back to top
31.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

31.5 C
Athens
Παρασκευή, 23 Αυγούστου, 2024

Τ. Βασιλείου: ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ καταγράφουν μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους, ερωτηματικό η δεύτερη θέση

Διαβάστε επίσης

Μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών στη χώρα μας για τις Ευρωεκλογές καθώς και αξιοσημείωτες μεταβολές της εκλογικής επιρροής των κομμάτων στον δρόμο προς τις Ευρωεκλογές, διαπιστώνει ο Εμπορικός Διευθυντής, Υπεύθυνος Στρατηγικής, Ανάπτυξης & Επικοινωνίας της εταιρείας Ερευνών Prorata Τάσος Βασιλείου, ο οποίος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, «χτύπησε» καμπανάκι για την αποχή εκτιμώντας ότι ενδέχεται να αγγίξει ή ακόμα και να ξεπεράσει τα υψηλότατα ποσοστά των Εθνικών Εκλογών του περασμένου Ιουνίου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ένας στους τρεις πολίτες δηλώνει παγερά αδιάφορος απέναντι στην επικείμενη εκλογική διαδικασία, δεν γνωρίζει τους υποψηφίους και σε κάποιες περιπτώσεις ούτε και το σύνολο των κομμάτων που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλείου, τα μέχρι στιγμής στοιχεία, επιβεβαιώνουν ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί βάσει της εσωτερικής ατζέντας καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, αξιολογούν ως υψίστης σημασίας, ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και κυρίως με την ακρίβεια την οποία και αξιολογούν ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά.

«Ο κυρίαρχος λόγος για τον οποίο επιλέγουν να ψηφίσουν οι πολίτες είναι η αποδοκιμασία απέναντι στην κυβέρνηση ή απέναντι σε κάποιο άλλο κόμμα και όχι η επιδοκιμασία για κάτι θετικό», επισήμανε, επιχειρώντας να ερμηνεύσει την εκλογική συμπεριφορά.

 

«ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ καταγράφουν μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους»

«Κόμματα που διαθέτουν οργανωμένες δομές και τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν πιο εύκολα τους ψηφοφόρους τους καθώς και τα πιο μικρά κόμματα, ευνοούνται από τη χαμηλή συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές. Αυτή τη στιγμή, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ, εμφανίζονται να καταγράφουν μεγάλη συσπείρωση των ψηφοφόρων τους που αγγίζει το 80% και πιθανότατα θα συγκεντρώσουν λίγο πιο αυξημένα ποσοστά, συγκριτικά τις εθνικές εκλογές του 2023. Από την άλλη, η ΝΔ διαθέτει τη μεγαλύτερη δεξαμενή ψηφοφόρων , με αρκετούς εξ αυτών να μην έχουν μεγάλη κομματική εξάρτηση, επομένως είναι αναμενόμενη μια αποσυσπείρωση».

«Ερωτηματικό προς τα που θα κινηθούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ»

«Το ζητούμενο είναι πώς θα επιλέξουν να κινηθούν οι απογοητευμένοι ψηφοφόροι της ΝΔ. ‘Ηδη, παρατηρούμε μια μετακίνηση ψηφοφόρων προς τα δεξιά της. Μέχρι πρότινος, υπήρχε μια πολύ μεγάλη ροή προς το κόμμα του κ. Βελόπουλου η οποία ωστόσο, ανακόπηκε ως ένα βαθμό λόγω της στοχευμένης στρατηγικής του κυβερνώντος κόμματος, υποψηφιοτήτων όπως του κ. Μπελέρη που έχουν ένα πέρασμα στα δεξιότερα ακροατήρια αλλά και των επισκέψεων στελεχών της ΝΔ στη Β. Ελλάδα όπου κι εκεί εμφανιζόταν να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα».

«Θολό το τοπίο ως προς τη δεύτερη θέση»

«Η εκλογική επιρροή της ΝΔ που παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση, ανιχνεύεται σε ποσοστά μεταξύ 33-34% και βάσει της συνθήκης της χαμηλότερης συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, μπορεί να ανέβει και στο 36%. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι για την ώρα βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο και το ΠΑΣΟΚ τρίτο, το τοπίο ως προς τη μάχη για τη δεύτερη θέση, δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει. Το βέβαιο είναι ότι η δεύτερη θέση, θα δώσει ένα ποσοστό της τάξης του 15-16%. Πάντως, δεδομένης της αυξημένης συσπείρωσης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και σε συνδυασμό με τη χαμηλή συμμετοχή αλλά και λόγω του ότι μπορεί να επικοινωνήσει πιο εύκολα με τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της ΝΔ, ίσως και να το δούμε να καταλαμβάνει την δεύτερη θέση.

Επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μια ροή ψηφοφόρων που δεν είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της Αριστεράς αλλά ψηφοφόροι Κασσελάκη .Επομένως, παραμένει ερωτηματικό εάν θα προσέλθουν στην κάλπη και αν τελικά το πράξουν, πόσο εύκολα θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ».

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα