back to top
28.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

28.7 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Σε ευρωπαϊκό hub φαρμάκου μετεξελίσσεται η Τρίπολη με επενδύσεις, έρευνα και καινοτομία

Διαβάστε επίσης

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, με τις επενδύσεις για την περίοδο 2020-2026, να περιλαμβάνουν 10 νέα εργοστάσια, 22 νέες μονάδες παραγωγής, 14 νέες ερευνητικές δομές και 1.000 θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης, όπως επισημάνθηκε σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, υπό τον τίτλο «Επενδύσεις, Έρευνα και Καινοτομία», η οποία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (30/3) στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Τρίπολης

Ειδικότερα, σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλες ελληνικές επενδύσεις, της DEMO και της WIN MEDICA του Ομίλου ELPEN, δημιουργώντας περαιτέρω προοπτικές για την ανάπτυξη του νομού Αρκαδίας, με νέα, σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Την ίδια ώρα, η φαρμακευτική εταιρεία FARAN, σχεδιάζει να επενδύσει σε μια νέα σύγχρονη ερευνητική και παραγωγική μονάδα ενέσιμων φαρμακευτικών προϊόντων και μελλοντικά και βιοτεχνολογικών φαρμάκων.

Η μονάδα, συνολικής έκτασης 12.000 τ.μ., σχεδιάζεται με τα υψηλότερα πρότυπα, με στόχο να πιστοποιηθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και να διαθέτει τα προϊόντα της στην διεθνή αγορά.

Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας καθως σήμερα, η ΕΕ, στηρίζεται στην εισαγωγή πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία.

«Mε την ολοκλήρωση των επενδύσεων αυτών αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα», ανέφερε ο Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της ΠΕΦ, και Συνδιευθύνων Σύμβουλος του ομίλου ELPEN, σημειώνοντας ότι σε 5 χρόνια θα είναι δυνατή η κάλυψη του 75% των αναγκών των Ελλήνων ασθενών με ελληνικά γενόσημα.

 

Επενδύσεις πάνω από 1,2 δισ.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι με τις επενδύσεις των ελληνικών φαρμακευτικών, που από το 2019 ξεπερνούν το 1,2 δισ. ευρώ, η χώρα μας συγκαταλέγεται ήδη μεταξύ των 5 μεγάλων παραγωγών της Ευρώπης σε φάρμακα, με προοπτικές να γίνει «ο παραγωγός της Ευρώπης», με το 10% του ευρωπαϊκού παραγωγικού ιστού, να βρίσκεται στην Ελλάδα.

«Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων, θα αντιμετωπίσουμε τις ελλείψεις σε πολλά βασικά φάρμακα. Δίνουμε ελπίδα και προοπτική σε πολλούς νέους. Αποδεικνύουμε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι το κέντρο παραγωγής φαρμάκων για όλη την Ευρώπη“, είπε στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, παρουσιάζοντας τις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς και ενότητες που ανέδειξαν τη δυναμική των επενδύσεων αυτών στην παραγωγή φαρμάκων και στην έρευνα και καινοτομία.

Αναφερόμενος στη δεκαετή οικονομική κρίση και την απόφαση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας από το 2018 – 2019 να γίνουν επενδύσεις, μέσω ΣΔΙΤ στο φάρμακο, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε: «Είμαι περήφανος πέντε χρόνια μετά, που είμαι στην Τρίπολη, διότι δείχνουνε στην πράξη ότι, παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, κάναμε πράξη αυτό που συμφωνήσαμε τότε. Η Τρίπολη, με τις επενδύσεις τριών φαρμακοβιομηχανιών, μπορεί να γίνει ένα hub φαρμάκου. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία άντεξε, παρά το μικρό μερίδιο αγοράς και τις χαμηλές τιμές στα φάρμακα. Έχουμε ένα πολύ μεγάλο αποτύπωμα, καθώς το 10% του παραγωγικού ιστού της Ευρώπης, βρίσκεται στην Ελλάδα».

«Τα προϊόντα μας είναι διεθνώς ανταγωνιστικά και δίνουμε προοπτική σε νέους και νέες να εργαστούν στον τόπο τους. Οι επενδύσεις μας θα δημιουργήσουν χίλιες θέσεις εργασίας σε μία πενταετία. Αρκετοί εργαζόμενοί μας, επίσης, θα μετοικήσουν στην Τρίπολη και θα επενδύσουμε στην έρευνα σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια», συμπλήρωσε.

Ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών

Το επενδυτικό πλάνο της DEMO για την περίοδο 2021-2025 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, 2 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων και 3 παραγωγικές μονάδες τελικών φαρμάκων χημικής προέλευσης στην Τρίπολη. Με την ολοκλήρωση της επένδυσης, η DEMO θα διαθέτει μία από τις τρεις μεγαλύτερες μονάδες παραγωγής πενικιλινούχων και ογκολογικών φαρμάκων της Ευρώπης. Η εταιρεία εκτιμά ότι με τα προϊόντα που θα παράγονται εκεί, θα μπορεί να καλύπτει το 34% των αναγκών της ΕΕ σε πενικιλινούχα και το 35% σε ογκολογικά φάρμακα. Με την επένδυση αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Αρκαδίας, σε βάθος δεκαετίας.

Ταυτόχρονα, με την ανάπτυξη και παραγωγή πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, η Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, όπου για πρώτη φορά θα παραχθούν, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αποκτήσει σταδιακά επάρκεια και αυτονομία από τρίτες χώρες στο νευραλγικό τομέα της υγείας. Επισημαίνεται ότι σήμερα, η ΕΕ, στηρίζεται στην εισαγωγή πρώτων υλών από Κίνα και Ινδία.

Από πλευράς του, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος παρουσιάζοντας στοιχεία για τη συνεισφορά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στην έρευνα και στην καινοτομία σημείωσε πως «Μέσα απ’ την καινοτομία προάγονται νέες θεραπευτικές λύσεις. Η εξάπλωση, όμως, των λύσεων αυτών, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικά σε χώρες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν φάρμακα, που ολοένα και ακριβαίνουν, έρχεται μέσα από τη βιομηχανία γενοσήμων, η οποία δεν εξασφαλίζει απλώς προσιτό φάρμακο σε μεγάλο μέρος του κόσμου μετά τη λήξη του καθεστώτος προστασίας, αλλά μέσα από ενέργειες, οριακής καινοτομίας, βελτιώνει το αρχικό προϊόν, ώστε να δημιουργήσει ευκολία στη χρήση και αύξηση της συμμόρφωσης του ασθενή».

«Δεν μπορεί αν υπάρξει καινοτομία χωρίς την έμμεση βοήθεια της βιομηχανίας γενοσήμων. Ζούμε τον δυτικό κόσμο, και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε πόσο σημαντικό για την υγεία μας είναι αυτό. Τα φάρμακα για τα οποία διαβάζετε κάθε μέρα, τα καινοτόμα φάρμακα, δεν κυκλοφορούν στα περισσότερα κράτη, γιατί είναι πολύ ακριβά. Η φαρμακοβιομηχανία γενοσήμων παγκοσμίως έρχεται να αντιμετωπίσει τη ανάγκη αυτή. Άρα, το παιδί που βρίσκεται στη Νιγηρία, θεραπεύεται από τις βιομηχανίες γενοσήμων, που δίνουν λύση στο πρόβλημα του ασθενή. Εμείς στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ειδική θέση στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας γενοσήμων» όπως σημείωσε ο κ. Δέμος.

Οικοδόμηση ισχυρής ελληνικής οικονομίας

Από την πλευρά της, η γενική διευθύντρια της ΠΕΦ, κα Φαίη Κοσμοπούλου, ανέφερε ότι οι επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας συμβάλλουν στην κάλυψη του επενδυτικού κενού που μας χωρίζει από τις χώρες της Ευρωζώνης και ανοίγουν το δρόμο στην οικοδόμηση μιας ισχυρής ελληνικής οικονομίας που θα παράγει και δεν θα εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από τις εισαγωγές προϊόντων.

Επέκταση επενδυτικού clawback

Καταλύτη για τις επενδυτικές κινήσεις των εταιρειών αποτέλεσε το επενδυτικό clawback, που με νόμο του 2019 έδωσε τη δυνατότητα συμψηφισμού των υποχρεωτικών επιστροφών με επενδύσεις. Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εξέφρασε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκταθεί το μέτρο και μετά το 2025, καθώς -όπως τόνισε- έφερε καρπούς από την εφαρμογή του.

Παράλληλα, o Άδωνις Γεωργιάδης, σημείωσε πως, στην κατεύθυνση αυτή θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας, ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback το οποίο έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Έλενα Μπρέγιαννη

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα