back to top
22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

22.7 C
Athens
Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου, 2024

Όλα τα βλέμματα στο Κάιρο – Επανέναρξη των συνομιλιών για εκεχειρία

Διαβάστε επίσης

Η χθεσινή ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι αποστέλλει στο Κάιρο ομάδα χαμηλόβαθμων αξιωματούχων για την διερεύνηση των προθέσεων της Χαμας σε μια εκεχειρία αναζωογόνησε την ελπίδα ότι οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή που διεξάγονται στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα δεν θα καταρρεύσουν .

Σήμερα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Κάιρο όπου εχθές το βράδυ κηρύχθηκε η επανέναρξη των  συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας , παρόντος του επικεφαλής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA) Oυίλιαμ Μπερνς.

“Όλες οι πλευρές” συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, “συμφώνησαν να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων” για μια εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, μετέδωσε το αιγυπτιακό μέσο ενημέρωσης Al-Qahera News, που πρόσκειται στις υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενο “υψηλόβαθμο αξιωματούχο”. Οι αιγυπτιακές πηγές επισημαίνουν ιδιαιτέρως την αποδοχή από τη Χαμάς πρότασης για κατάπαυση του πυρός που κατέθεσαν η Αίγυπτος και το Κατάρ.

Νωρίτερα σήμερα, η ίδια πηγή ανέφερε ότι διαμεσολαβητές από την Αίγυπτο, το Κατάρ και τις Ηνωμένες Πολιτείες διεξήγαγαν συνομιλίες στο Κάιρο με τη Χαμάς.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο στις συνομιλίες είναι η επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ στην Ράφα η κατάληψη του κύριου συνοριακού πέρασμα μεταξύ της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμού στις ανατολικές συνοικίες της πόλης που φιλοξενεί πάνω από 1,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους. Ο Οσάμα Χαμντάν προειδοποίησε εχθές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βηρυτό ότι εάν συνεχιστεί η επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα, δεν θα υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία.

Σε δηλώσεις το βράδυ της Τρίτης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε πως η πρόταση της Χαμάς για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είχε ως στόχο «να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα». Ο ίδιος διαβεβαίωσε στη συνέχεια πως «αυτό δεν συνέβη».
Όπως ανέφερε, παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις εκεχειρίας στο Κάιρο, το Ισραήλ συνεχίζει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά της Χαμάς. Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα ως ένα «πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς.

Σκληρή εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία

Μάλιστα ο Νετανιάχου, σύμφωνα με αιγυπτιακό μέσο, έδωσε εντολή στην ισραηλινή αντιπροσωπεία να «συνεχίσει να είναι άκαμπτη ως προς τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες για την απελευθέρωση των ομήρων», καθώς και για τις εγγυήσεις αναφορικά «με την ασφάλεια του Ισραήλ».
Ηγετικό στέλεχος της Χαμάς δήλωσε ότι οι συνομιλίες αυτές «θα μπορούσαν να είναι η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψουν ζωντανοί οι Ισραηλινοί αιχμάλωτοι».

Αθηνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα