back to top
25.7 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

25.7 C
Athens
Παρασκευή, 30 Αυγούστου, 2024

Τουρκία – Δημοτικές εκλογές: Προηγείται η αντιπολίτευση στις τρεις μεγάλες πόλεις

Διαβάστε επίσης

Μεγάλο προβάδισμα της αντιπολίτευσης και στις τρεις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας στις σημερινές δημοτικές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο υποψήφιος της τουρκικής αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται στις εκλογές στην Κωνσταντινούπολη με 50,01%, έναντι 41,2% του αντιπάλου του, με καταμετρημένο το 41,4% των ψήφων.

Στις πρώτες του δηλώσεις ο Ιμάμογλου δήλωσε: «Εχουμε πολύ καλά αποτελέσματα, παρακολουθούμε με αγωνία, έχουμε πολύ καλή ομάδα κι ένα πολύ καλό σύστημα παρακολουθησης των αποτελεσμάτων με βάση τις επαρχίες του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινουπολης. Ωστόσο, δεν πρέπει να μιλάμε πριν να έχουμε μία ολοκληρωμένη εικόνα από τις εκλογές».

Υπενθυμίζεται ότι ο Ιμάμογλου κατάφερε στις εκλογές του 2019 να πάρει τον δήμο της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια. Για τον Ερντογάν η ανάκτηση του δήμου της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε την αναρρίχησή του στην πολιτική έγινε έκτοτε στόχος ζωής.

Στην Αγκυρα, ο νυν δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς, επίσης υποψήφιος του CHP, κήρυξε τη νίκη του  σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα, τα οποία δείχνουν ότι προηγείται του αντιπάλου του από το κυβερνών Κόμμα ΑΚ κατά σχεδόν 20%. Ο δήμαρχος της Άγκυρας χαίρει αποδοχής και στο εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Ορισμένες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μάλιστα ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ, Τουρκκούτ Αλτίνοκ, με ποσοστό έως και 60%.

Η Σμύρνη, τρίτη μεγαλούπολη της χώρας, αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των κεμαλιστών, και παραμένει εκτός δυνατοτήτων του ΑΚΡ, παρά τη φθορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λόγω εσωτερικής σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Τουντς Σογέρ και του νέου υποψηφίου του CHP, Τζεμίλ Τουγκάι, ο οποίος βρίσκεται στο 47,4% μέχρι στιγμής, έναντι 37% του αντιπάλου του.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα