back to top
23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

23.1 C
Athens
Κυριακή, 1 Σεπτεμβρίου, 2024

Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων: Άμεση κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις

Διαβάστε επίσης

Την άμεση κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε κύρια και επικουρική σύνταξη και την επιστροφή των περικοπών ύψους 9,5 δισ. ευρώ σε όλους τους δικαιούχους από τον λογαριασμό που βρίσκεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Πρόκειται για την δεύτερη επιστολή που αποστέλλουν οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων για το θέμα στον πρωθυπουργό.

Η πρώτη επιστολή, είχε αποσταλεί στις 13 Οκτωβρίου της προηγούμενης χρονιάς, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να εξετάσει αλλαγές στον υπολογισμό της ΕΑΣ, οι οποίες ωστόσο περιορίστηκαν σε διαρροές, καθώς έως σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία νομοθετική παρέμβαση.

Το ΕΝΔΙΣΥ, στη νέα επιστολή του, παραθέτει πίνακα υπολογισμού της ΕΑΣ στην κύρια σύνταξη με ονόματα μελών συνταξιούχων (έπειτα από εξουσιοδότησή τους).

Ο υπολογισμός των συγκεκριμένων μελών έχει αρχίσει από την ημερομηνία ψήφισης του νόμου της ΕΑΣ τον Αύγουστο του 2010 για τις κύριες συντάξεις και ένα χρόνο αργότερα, τον Αύγουστο του 2011 για τις επικουρικές.

Πρόκειται για 237 άτομα και το συνολικό ποσό διεκδίκησης ανέρχεται σε 4.899.445 ευρώ!

Στην επιστολή, επισημαίνεται ότι, η κατάργηση πρέπει να αφορά όχι μόνο την Εισφορά Αλληλεγγύης για την κύρια, αλλά και για την επικουρική σύνταξη.

Επισημαίνεται ότι, η συγκεκριμένη εισφορά είχε κριθεί από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αντισυνταγματική με τις αποφάσεις 244/2017 και 504/2021, ενώ, με νεότερη απόφασή της, 1477/2021, την έκρινε συνταγματική από 01/01/2019.

Κυβερνητικός σχεδιασμός

Πάντως με βάση τα έως σήμερα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση της εισφοράς από την οποία συγκεντρώνει περισσότερα από 700 εκατομμύρια ευρώ, ετησίως.

Ο κυβερνητικός σχεδιασμός προβλέπει την αλλαγή της αρχιτεκτονικής επιβολής της εισφοράς, με γνώμονα οι όποιες αλλαγές να έχουν ουδέτερο οικονομικό αποτύπωμα.

Κάτι που – σύμφωνα με τους αρμόδιους – θα επιτευχθεί με την μείωση της παρακράτησης που έχουν 750.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, μέσω της αύξησης του πλαφόν πάνω από το οποίο θα κρατείται η εισφορά.

Σημειώνεται ότι, η Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων κυμαίνεται από 3% έως 14% και επιβάλλεται κλιμακωτά σε ποσά άνω των 1.400 ευρώ, ενώ επιβάλλεται σε συνταξιούχους που προέρχονται από το Δημόσιο, ΙΚΑ, τα Ταμεία ΔΕΚΟ, τραπεζών, το πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και το ΝΑΤ.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα