

Την αρνητική θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο κυβερνητικό σχέδιο νόμου για την λειτουργία μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών Πανεπιστημίων, διατύπωσε ο Στέφανος Παραστατίδης, βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ και αρμόδιος του ΚΤΕ Παιδείας του κόμματος.

Στο πλαίσιο της έρευνας του Αθήνα 984 για τα «Μη κρατικά – Μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», επανέλαβε την προγραμματική κομματική τοποθέτηση για ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και δήλωσε πως η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων μπορεί να προχωρήσει μέσω αλλαγής στο άρθρο 16 του Συντάγματος με αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο, όρους ποιότητας, εθνικού σχεδιασμού, ασφαλιστικές δικλείδες για τον μη κερδοσκοπικό τους χαρακτήρα και όχι μέσω νομοθετήματος.  Παράλληλα, επισήμανε πως οι προτεινόμενες προς ψήφιση ρυθμίσεις, βρίσκονται στον αντίποδα των δημόσια διατυπωμένων θέσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής σχετικά με τη δυνατότητα ίδρυσης δημόσιων Πανεπιστημίων και όχι παραρτημάτων.

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΗ ΚΡΑΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ, Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

«Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ προτείνει μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του Συντάγματος. Προκρίνει την πλήρωση τριών προϋποθέσεων, ταυτόχρονα: Να κατοχυρώνεται ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας τους, κάτι που δεν συμβαίνει σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής. Να πρόκειται για πανεπιστήμια, όχι για παραρτήματα. Επίσης, να πάμε στο Σύνταγμα, διότι μόνον αυτό, ως ύπατος νόμος του κράτους, κατοχυρώνει τις μέγιστες δυνατές συναινέσεις  κι όλα τα χαρακτηριστικά τα οποία επιζητούμε να αποκτήσει αυτή η προσπάθεια  συνύπαρξης των μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων με τα δημόσια» δήλωσε μιλώντας στους  Γιάννη Παπαγεωργίου και Αθηνά Κορλίρα.  

ΘΑ ΠΑΜΕ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ερωτηθείς για την κομματική πειθαρχία που επέλεξε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή την Παρασκευή 8 Μαρτίου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «Θα πάμε συμπαγείς».

Ως προς τους λόγους επιβολής της, επικαλέστηκε τον σχεδιασμό του οδικού χάρτη προς τις Ευρωεκλογές και την παγίωση της ενότητας, στον απόηχο των διαφορετικών απόψεων που κατατέθηκαν δημόσια σε άλλα νομοσχέδια από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. «Υπάρχει ένας προγραμματισμός για τις ευρωεκλογές, υπήρξαν και τα προηγούμενα νομοσχέδια τα οποία μας τραυμάτισαν όλους γενικότερα...Είναι κρίσιμο να μπορέσουμε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα ενωμένοι στις Ευρωεκλογές».

ΚΑΜΙΑ ΔΟΜΗ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝ ΑΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ – ΦΕΡΕΤΖΕΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ ΠΑΝ/ΜΙΑ

Εξειδικεύοντας, σε σχέση με τις ενστάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα παραρτήματα(IBC)των ξένων πανεπιστημίων, αφού είπε ότι πρόκειται για εκπαιδευτικές δομές της δεκαετίας του 90 Αγγλοσαξωνικών -κατά βάση – χωρών σε αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα ή τα ΗΑΕ, υπογράμμισε ότι υψηλού κύρους πανεπιστήμια όπως το Χάρβαρντ, το Γέηλ, το Κολούμπια ή το Μποκόνι δεν λειτουργούν παραρτήματα. Με εξαίρεση την περίπτωση του Γέηλ,  το οποίο διατηρεί  ένα στη Σιγκαπούρη, το οποίο όμως θα κλείσει μέσα στο 2025.

Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι η κυβερνητική πρόταση περί μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εισάγει καμία ρύθμιση αποτροπής της νόθευσης του συγκεκριμένου χαρακτήρα των Πανεπιστημίων.

«Τα παραρτήματα αναπτύχθηκαν ως  κερδοσκοπικοί οργανισμοί που παρείχαν υπηρεσίες  σε χώρες χωρίς υποδομές και οι οποίες αιτούνταν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει  η δομή των παραρτημάτων ΑΕΙ, ούτε και θα έρθουν μεγάλα πανεπιστήμια. Το λέω υπεύθυνα…. τα μη κερδοσκοπικά αποτελούν φερετζέ της κυβέρνησης. Τα χρησιμοποιεί ως προκάλυμμα, προφανώς γιατί υπάρχει θέμα συνταγματικότητας προκειμένου να περάσουν από το ΣτΕ, ενώ στην πράξη δεν διασφαλίζεται κάτι τέτοιο…Το πόρισμα της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής θέτει 3 παραμέτρους: Πρώτον, ορίζει συγκεκριμένα ότι δεν δύναται μητρικό, κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο (επιχείρηση) ή fund ή και δύο μαζί να ιδρύσουν μη κερδοσκοπικό παράτημα στην χώρα…Αυτό δεν διασφαλίζεται από την εκπαιδευτική συμφωνία.  Δεύτερον, το επίμαχο νομοσχέδιο δεν έχει δικλείδα για την αποφυγή διαρροής έμμεσων κερδών από το μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Και τρίτον, προβλέπεται   ότι μπορεί να ιδρυθεί παράρτημα χωρίς το μητρικό πανεπιστήμιο να μετέχει στο κεφάλαιο , ούτε και στη διοίκηση.. Εδώ πλέον  δεν μιλάμε για εγκατάσταση, αλλά για σύσταση».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα