back to top
23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

ΤΕΚΑ: Ξεκινά η επένδυση των εισφορών για επικουρική σύνταξη από το Ταμείο – Επιλογές και κίνδυνοι

Διαβάστε επίσης

Το “πράσινο φως” για την αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του επικουρικού ταμείου κεφαλαιοποιητικής ασφάλισης (ΤΕΚΑ), αναμένεται να δώσει εντός των επομένων ημερών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, με νομοθετική ρύθμιση που θα προωθήσει προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασιας, στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί τουλάχιστον 350.000 ασφαλισμένοι και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά περιορισμένα, καθώς δεν υπερβαίνουν τα 140 εκ.ευρώ.

Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το βασικό χαρτοφυλάκιο (default) για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και θα ακολουθήσει νομοθετική ρύθμιση για την μεταφορά των κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος ώστε να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ.
Σε δεύτερο χρόνο, θα δοθεί η δυνατότητα στους ασφαλισμένους να διαμορφώνουν τον ατομικό “συνταξιοδοτικό κουμπαρά” τους με την διαμόρφωση χαρτοφυλακίων υψηλότερου ρίσκου και μεγαλύτερων αποδόσεων.

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις στο μητρώο του Ταμείου, να ανέλθουν σε λίγα χρόνια στις 400.000 ενώ το επενδυτικό κεφάλαιο στο ανώτατο επίπεδο, θα μπορεί να φτάσει έως τα 36 δισ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση το ΤΕΚΑ δεσμεύεται ότι οι ασφαλισμένοι του, στη λήξη του εργασιακού τους βίου θα λάβουν το 100% της επένδυσής τους, εγγυημένα, συν την όποια απόδοση θα έχει προκύψει έως τότε.

Υπενθυμίζεται ότι υποχρεωτική ένταξη στον Φορέα, έχουν μόνο οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από το 2022 και μετά. Προαιρετικά όμως, μπορούν επίσης να ενταχθούν σε αυτό, όλοι όσοι εργάζονται και είναι ηλικίας από 20 έως 36 ετών (έτος γέννησης 1987 – 2004).

Οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης των ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ, 3% από τον εργοδότη και 3% από τον ασφαλισμένο, τευθύνονται στο ΤΕΚΑ αντί του ΕΦΚΑ.
Ο εργαζόμενος θα μπορεί είτε να διαλέγει είτε όλες του οι εισφορές του να τοποθετηθούν σε ένα από τα τρία funds του ΤΕΚΑ – ένα πιο χαμηλού ρίσκου, ένα ισορροπημένο, ένα με μεγαλύτερο ρίσκο – είτε να τοποθετεί συγκεκριμένα ποσοστά στο κάθε ένα από αυτά, π.χ. 30% στο υψηλού ρίσκου και 70% στο ισορροπημένο.

Και τα τρία αυτά funds, θα έχουν το λεγόμενο προφίλ κύκλου ζωής, δηλαδή όσο κάποιος είναι νεότερος οι εισφορές του θα επενδύονται σε περιουσιακά στοιχεία τα οποία έχουν μεγαλύτερο ρίσκο, αλλά και μεγαλύτερες αποδόσεις. Όσο πλησιάζει κάποιος προς τη σύνταξη θα γίνεται μια ανατοποθέτηση για παράδειγμα σε ομόλογα χαμηλού ρίσκου.

Διπλός κίνδυνος και μέτρα

Ο επενδυτικός σχεδιασμός του ταμείου, έχει λάβει υπόψη δύο παράγοντες κινδύνου:

Ο πρώτος αφορά σε περιπτώσεις κοντά στη λήξη του εργασιακού βίου, όπου λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγάλες αρνητικές αποδόσεις στις επενδύσεις. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος, έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε τα κεφάλαια που επενδύονται, λίγο πριν από τη συνταξιοδότηση, να μεταφέρονται σε ομόλογα «χαμηλού επενδυτικού κινδύνου» και έτσι να αποφεύγεται η απώλεια εσόδων.

Ο δεύτερος αφορά στην καταβολή εφάπαξ κατά την συνταξιοδότηση του δικαιούχου.. Αυτό το μοντέλο αποφεύχθηκε με τη δέσμευση ότι οι ασφαλισμένοι θα λαμβάνουν εφόρου ζωής επικουρική σύνταξη, που θα προκύπτει ως αποτέλεσμα της επένδυσης των κεφάλαιων τους.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα