back to top
24.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

24.7 C
Athens
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου, 2024

K. Μητσοτάκης: Ο Έντι Ράμα δεν έρχεται στην Αθήνα ως προσκεκλημένος της κυβέρνησης

Διαβάστε επίσης

Την έναρξη λειτουργίας μέχρι τον Σεπτέμβριο panic button για τους εφήβους που «αν είναι θύματα κάποιου είδους βίας θα μπορούν αυτόματα να ειδοποιούν την Αστυνομία ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει σε πρώτο χρόνο και να αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά», προαναγγέλλει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο protothema.gr

Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος επισημαίνει ότι «υπήρξε πολύ θετική ανταπόκριση στην πλατφόρμα κατά του bullying», διαχωρίζει πάντως «τα ζητήματα που αφορούν το σχολείο από τα ζητήματα τα οποία αφορούν τη βία έξω από το σχολείο» και σημειώνει: «Συνήθως τα περιστατικά βίας είναι έξω από το σχολείο, δεν είναι μέσα στο σχολείο. Μέσα στο σχολείο προφανώς δεν είναι, θα έλεγα, πρώτη γραμμή άμυνας να μπαίνει η Αστυνομία μέσα στο σχολείο. Αλλά αυτή η δυνατότητα επικοινωνίας δοκιμάστηκε και δοκιμάστηκε και στην περίπτωση των φαινομένων κακοποίησης κατά γυναικών, 312 φορές χρησιμοποιήθηκε το panic button που έχουν πάρει οι γυναίκες μόνο τον τελευταίο μήνα».

Όπως επισημαίνει, «μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέχρι την έναρξη του σχολικού έτους, θα είμαστε έτοιμοι».

Αναφερόμενος στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει εκ νέου ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, υποστηρίζει ωστόσο ότι «η
Ελλάδα δεν είναι πρωταγωνιστής στην ακρίβεια, άσχετα αν ο πολίτης αισθάνεται ότι υπάρχει ακρίβεια, γιατί υπάρχει ακρίβεια».

Υπογραμμίζει ότι δεν πρέπει απλά να μειωθεί ο πληθωρισμός, πρέπει να αρχίσουμε να βλέπουμε και αποκλιμάκωση των τιμών, ξεκαθαρίζει ωστόσο εκ νέου ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ τονίζοντας ότι «δεν αντέχει η ελληνική οικονομία».

«Μόνο η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά την οποία εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση στοιχίζει 2,3 δισ. ευρώ. Είναι 1% του ΑΕΠ, το οποίο σημαίνει ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 2% πάει περίπατο», σημειώνει και προσθέτει: «Δεν υπάρχει περίπτωση, για όσο καιρό με εμπιστεύονται οι Έλληνες πολίτες ως πρωθυπουργό αυτής της χώρας, να θέσω εν αμφιβόλω τη δημοσιονομική σταθερότητα, έστω και αν αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μπορεί να έχουμε ένα πολιτικό κόστος. Δεν πρόκειται ποτέ να γυρίσουμε πίσω στα χρόνια της χρεοκοπίας».

Υποστηρίζει επίσης ότι «στα καύσιμα, λίγα πράγματα μπορούμε να κάνουμε». «Πρέπει να είμαστε δίκαιοι, διότι οι τιμές καθορίζονται από τις διεθνείς εξελίξεις», προσθέτει.

Με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη στην Άγκυρα και την εκτίμηση ότι μετά την απόφαση μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί, η επίσκεψη αυτή θα πρέπει να αναβληθεί, ο πρωθυπουργός υπογραμμίζει: «Δεν πρέπει να αναβληθεί η επίσκεψη, γιατί είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας. Και είναι πολύ καλύτερα να πάω ο ίδιος στον Πρόεδρο Ερντογάν, να του εκφράσω την εντονότατη δυσαρέσκειά μου για την επιλογή αυτή της τουρκικής κυβέρνησης, από το να δημιουργήσουμε μία κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η οποία θα ακυρώσει τα σημαντικά βήματα προόδου τα οποία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τον τελευταίο χρόνο».

Ερωτηθείς για την επίσκεψη που προγραμματίζει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν έρχεται ως προσκεκλημένος της ελληνικής κυβέρνησης» και «δεν είναι μία επίσκεψη, θα έλεγα, με διμερή χαρακτηριστικά».

«Έρχεται, από ό,τι αντιλαμβάνομαι, για να μιλήσει σε ομοεθνείς του. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Από εκεί και πέρα νομίζω ότι και αυτή είναι μια επιλογή που, στην παρούσα συγκυρία, ενόψει και ευρωεκλογών, μάλλον περιττή μου φαίνεται», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί, είμαστε μια δημοκρατία, δεν απαγορεύουμε το δικαίωμα της συνάθροισης το οποίο είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο». Όπως αναφέρει πάντως ο πρωθυπουργός «σίγουρα δεν είναι και κάτι το οποίο έχουμε κάποιο ιδιαίτερο λόγο να το διευκολύνουμε. Ούτε θα το απαγορεύσουμε ούτε θα το διευκολύνουμε».

Αναφερόμενος στις αιτιάσεις περί διάθεσης συγκάλυψης στην τραγωδία των Τεμπών σημειώνει ότι «με στεναχωρεί αυτό γιατί είναι παντελώς ανακριβές». «Είναι ψέμα. Καμία επιχείρηση συγκάλυψης δεν υπήρχε. Θα το ξαναπώ με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο», προσθέτει ο κ. Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς τέλος για το ενδεχόμενο δεύτερης θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά και δημοσιεύματα περί βολιδοσκόπησης σε άλλα πρόσωπα, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει ότι «δεν έχω κάνει καμία βολιδοσκόπηση, με κανέναν».

«Έχω μια πολύ καλή σχέση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θεωρώ ότι επιτελεί πολύ καλά τα καθήκοντά της και θα παραμείνω σε αυτό», σημειώνει, ενώ ερωτηθείς εάν αυτό σημαίνει ότι θα έχει και μια δεύτερη θητεία σχολιάζει: «Νομίζω ότι μπορείτε να βγάλετε τα συμπεράσματά σας από αυτό που σας είπα».

Απόστολος Χονδρόπουλος 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα