back to top
21.4 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

21.4 C
Athens
Τρίτη, 1 Οκτωβρίου, 2024

Όλες οι δράσεις του Απριλίου στην Ελευσίνα

Διαβάστε επίσης

Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου, κινηματογραφικές προβολές, εικαστικές εκθέσεις από Ελευσίνιες καλλιτέχνιδες, μία έκθεση – αφιέρωμα σε δύο σπουδαίες προσωπικότητες της πόλης, συναντήσεις και πολλές ακόμη δράσεις και εκδηλώσεις έρχονται τον Απρίλιο στην Ελευσίνα.

 

Μυστήριο 97 Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου

Η 2023 Ελευσίς υποδέχεται τον Απρίλιο με το Μυστήριο 97 Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου, σε μια πρώτη πιλοτική έκδοση στο Σινέ Ελευσίς, με στόχο την παροχή δυνατότητας σε νέους/ες καλλιτέχνες/ιδες –σε αυτό που ονομάζεται «μέλλον του θεάτρου»– να βρουν τον χώρο, ένα βήμα και εφαλτήριο για δημιουργία, ανταλλαγή και δικτύωση. Η πατρίδα του Αισχύλου γίνεται στις 6 και 7 Απριλίου σημείο συνάντησης Πανεπιστημιακών Παραστατικών Τεχνών και Θεάτρου και εστία του μέλλοντος αυτής της μοναδικής ζωντανής Τέχνης. Μια γιορτή όλων των θεωρητικών και πρακτικών κατευθύνσεων των παραστατικών τεχνών, με μια κοινή, όμως, συνισταμένη: την τέχνη της σκηνοθεσίας. Σε συνεργασία με το Τμήμα Θεάτρου, Σχολή Καλών Τεχνών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Μυστήριο 199 Θάνος Τσίγκος, Βαγγέλης Τσάκος Ι Εξώφυλλο του περιοδικού “Αρχιτεκτονική” με ζωγραφικό έργο του Θάνου Τσίγκου (τχ. 27, 1961)

Μέχρι τις 8 Απριλίου θα φιλοξενηθεί στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της. Μία έκθεση-αφιέρωμα στη χλωρίδα του αρχαιολογικού χώρου της Ελευσίνας. Η εικαστικός Βιολέτα Διαμαντή-Μελετίου και η εκπαιδευτικός Ειρήνη Γιοβάνου, σπουδάστριες στο Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας IN SITU, με την καθοδήγηση και την υποστήριξη της Σοφίας Ριζοπούλου, ομότιμης καθηγήτριας Οικοφυσιολογίας Φυτών του τμήματος Βιολογίας του ΕΚΠΑ, μελετούν τη χλωρίδα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και την αποτυπώνουν στο χαρτί με σχέδιο και χρώμα. Μία εικαστική πρώτη παρουσίαση του έργου τους που συνοδεύεται από φωτογραφικό υλικό του Θανάση Μίληση.

Μυστήριο 14 Human Requiem in Eleusis I Credit: John Kouskoutis

Το τρίτο θεματικό τριήμερο της δράσης Μυστήριο 176 Μέρες Κινηματογράφου θα λάβει χώρα στο Σινέ Ελευσίς από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Μια σειρά προβολών έργων ντοκιμαντέρ που σχετίζονται με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της 2023 Ελευσίς, την πόλη, αλλά και με σύγχρονους προβληματισμούς γύρω από καίρια και διαχρονικά ζητήματα. Μια αποφασιστική χειρονομία μετά τη θερμή υποδοχή του IN SITU REALITIES – Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ελευσίνας, που επιδιώκει την οργανική και λειτουργική ενσωμάτωση του Σινέ Ελευσίς στην πολιτιστική καθημερινότητα της πόλης και της ευρύτερης ελληνικής και διεθνούς κινηματογραφικής πραγματικότητας, πάντα με μια κρυφή φιλοδοξία να μετατραπεί η Ελευσίνα σε τοπόσημο μιας ξεχωριστής κινηματογραφικής εμπειρίας.

Μυστήριο 199 Θάνος Τσίγκος, Βαγγέλης Τσάκος Ι Credit: Βαγγέλης Τσάκος

Από τις 13 έως τις 16 Απριλίου θα παρουσιαστεί στο Αναψυκτήριο το Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Γράμμα στην Ελευσίνα. Η Νικολέτα Γρανίτσα δημιουργεί με μέσο το χάρτινο αποτύπωμα των δράσεων της 2023 Ελευσίς, έναν πρωτότυπο και μοναδικό κόσμο, αποτίοντας έναν προσωπικό φόρο τιμής στην Ελευσίνα που τόσο αγαπά. Μια έκθεση από «χάρτινα λουλούδια, καράβια, δέντρα, ψάρια, πουλιά, τραγούδια, εκπλήξεις κι ανέμους. Ναι, χάρτινους ανέμους! Ποιος κανόνας το απαγόρευσε;»

Πιλοτικές Πόλεις / Pilot Cities, 09.03.2024 Σινέ Ελευσίς
2023 Ελευσίς, Τελευταία Αυτό- αξιολόγηση, Συμμετοχικός Σχεδιασμός ©Ελένη Γρηγοριάδου

Στις 14 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί στο Σινέ Ελευσίς το Μυστήριο 32 Open Eleusis – ένα ντοκιμαντέρ, πολλές ιστορίες. Η ομάδα του Open Εleusis παρουσιάζει τα αποτελέσματα της δουλειάς της στην Ελευσίνα τον τελευταίο χρόνο: η ιστορική, καλλιτεχνική και εθνογραφική έρευνα συνομιλούν και συστήνονται στο ευρύ κοινό μέσα από μία ιστοσελίδα, ένα ντοκιμαντέρ και τις ταινίες μικρού μήκους docu-animation που έγιναν από μαθητές Δημοτικού. Σε συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες (ΚΕΑΕ). Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης-Next Generation EU.

Μυστήριο 97 Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου

Συνεχίζοντας τα αφιερωματικά έργα για το έργο και τη ζωή σημαντικών καλλιτεχνών και σπουδαίων προσωπικοτήτων της πόλης και της ευρύτερης γεωγραφικής ζώνης, στις 17 Απριλίου στο Παλαιό Δημαρχείο εγκαινιάζεται μία έκθεση-αφιέρωμα στο έργο και τη ζωή του ζωγράφου Θάνου Τσίγκου και του φωτογράφου Βαγγέλη Τσάκου, με τίτλο Μυστήριο 199 Θάνος Τσίγκος, Βαγγέλης Τσάκος. Στην έκθεση, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Μαΐου, παρουσιάζονται πρωτότυπα έργα, αρχειακό υλικό και πολλαπλά ντοκουμέντα από δύο συναρπαστικές καλλιτεχνικές βιογραφίες με πλούσιο έργο και παρακαταθήκη. Την έκθεση πλαισιώνουν στις 17 και 21 Απριλίου δύο δημόσιες συζητήσεις.

Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας Ι Credit: John Kouskoutis

Στις 22 Απριλίου στο Σινέ Ελευσίς θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Εργαστηρίου Αυτοαξιολόγησης, που έλαβε χώρα στις 9 Μαρτίου στο πλαίσιο του διεθνούς προγράμματος συμμετοχικού σχεδιασμού Πιλοτικές Πόλεις. Η συμμετοχική διαδικασία της αυτοαξιολόγησης ανέδειξε τις καλές πρακτικές της Ελευσίνας και τις προοπτικές τους, αποκάλυψε και ονόμασε τις ανάγκες, φανέρωσε τη δυναμική των τοπικών ομάδων και θεμελίωσε την αξία της πρόσβασης των πολιτών στον συμμετοχικό σχεδιασμό της πόλης. Μια πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού οργανισμού Culture Action Europe σε συνεργασία με την Επιτροπή Πολιτισμού του διεθνούς οργανισμού UCLG-United Cities and Local Governments.

Σινέ Ελευσίς Ι Credit: Pinelopi Gerasimou

Λίγες μέρες αργότερα, στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα, καθώς και έκθεση, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 189 Μύθοι και θρύλοι της Ελευσίνας στο Σινέ Ελευσίς. Ο Αθανάσιος Κατσαράς, αγγειοπλάστης – αγγειογράφος (Εργαστήριο κεραμικής AMASIS), θα παρουσιάσει την έρευνα του για την κατασκευαστική προσέγγιση τριών αμφορέων της Ελευσίνας με εφαρμογή των αρχαίων τεχνικών παραγωγής και χρήση χωμάτων για τα επιχρίσματα από την Ελευσίνα και την ευρύτερη περιοχή. Mε την υποστήριξη του Ιδρύματος Κανελλόπουλος.

 


Μυστήριο 197 Χάρτινος Κόσμος – Γράμμα στην Ελευσίνα

Ο ιστορικός κινηματογράφος Σινέ Ελευσίς θα φιλοξενήσει και την τελευταία δράση του μήνα, στις 27 Απριλίου, το Μυστήριο 14 Human Requiem in Eleusis. Η ταινία καταγράφει τη site specific παράσταση σε σκηνοθεσία του Jochen Sandig και χορογραφία της Sasha Waltz, με τη συμμετοχή της 60μελούς Χορωδίας της Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin), που σχεδιάστηκε για τον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023. Το αρχαίο ιερό της Ελευσίνας έγινε ένας ανοιχτός κοινόχρηστος χώρος συλλογικής κάθαρσης, όπου κείμενο και σώμα, χώρος και ήχος, συγχωνεύτηκαν σε ένα ενιαίο ανεπανάληπτο έργο τέχνης.

Μυστήριο 178 Μαζεύοντας λουλούδια με τις φιλενάδες της

Το πρόγραμμα του Απριλίου επιγραμματικά:

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 178 ΜΑΖΕΥΟΝΤΑΣ ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΙΛΕΝΑΔΕΣ ΤΗΣ Ι 29 ΜΑΡ – 8 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 97 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ Ι Α΄ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ Ι 6 – 7 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 176 ΜΕΡΕΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Ι 12 – 14 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 197 ΧΑΡΤΙΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ – ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΙΝΑ Ι 13 -16 ΑΠΡ
ΑΝΑΨΥΚΤΗΡΙΟ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 32 OPEN ELEUSIS – ΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ, ΠΟΛΛΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ – ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Ι 14 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 199 ΘΑΝΟΣ ΤΣΙΓΚΟΣ, ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΣΑΚΟΣ Ι 17 ΑΠΡ – 19 ΜΑ
ΠΑΛΑΙΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ Ι ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΥΤΟΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ι 22 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 189 ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΥΛΟΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ Ι 26 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

ΜΥΣΤΗΡΙΟ 14 HUMAN REQUIEM IN ELEUSIS I 27 ΑΠΡ
ΣΙΝΕ ΕΛΕΥΣΙΣ

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα στο 2023eleusis.eu

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα