back to top
27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

27.4 C
Athens
Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024

Β. Μεϊμαράκης: Η Ευρώπη έχει μπει στην καθημερινότητά μας

Διαβάστε επίσης

Για την κρισιμότητα των Ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και τα θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας τα οποία -όπως τόνισε- επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών των κρατών μελών της  Ευρώπης, μίλησε στον Αθήνα 9,84 και στους Γιώργο Κατσίγιαννη και Απόστολο Χονδρόπουλο, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Εξήγησε ότι «το 70% και πλέον των νόμων που ψηφίζονται από τα εθνικά κοινοβούλια είναι νόμοι, οδηγίες, κανονισμοί και ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου» και κάλεσε τους πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία επιλέγοντας κόμματα που παράγουν ευρωπαϊκές πολιτικές.

«Η Ευρώπη έχει μπει στην καθημερινότητά μας. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν είναι ένα αόριστο γνωμοδοτικό όργανο, είναι συννομοθέτης. Αν το Ευρωκοινοβούλιο δεν ψηφίσει, το οποιοδήποτε θέμα δεν πάει στην Σύνοδο Κορυφής», τόνισε.

«Στις 9 Ιουνίου, ψηφίζουμε για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και για τη χώρα μας. Δεν θα πρέπει να θολώσει και να παραμορφωθεί το μήνυμα του κυρίαρχου λαού τον Ιούνιο του 2023», πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής πολιτικής την επόμενη πενταετία τίθεται η πράσινη ανάπτυξη.

Για την αποχή

«Στις Ευρωεκλογές υπήρχε πάντα αποχή. Όσοι τώρα δήθεν στεναχωριούνται, είναι εκείνοι που άλλαξαν το νόμο που είχε φέρει η ΝΔ σύμφωνα με τον οποίο οι αυτοδιοικητικές εκλογές γίνονται κάθε 5 χρόνια μαζί με τις Ευρωεκλογές ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή. Οι ευρωπαίοι πολίτες πρέπει να καταλάβουν τις αρμοδιότητες που έχει το Ευρωκοινοβούλιο και οι οποίες  αφορούν το μέλλον τους».

 

Για την πράσινη ανάπτυξη

« Το 2020, ψηφίσαμε κάποιους νόμους για την πράσινη ανάπτυξη με μεγάλη πλειοψηφία. Ως Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το 2022, ζητήσαμε αναστολή πολλών διατάξεων τόσο στην ενέργεια  όσο και στον πρωτογενή τομέα. Οι Πράσινοι, οι Σοσιαλιστές και οι Φιλελεύθεροι δημιούργησαν πλειοψηφία και δεν επέτρεψαν να γίνει αυτό. Τελικά, η αναστολή των επίμαχων διατάξεων ψηφίστηκε εν μέρει τον περασμένο Ιανουάριο αφού προηγουμένως τα τρακτέρ έπνιξαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».

 

Αυτονομία και  αυτάρκεια ευρωπαϊκών τροφίμων

«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, είναι το μοναδικό που έχει θέσει ως κυρίαρχο στόχο την αυτονομία και την αυτάρκεια ευρωπαϊκών τροφίμων σε προσιτή τιμή και καλή ποιότητα.  Αλίμονο, αν δεν εξασφαλίσουμε τα τρόφιμα στους Ευρωπαίους πολίτες, τότε τι κάνουμε; Θέλουμε την αγροτική παραγωγή. Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε με άλλη ταχύτητα και διαφορετικά βήματα σε πολλούς τομείς όπως η κτηνοτροφία, η αλιεία, η μελισσοκομία, η ναυτιλία, η βιομηχανία».

Αμυντικός βραχίονας

«Το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει η συζήτηση για την Κοινή Αγροτική Πολιτική που θα ψηφιστεί το 2027 ενώ λήγει και το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης. Το ερώτημα είναι εάν θα υπάρξει δεύτερο ,  κάτι το οποίο επιδιώκει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Επίσης, το μεταναστευτικό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα, ο αμυντικός βραχίονας για τον οποίο όλοι συζητάμε ότι πρέπει να έχει η Ευρώπη. Λόγω των πολέμων, το προσφυγικό το οποίο ως ζήτημα απασχολούσε κυρίως τις χώρες υποδοχής, έγινε περισσότερο ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Απαιτείται ευρωπαϊκή λύση. Μας απασχολεί αν θα υπάρχει ευρωομόλογο για να καλύψει τις σχετικές δαπάνες».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα