back to top
26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

26.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤτΕ: Ξεπέρασαν κάθε όριο οι φοροαπαλλαγές σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις

Διαβάστε επίσης

Διακόσιες σαράντα πέντε νέες φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου θέσπισε η Κυβέρνηση επικαλούμενη την πανδημία και την ενεργειακή κρίση, ευνοώντας έτσι φορολογούμενους και επιχειρήσεις αλλά από την άλλη επιβαρύνοντας τους προϋπολογισμούς του κράτους κατά δισ. ευρώ ανά έτος καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από το 2019 έως το 2023 το συνολικό κόστος τους από 8,96 δισ. ευρώ αυξήθηκε στα 15,55 δισ.ευρώ.

Την επισήμανση αυτή διατυπώνει στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία η ΤτΕ συστήνοντας,για μια ακόμη φορά, στην Κυβέρνηση, μέσω του διοικητή της Γιάννη Στουρνάρα, επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών που συνολικά φτάνουν τις 1.047 οι οποίες ισοδυναμούν με απώλειες που φτάνουν το 28% επί των συνολικών φορολογικών ετήσιων εσόδων του Κράτους .

Στην ίδια η ΤτΕ ζητεί και αλλαγή των κριτηρίων (εισοδηματικών,περιουσίας κλπ) μέσω των οποίων διοχετεύονται σε ωφελούμενους κοινωνικά επιδόματα συνολικού ετήσιου ύψους 4 δισ.ευρώ. Στόχος της επανεξέτασης των κριτηρίων, όπως ανέφερε, είναι τα κοινωνικά επιδόματα να χορηγούνται σε όσους πραγματικά τα έχουν ανάγκη και όχι σε όσους τα λαμβάνουν φοροδιαφεύγοντες και εμφανίζοντας χαμηλά εισοδήματα στην εφορία.

Ειδικότερα οι φοροαπαλλαγές και εκπτώσεις φόρου κατανέμονται ως εξής:

1) Στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων υπάρχουν 239 απαλλαγές και εκπτώσεις που κοστίζουν 5,396 δισ. ευρώ με το μεγαλύτερο ποσό ύψους 3,85 δισ. ευρώ να προέρχεται από το αφορολόγητο όριο για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες.

2)Στο φόρο εισοδήματος επιχειρήσεων εφαρμόζονται 206 απαλλαγές και εκπτώσεις ύψους 1,8 δισ.ευρώ με ωφελούμενες 48.248 επιχειρήσεις

3)Στη φορολογία κεφαλαίου(ακίνητα) καταγράφονται 87 εκπτώσεις και απαλλαγές που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, τον Ειδικό Φόρο Ακινήτων, τις μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές και είναι συνολικού ύψους 5,514 δισ. ευρώ.

Εκτός της επανεξέτασης και του περιορισμού του αριθμού των φοροαπαλλαγών ,αλλά και των κοινωνικών επιδομάτων στους πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά στην έκθεσή της η ΤτΕ συστήνει τη χορήγηση επιπλέον κινήτρων για την χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή και παράλληλα να μειωθούν η να επιδοτηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές για τις επιχειρήσεις ώστε να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος γεγονός που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα τους και από την άλλη θα αυξήσει τις καθαρές αποδοχές των εργαζομένων.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα