back to top
27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

27.5 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Ισπανία και Ιρλανδία συζητούν σήμερα την από κοινού αναγνώριση «κράτους της Παλαιστίνης»

Διαβάστε επίσης

Ο νέος Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις υποδέχεται σήμερα στο Δουβλίνο τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ προκειμένου να συζητήσουν ένα κοινό σχέδιο για την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως εθνικού κράτους αλλά και τις ενέργειες τους προκειμένου να πεισθεί η ΕΕ και να αξιολογήσει την ισραηλινή στάση απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα ως προϋπόθεση για τις διμερείς οικονομικές συμφωνίες και εμπορικές συναλλαγές.

Ο Σάντσεθ είναι ο πρώτος ξένος πρωθυπουργός που θα συναντήσει ο Χάρις μετά την ανάληψη των καθηκόντων του πρωθυπουργού. Θα είναι η δεύτερη φορά αυτή την εβδομάδα που οι ηγέτες θα έχουν διμερείς συνομιλίες.

Οι δύο τους συναντήθηκαν εχθές στη Βαρσοβία στη σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ και εκεί ο Σαιμον Χάρις δήλωσε ότι η Ιρλανδία θα προχωρήσει στην αναγνώριση της Παλαιστίνης με μια ομάδα κρατών μελών, αν και δεν ήταν σαφές πόσες θα είναι αυτές.

Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιρλανδία ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει κατά πόσον το Ισραήλ συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις του όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ-Ισραήλ.

Κατά τους μήνες που ακολούθησαν τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου και την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν αναδειχθεί ως τα πιο φιλοπαλαιστινιακά κράτη μέλη της ΕΕ.

«Εκτιμώ ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να χρησιμοποιήσει όλους τους μοχλούς που έχει στη διάθεσή της [για να προστατεύσει τον παλαιστινιακό λαό]», δήλωσε ο Χάρις στη Βαρσοβία.

Τα σχόλιά του ήρθαν έπειτα από έντονες επικρίσεις που δέχθηκε από το Ισραήλ επειδή δεν αναφέρθηκε στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς στη Γάζα κατά την πρώτη του ομιλία στο ιρλανδικό Κοινοβούλιο.

Ο Χάρις –ο οποίος ορκίστηκε την Τρίτη– έκανε λόγο για «ασυγχώρητες τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου», καθώς και για «δυσανάλογη αντίδραση της ισραηλινής κυβέρνησης».

Ομως το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη, τον επέκρινε επειδή παρέλειψε να αναφερθεί στους ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.

Πηγή: The Guardian 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα