back to top
21.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

21.5 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Τ. Καρατράντος: Πιθανή η εργαλειοποίηση της τρομοκρατικής επίθεσης στη Μόσχα από το αυταρχικό καθεστώς Πούτιν

Διαβάστε επίσης

Στις προεκτάσεις της πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στο Crocus City Hall στα περίχωρα της Μόσχας κατά τη διάρκεια συναυλίας του ρωσικού ροκ συγκροτήματος Picnic, για την οποία την ευθύνη ανέλαβε μια «θυγατρική» οργάνωση του Ισλαμικού Κράτους, το ISIS-K αλλά και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει,  αναφέρθηκε ο διεθνολόγος, διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Ασφάλειας και Νέων Απειλών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τριαντάφυλλος Καρατράντος.

Μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην Μαρία Παύλου, επισήμανε ότι είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης της θηριωδίας από την πλευρά της Ρωσίας  εις βάρος της Ουκρανίας, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

«Η τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα έχει δύο αναγνώσεις, την καθεαυτή επίθεση και την πιθανή εργαλειοποίησή της από ένα αυταρχικό καθεστώς. Επομένως, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς εκλαμβάνει, παρουσιάζει και εν τέλει πώς σκοπεύει να απαντήσει  η Ρωσία.  Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις της ίδιας της οργάνωσης και τις πληροφορίες που έρχονται κυρίως από τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών που δείχνουν την  ISIS-Κ ως υπεύθυνη, η Ρωσία δείχνει προς την Ουκρανία.

Θέλει να την  βάλει στην εξίσωση και επομένως και στην απάντηση , δείχνοντας ότι οι τρομοκράτες  είχαν «επαφές» στην Ουκρανία και ότι σχεδίαζαν να διαφύγουν εκεί. Το γεγονός αυτό, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο την κατάσταση καθώς η Ρωσία  βρίσκεται ήδη σε πόλεμο με τη Ουκρανία και σε περίπτωση που θελήσει να εργαλειοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν, θα  σκληρύνει πολύ περισσότερο τη στάση της έναντι της Ουκρανίας με όλα τα πιθανά ενδεχόμενα που έχει βάλει η Ρωσία στο τραπέζι», σχολίασε ο κ. Καρατράντος.

«Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ένας συγκεντρωτικός, απολυταρχικός ηγέτης  όπως είναι ο Πούτιν. Δεν αποκλείεται να δούμε μια εκτεταμένη επίθεση στην Ουκρανία», εκτίμησε.

Κλείνοντας, σχολίασε: «Μέχρι στιγμής, την  ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση την έχει αναλάβει η ISIS-K η  οποία τα τελευταία χρόνια έχει εντείνει τη στοχοποίηση  της Ρωσίας με αναφορές στην κακοποίηση μουσουλμανικών πληθυσμών όπως για παράδειγμα στην Τσετσενία αλλά κυρίως για την εμπλοκή της στη Συρία και στο Αφγανιστάν όπου η Ρωσία αποτελεί το βασικό πόλο υποστήριξης του καθεστώτος Άσαντ. Επίσης,  ούτε οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών δείχνουν ως υπεύθυνη την  Ουκρανία. Μένει να δούμε εάν η Ρωσία θα οδηγηθεί σε ένα τελείως διαφορετικό αφήγημα  και σε μια τελείως άλλη απάντηση, στοχοποιώντας την Ουκρανία. Αν θελήσει να απαντήσει, είναι ορατός ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε κλιμάκωση ακραίας βίας, ίσως και με πιο θανατηφόρα όπλα».

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα