back to top
27.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

27.6 C
Athens
Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου, 2024

Μιρέλα Πάχου:«Η μουσική έχει τη δύναμη να υπερβαίνει τα γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια»

Διαβάστε επίσης

«Μου είναι δύσκολο να απομονώσω κάποια συνεργασία, γιατί όλες ήταν για μένα πολύτιμα δώρα. Αν όμως πρέπει τη δεδομένη στιγμή (που μιλάμε) να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές, θα σταθώ στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που υπήρξε για μένα ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης αλλά και ένας από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ακόμη εκτιμάω πάρα πολύ σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ο οποίος υπήρξε και παραγωγός της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς». Μ.Π.
Από την Ελένη Σούρδη

Α)Μέρος: Το Ψυχογράφημα της Μιρέλας

Τι σας γοητεύει περισσότερο σε έναν άνθρωπο και τι σας απωθεί;
Με γοητεύει η ευγένεια, το χιούμορ, η καλλιέργεια και η σεμνότητα. Με απωθεί η αλαζονεία, η έπαρση, το ψέμα, η πονηριά και η αγένεια. Δηλαδή κάθε συμπεριφορά που προσβάλλει ή μειώνει τον συνάνθρωπο μου.
Έχετε γράψει τους στίχους και την μουσική στο υπέροχο τραγούδι σας: «Υπερήρωες».. Ποιοι είναι οι ήρωες σας σήμερα;
Οι ήρωές μου δεν σταματούν ποτέ να προχωρούν μπροστά, να δημιουργούν, να με εμπνέουν, να αγωνίζονται και να φωτίζουν τις σκοτεινές μου μέρες.
Τι λείπει σήμερα από την Μιρέλα;
Οι θάλασσες της Ρόδου και ο ελεύθερος χρόνος για να τις απολαύσω.
Ποιες είναι οι πιο σταθερές αξίες στη ζωή σας;
Είναι μεγάλη η λίστα. Ενδεικτικά και μόνο θα μιλήσω για ελευθερία, δικαιοσύνη, ειλικρίνεια και αξιοπρέπεια.
Πως αντιμετωπίζετε τα λάθη σας;
Προσπαθώ να τα αναγνωρίζω και να μαθαίνω μέσα από αυτά. Με αυτό τον τρόπο, γίνομαι καλύτερος άνθρωπος για τον εαυτό μου και τους γύρω μου.
Ποια θεωρείτε ως την μεγαλύτερη μιζέρια στην ζωή των ανθρώπων;
Δεν ξέρω αν είναι η μεγαλύτερη, πάντως είναι σίγουρα μιζέρια, το να θεωρείς ότι για ό,τι κακό συμβαίνει φταίνε πάντα και αποκλειστικά οι άλλοι.
Που βρίσκετε τις παρηγοριές σας;
Το να παίζω, να δημιουργώ ή απλά να ακούω μουσική, λειτουργεί πάντα θεραπευτικά, ακόμα και όταν όλα γύρω μου καταρρέουν. Είναι το δικό μου «παυσίλυπο», χρησιμοποιώντας και τον τίτλο του Λαυρέντη.

 

Β) Μέρος: Όταν η μουσική γίνεται μοίρασμα ιδεών και εμπειριών

Πότε καταλάβατε ότι θέλετε να παραδοθείτε στο τραγούδι, τη μουσική και στην τέχνη γενικότερα;
Η σχέση μου με τη μουσική ξεκίνησε πολύ νωρίς. Στην αρχή σαν παιχνίδι και συνεχίστηκε με μαθήματα πιάνου από πέντε χρονών. Αργότερα, όταν βρέθηκα στην Αθήνα για σπουδές, ξεκίνησα μαθήματα ακορντεόν και δειλά-δειλά, άρχισα να γράφω στίχους και μουσική. Ωστόσο, ποτέ δεν πήρα την απόφαση να ασχοληθώ επαγγελματικά με τη μουσική. Απλά συνέβη όταν βρέθηκα στη σκηνή δίπλα στον Βασίλη Καζούλη.
Ποιες είναι οι μελωδίες που σας διαμόρφωσαν;
Στα πρώτα μου ακούσματα υπήρχε ποικιλία και πολυσυλλεκτικότητα όπως: Χατζιδάκις, Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Σαββόπουλος, επίσης πολλά λαϊκά, ρεμπέτικα, δημοτικά, ελληνικό και ξένο rock. Ενώ με την έναρξη της σχολικής περιόδου, μπήκαν στη ζωή μου η disco και η pop της εποχής.
Η μουσική στην καθημερινότητα σας βρίσκεται πάντα;
Για μένα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, σε καθημερινή βάση. Είναι κάτι που απολαμβάνω ιδιαίτερα και μου δίνει μεγάλη χαρά. Χωρίς να σημαίνει ότι συνεχώς παίζω ή ακούω ή γράφω μουσική αλλά με έναν μαγικό τρόπο, είναι διαρκώς παρούσα.
Έχετε σπουδαίες συνεργασίες στο βιογραφικό σας. Υπάρχει κάποια από αυτές που ξεχωρίζετε;
Μου είναι δύσκολο να απομονώσω κάποια συνεργασία, γιατί όλες ήταν για μένα πολύτιμα δώρα. Αν όμως πρέπει τη δεδομένη στιγμή (που μιλάμε) να ξεχωρίσω κάποιες από αυτές, θα σταθώ στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, που υπήρξε για μένα ο σπουδαιότερος καλλιτέχνης, αλλά και ένας από τους πιο ξεχωριστούς ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Ακόμη εκτιμάω πάρα πολύ σαν άνθρωπο και καλλιτέχνη τον Μίλτο Πασχαλίδη. Ο οποίος υπήρξε και παραγωγός της πρώτης μου δισκογραφικής δουλειάς.
Είναι εύκολο να επιτευχθεί η ισορροπία σε έναν χώρο εκ φύσεως ανταγωνιστικό;
Θεωρώ πως ένα είδος ισορροπίας επιτυγχάνεται όταν ο ανταγωνισμός –ο υγιής εννοείται- γίνεται κίνητρο για να εξελισσόμαστε, να αποκτούμε νέες γνώσεις και δεξιότητες. Όχι απαραίτητα γιατί δεν είμαστε αρκετά καλοί, αλλά επειδή έχουμε πάντα ευκαιρίες να γίνουμε καλύτεροι.
Τι είναι η μουσική για εσάς;
Η μουσική είναι έκφραση συναισθημάτων, μοίρασμα ιδεών και εμπειριών με έναν κώδικα που υπερβαίνει γλωσσικά και πολιτισμικά εμπόδια. Είναι μία δύναμη που μας εμπνέει, μας φέρνει κοντά, μας συνδέει με τον κόσμο γύρω μας και κάποτε μας προκαλεί να τον δούμε διαφορετικά. Η μουσική πάντα είναι η αφορμή για να αισθανθούμε, να σκεφτούμε, να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας και τους άλλους.
Νομίζετε ότι τα Social media βοηθούν όλους τους καλλιτέχνες στο να αναδείξουν περισσότερο την δουλειά τους;
Τα Social media είναι σημαντικά εργαλεία για την προώθηση της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Δίνουν τη δυνατότητα σε όλους μας, όχι μόνο να γίνει γνωστό το έργο μας σε κάθε σημείο του πλανήτη, αλλά και να επικοινωνούμε με το κοινό σε προσωπικό επίπεδο, κάτι που είναι πολύ σπουδαίο. Διότι με αυτό τον τρόπο καλλιεργείται η αίσθηση της κοινότητας για τον καλλιτέχνη και τη μουσική του. Ακόμη οι αναλύσεις των Social media προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τις προτιμήσεις και τη συμπεριφορά του κοινού. Όπως σημαντικός είναι και ο ρόλος τους στο μάρκετινγκ, όσον αφορά στις συνεργασίες.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για το υπόλοιπο ’24, που θα σας απολαμβάνουμε το καλοκαίρι και τι έρχεται για μετά;
Ο τρίτος προσωπικός μου δίσκος με τίτλο «Εδώ θα μείνω» έχει κυκλοφορήσει από το Ogdoo Music Group και ανυπομονώ να τον παρουσιάσω και να τον μοιραστώ με τον κόσμο στις καλοκαιρινές συναυλίες μου στην Ελλάδα και την Κύπρο.
Κάπου εδώ η ουσιαστική συνομιλία μας θα πρέπει να λάβει τέλος. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την όμορφη συνομιλία που είχαμε μαζί σας. Αν γινόσασταν ένα τραγούδι από τον νέο σας δίσκο πιο θα ήταν; Θα θέλατε να μας το αφιερώσετε ως ένα μήνυμα για έναν καλύτερο κόσμο;
Θα γινόμουν το τραγούδι ΜΑΡΙΟΝΕΤΑ από το νέο μου δίσκο (στίχοι & μουσική: Κίτρινα Ποδήλατα) και θα σας τραγουδούσα τα επόμενα λόγια: «Χαμογέλα, αυτή η ζωή θα υπάρξει μόνο μία φορά».. Και εγώ σας ευχαριστώ πολύ.

*Όλο το φωτογραφικό υλικό είναι από το προσωπικό αρχείο της καλεσμένης μας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα