back to top
27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Δελτίο ειδήσεων στις 07:00

Διαβάστε επίσης

Παγκόσμιος συναγερμός μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ με περισσότερα από 200 drones και πυραύλους, ως απάντηση στον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.

«Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ»,ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, η «συντριπτική πλειονότητα» των οποίων αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, όπως είπε. Διευκρίνισε πως μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές».

Για ενέργεια που εντάσσεται στο δικαίωμα της νόμιμης άμυνας για τον βομβαρδισμό στο προξενείο Δαμασκού κάνει λόγο στην επίσημη δήλωσή της η μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ, τονίζοντας ότι η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί.

Οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν νωρίτερα τον συναγερμό κάτι που σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίον καταφυγίων.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συνομίλησε τη νύχτα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατόπιν έκτακτης συνεδρίασης της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ. Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε πως οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις είχαν συμβολή στην κατάρριψη «σχεδόν όλων» των drones και των πυραύλων που εξαπολύθηκαν, προσθέτοντας πως επαναβεβαίωσε την «ακλόνητη» υποστήριξη των ΗΠΑ στον ισραηλινό πρωθυπουργό κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης. Πρόσθεσε πως θα συγκαλέσει σήμερα σύνοδο των ηγετών της G7, προκειμένου να υπάρξει «ενιαία διπλωματική αντίδραση» στην επίθεση του Ιράν.

Εντός της ημέρας εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τη στρατιωτική συμμετοχή εξάλλου και του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ, επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας. Από την πρώτη στιγμή της επίθεσης μαχητικά αεροσκάφη της RAF απογειώθηκαν από την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και από αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ.

Μαχητικά αεροσκάφη της Ιορδανίας εξάλλου κατέρριψαν δεκάδες ιρανικά drones στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Ιορδανίας, τα οποία κατευθύνονταν προς το Ισραήλ, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ιορδανία να μην προβεί σε ενέργειες υποστήριξης του Ισραήλ γιατί θα είναι «ο επόμενος στόχος», όπως δήλωσε ιρανική στρατιωτική πηγή στο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars.

Στο μεταξύ, αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν τη νύχτα και στη Δαμασκό όπως και στη Βηρυτό, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι εκρήξεις πιθανόν οφείλονταν στη «συριακή αντιαεροπορική άμυνα που ενεργοποιήθηκε εναντίον ισραηλινών drones και πυραύλων που προσπαθούσαν να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους»

Η επίθεση του Ιράν πυροδότησε την έντονη καταδίκη πολλών ηγετών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καταδικάζει έντονα την απαράδεκτη ιρανική επίθεση κατά του Ισραήλ» τόνισε μέσω X ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, βλέποντας στην ενέργεια αυτή μία «άνευ προηγουμένου κλιμάκωση και σοβαρή απειλή για την περιφερειακή ασφάλεια».

Λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επιστρέφει στην Ελλάδα και δεν θα παραστεί στην παρέλαση για τον εορτασμό της επετείου της εθνικής παλιγγενεσίας του 1821 που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη.

Νέα σεισμική δόνηση 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε δύο λεπτά μετά τις 5 το πρωί με επίκεντρο τρία χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τα Βασιλικά Ιστιαίας. Χθες το πρωί καταγράφηκε σεισμός 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην ίδια περιοχή.

Προκριματικές εκλογές σήμερα στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων για το ψηφοδέλτιο του κόμματος για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί και θα διαρκέσει ως τις 8 το βράδυ. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη, καθώς και οι φίλοι/ες του κόμματος, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν με φυσική παρουσία μπορούν να επιλέξουν υποψήφιους της Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Εκλογικό Τμήμα στο οποίο προσέρχονται. Οι εκλογείς που θα ψηφίσουν διαδικτυακά θα μπορούν να επιλέξουν να ψηφίσουν σε μια από τις 14 Περιφέρειες.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σήμερα στο κέντρο της Αθήνας λόγω της διεξαγωγής του 7ου Αγώνα με την επωνυμία Πεδίου Άρεως «Στις γειτονιές της Αθήνας». Συγκεκριμένα από τις 8 ως τις 11 το πρωί θα γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε δρόμους γύρω από το Πεδίον του Άρεως. Δείτε αναλυτικά στην ιστοσελίδα του σταθμού μας athina984.gr

Εκτός λειτουργίας θα παραμείνει και σήμερα ο σταθμός Κορυδαλλός του Μετρό λόγω εργασιών εγκατάστασης ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Και ο καιρός

Γενικά αίθριος στην Αττική. Θερμοκρασία από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα