back to top
30.7 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

30.7 C
Athens
Δευτέρα, 9 Σεπτεμβρίου, 2024

Τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής ερευνών ζητά η World Central Kitchen

Διαβάστε επίσης

Η αμερικανική ανθρωπιστική οργάνωση World Central Kitchen (WCK), της οποίας επτά συνεργάτες σκοτώθηκαν το βράδυ της Δευτέρας στη Λωρίδα της Γάζα σε ισραηλινά πλήγματα, ζήτησε σήμερα τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής ερευνών.

«Ζητούμε τη σύσταση μιας ανεξάρτητης επιτροπής επιφορτισμένης να ερευνήσει τις δολοφονίες των συναδέλφων μας», ανέφερε η ΜΚΟ σε ανακοίνωση. Ο ισραηλινός στρατός «δεν μπορεί να ερευνήσει με αξιόπιστο τρόπο τη δική του αποτυχία στη Γάζα», πρόσθεσε η ΜΚΟ, αφού ο στρατός αναγνώρισε σειρά «σοβαρών λαθών» σχετικά με το περιστατικό αυτό.

Σημειώνεται ότι ο στρατός του Ισραήλ απέπεμψε έναν συνταγματάρχη και έναν ταγματάρχη, ενώ επέπληξε επισήμως άλλους ανώτερους αξιωματικούς, περιλαμβανομένου του στρατηγού που είναι επικεφαλής της νότιας διοίκησης του στρατού για την επίθεση. Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, οι εν λόγω αξιωματικοί «χειρίστηκαν λανθασμένα κρίσιμες πληροφορίες και παραβίασαν τους κανόνες εμπλοκής του στρατού».

Την ίδια στιγμή η Πολωνία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Βαρσοβία ζήτησε, εν τέλει, συγγνώμη μετά την ισραηλινή επίθεση που σκότωσε Πολωνό, εργαζόμενο της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen στην Γάζα.

Νωρίτερα η Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε ότι οι επιθέσεις σε βάρος ανθρώπων που προσφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια ίσως ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου. Όπως τονίσθηκε στην ανακοίνωση: «Το διεθνές δίκαιο απαιτεί από όλες τις πλευρές να σέβονται και να προστατεύουν το προσωπικό ανθρωπιστικών οργανώσεων και να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την ελευθερία κινήσεων».

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα