back to top
25.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

25.3 C
Athens
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου, 2024

Κ. Λάβδας: Η λύση των δύο κρατών έχει εγκαταλειφθεί στην πράξη εδώ και πολλά χρόνια

Διαβάστε επίσης

Τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις συνέπειές τους στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, υπό το φόβο να οδηγήσει σε μια ευρύτερη ανάφλεξη, σχολίασε μέσω του Αθήνα 9.84 ο Κωνσταντίνος Λάβδας, Καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Μεταξύ άλλων, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο, εκτίμησε ότι η λύση των δύο εδαφικά διακριτών κρατών, ένα για τους Ισραηλινούς και ένα για τους Παλαιστίνιους, είναι αυτή τη στιγμή πολύ μακριά.

«Δεν δέχομαι ότι στόχος του Ισραήλ είναι να εξαφανίσει τους Παλαιστινίους. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μια πολύ δύσκολη εξίσωση. Φοβάμαι ότι αυτή η σύγκρουση θα εξακολουθήσει να υφίσταται όσο πυροδοτείται και από φιλοδοξίες παραγόντων της περιοχής, όπως του Ιράν. Ένας άμεσος διακρατικός πόλεμος Ισραήλ-Ιράν είναι μεν απίθανος αυτή τη στιγμή, όμως το Ιράν θα εξακολουθήσει να υποδαυλίζει τις εντάσεις. Άρα το μέλλον στην περιοχή δεν είναι ευχάριστο», ανέφερε.

 

«Κλειδί ο αμερικανικός παράγοντας»

«Ο αμερικανικός παράγοντας αποτελεί κλειδί για την περιοχή. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το Ισραήλ το οποίο έχει ένα βαθμό στρατηγικής αυτονομίας. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ δεν είναι πολύ εύκολες διότι στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών υπάρχει ένα πολύ ισχυρό λόμπι του Ισραήλ. Επίσης, για πολιτισμικούς λόγους, ένα μεγάλο κομμάτι της αμερικανικής κοινωνίας που έχει παρουσία στα κοινά, στηρίζει ξεκάθαρα το Ισραήλ. Η λύση των δύο κρατών, αν και όχι επίσημα , έχει εγκαταλειφθεί στην πράξη εδώ και πολλά χρόνια. Σε αυτό που δίνεται έμφαση είναι η συνέχιση και η παγίωση της βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Αράβων γειτόνων».

 

«Να δώσουμε έμφαση στην αξία κάθε ανθρώπινης ζωής»

«Ορθώς η Ελλάδα στηρίζει το Ισραήλ αλλά πρέπει να δώσουμε έμφαση στην αξία κάθε ανθρώπινης ζωής και στην ανάγκη για μια κατά το δυνατόν γρήγορη μετάβαση σε μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης και εκεχειρίας. Η Ελλάδα, οφείλει να είναι και μια ήπια κανονιστική δύναμη».

«Δεν έχουν νόημα οι συναντήσεις κορυφής»

«Σε επίπεδο ελληνοτουρκικών σχέσεων, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βοηθήσουμε την Τουρκία να λειάνει τις σχέσεις της με τη Δύση με τους δικούς της όρους. Χρειαζόμαστε επαφές, όμως, οι συναντήσεις κορυφής πρέπει να γίνονται όταν υπάρχουν πράγματι εξελίξεις στην ατζέντα, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα