back to top
25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

25.2 C
Athens
Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Χριστοφιλοπούλου: Η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, την άμυνα και τα σύνορά της

Διαβάστε επίσης

Την άποψη πως η Νέα Δημοκρατία είναι κυρίαρχη στο χώρο του Κέντρου εξέφρασε η υποψήφια Ευρωβουλευτής με το κυβερνών κόμμα Εύη Χριστοφιλοπούλου, στον Aθήνα 984, σημειώνοντας ακόμα πως με την ηγεσία Μητσοτάκη η διεύρυνση θα ενδυναμωθεί ενόψει ευρωεκλογών, τις οποίες χαρακτήρισε εθνική κάλπη.

Ανέφερε ότι το ευρωομόλογο για τις αμυντικές δαπάνες είναι κρίσιμο για την ενίσχυση του ευρωπαϊκού άξονα πολιτικής – διεθνών σχέσεων απέναντι  στο ενδεχόμενο αλλαγών στις ΗΠΑ και κάλεσε την Ευρώπη να αντιληφθεί ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, την άμυνα και τα σύνορά της. Τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός νέου Ταμείου Ανάκαμψης, έθεσε το δίλημμα αν το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα κινηθεί στις ράγες μιας ακραίας ιδεολογικοπολιτικής κατεύθυνσης ή θα επικρατήσουν φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και πρότεινε στους πολίτες να συστρατευθούν στο πλευρό της, στον αγώνα για εμβάθυνση της  ολοκλήρωσης στην ΕΕ.

Αναλυτικά σημεία από τη συνέντευξη της κυρίας Χριστοφιλοπούλου  στους Αθηνά Κορλίρα και Γιάννη Παπαγεωργίου.

*Διαχρονικά καθοριστική η Κεντρώα παράμετρος – Κυριαρχία της ΝΔ τα τελευταία χρόνια στον εκσυγχρονιστικό χώρο.

«Διαχρονικά καθοριστικό το Κέντρο,  σε εκλογές εθνικού χαρακτήρα και οι ευρωεκλογές είναι εθνικές κάλπες. Για αυτό και σχεδόν όλα τα κόμματα προσπαθούν να το προσεγγίσουν. Η  Νέα Δημοκρατία έχει κυριαρχήσει στον κεντρώο εκσυγχρονιστικό χώρο τα τελευταία χρόνια. Θα ενδυναμωθεί  και θα σταθεροποιηθεί ακόμα περισσότερο η  διεύρυνσή της προς το Κέντρο, ενόψει ευρωεκλογών».

*Η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, την άμυνα και τα σύνορά της- Να επανέλθει η συζήτηση για το ευρωομόλογο που αφορά τις αμυντικές δαπάνες

«Επιτακτική η ανάγκη να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή κοινή́ εξωτερική́ πολιτική́,  ασφάλειας και  άμυνας. Η συζήτηση για το ευρωομόλογο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες πρέπει να επανέλθει. Είναι κρίσιμο να ενδυναμωθεί ο άξονας της ΕΕ στις  διεθνείς σχέσεις και στην Άμυνα, ιδιαίτερα ενόψει των Αμερικανικών εκλογών κι απέναντι στο ενδεχόμενο αλλαγών… Η Ευρώπη πρέπει να καταλάβει ότι  οφείλει να κάνει περισσότερα για την ασφάλεια, την άμυνα και τα σύνορά της, καθώς πρόκειται για τον αδύναμο πυλώνα της»….

*Οι ευρωσκεπτικιστές θέτουν σε κίνδυνο τα πραγματικά εθνικά μας συμφέροντα

Σε ερώτηση αν η Ελλάδα προτίθεται να προχωρήσει -από κοινού με τα υπόλοιπα 26 κράτη μέλη- σε κάποιου είδους παραχώρηση κυριαρχίας για αυτό τον σκοπό, η κυρία Χριστοφιλοπούλου  απάντησε ότι «οι ευρωσκεπτικιστές θέτουν σε κίνδυνο τα πραγματικά εθνικά συμφέροντα» και διερωτήθηκε: «Δεν θα ήταν ήταν έτοιμη η χώρα μας να το κάνει, γνωρίζοντας ότι οι εθνικοί πόροι  θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν  για την κάλυψη ελλείψεων στα συστήματα  Πρόνοιας, Υγείας, Περίθαλψης , όπως επίσης και για ενδυνάμωση της Παιδείας;»

*Αναγκαία η αντιμετώπιση της ακρίβειας, που επιμένει – Χρειάζεται  ευρωπαϊκή ανταπόκριση  στα παιχνίδια των πολυεθνικών   

«Είναι αναγκαία η εμβάθυνση της  ενιαίας αγοράς με αντιμετώπιση της ακρίβειας, όπως  επισημάνθηκε στην επιστολή Μητσοτάκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας παλέψει τέσσερα χρόνια, αλλά χωρίς να επιτευχθούν μεγάλα κέρδη.  Η ακρίβεια επιμένει με ένα σημείο της να έχει να κάνει με τις διαφορετικές τιμές που εντοπίζονται από χώρα σε χώρα. Τα παιχνίδια των πολυεθνικών χρειάζεται να βρουν ευρωπαϊκή ανταπόκριση»

*Χωρίς ξεκάθαρη άποψη για την ΚΑΠ, το σύνολο των κομμάτων στην ΕΕ- Με πιο αργό βηματισμό η πράσινη μετάβαση, η πρόταση του  ΕΛΚ

«Χωρίς σαφή άποψη για την Κοινή Αγροτική Πολιτική το σύνολο των κομμάτων που  εμφανίζονται ενώπιον των ευρωπαίων πολιτών και ζητούν την ψήφο τους.. Το ΕΛΚ, στο οποίο εντάσσεται η ΝΔ, έχει προτείνει να πάμε με λίγο πιο αργά βήματα στην Πράσινη Μετάβαση».

*Θέλουμε νέο Ταμείο Ανάκαμψης

«Φυσικά και θέλουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης ..Ας αναλογιστούμε που θα ήταν η οικονομία μας χωρίς τα 43 δις που πήραμε».

*Έχει σημασία που θα πάει πολιτικά και ιδεολογικά το νέο Ευρωκοινοβούλιο

«Θα επικρατήσουν  οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που θα παλέψουν για την ολοκλήρωση όπως το ΕΛΚ, οι Πράσινοι, οι Φιλελεύθεροι και οι Σοσιαλδημοκράτες  ή θα επικρατήσουν τα άκρα που δεν επιθυμούν  τη συνεννόηση;»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα